Různé

Kváskový chléb

S Vlaďkou Babincovou si dnes ve Slavěticích upečeme výborný domácí chléb.

50 g žitného kvásku
300 g žitné chlebové mouky
400 g pšeničné chlebové mouky
asi 500–600 ml vody
2 kávové lžičky kmínu
2 kávové lžičky soli

Nejlépe večer si v míse smícháme 300 g přesáté žitné chlebové mouky s 300 ml vlažné vody a přidáme cca 50 g kvásku. Tuto směs je potřeba dobře promíchat, zakrýt potravinářskou fólií a nechat nakvasit cca 12 hodin.

Ráno si odebereme kvásek pro příští chléb, pak do mísy přimícháme 400 g přesáté pšeničné chlebové mouky, asi 250–300 g vlažné vody, kmín a sůl. Tuto směs je potřeba usilovně hníst cca 15 min (lze i v robotu). Těsto by se už nemělo lepit na stěny mísy a mělo by být pěkně tvárné. Mísu zakryjeme fólií a necháme odpočinout přibližně ¾ hod. Po této době těsto pomocí stěrky vyndáme na pomoučněnou pracovní desku. Těsto se snažíme postupně překládat přes sebe, utahovat a uhníst z něho pěkný bochánek, který bude mít krásný sametový povrch.

Vysypeme si ošatku (i po stranách) žitnou moukou a přendáme do ní bochánek. Necháme ¼ hod odpočinout, těsto krásně zvláční, znovu vyklopíme na pracovní desku a už jen lehce převálíme (neutahujeme). Pak přendáme do vymoučněné ošatky a necháme kynout přikryté utěrkou – cca 2-5 hodin, záleží na teplotě v místnosti (lze použít zpomalené kynutí těsta v lednici přes noc. Ráno stačí ošatku vyndat a počkat, až se těsto prohřeje na pokojovou teplotu a poté pečeme).

Pečení: do trouby vložíme plech na pečení a druhý na dno trouby na vodu na zapaření, troubu rozehřejeme na 250-270 stupňů, trvá to cca ½ hod. Poté opatrně vyklopíme bochník na prkýnko vyložené pečícím papírem, očistíme od mouky, nařízneme a opatrně ale rychle vložíme do trouby a ihned na spodní plech vylijeme ½ šálku vroucí vody. Musíme pracovat rychle, ale velmi opatrně. Po 10 minutách troubu odpaříme, tzn. vyndáme spodní plech a snížíme teplotu na cca 225°C a pečeme ještě cca ½ hod. Jestli je chléb dobře upečený, poznáme podle toho, když zespodu na chléb poklepáme a uslyšíme zvonivý zvuk. Po vyndání z trouby chléb přeneseme na mřížku, na které ho necháme chladnout.

Ve výsledku dostaneme zhruba 1,2kilový bochník. Uchováváme zabalený do utěrky.

Další recepty Celý díl