Rozhovory

Roman Luknár

Jarda

Ve filmu hrajete postavu manžela Krásky. Jak byste tuto roli charakterizoval, jak ji vnímáte?

Jarda je obyčejný člověk, který má rád svou ženu a děti. Takových Jardů je kolem nás spousta. Nezná jiné řešení, jak dostat svou rodinu z neštěstí, které je potkalo. V dané situaci se vydává na šikmou plochu, za co v konečném důsledku platí vězením a ztrátou svých nejbližších. Opuštěný dělá, co může a co umí, aby ztracenou rodinu opět získal.

Můj názor na Jardu je takový, že i když se zdá, že je lump, má velké srdíčko, jenom má smůlu.

Důležitou roli ve filmu hraje sex. Jak se vám točily erotické scény s Aňou Geislerovou?

Moc jsme se přitom nasmáli. Je to to nejlepší, co se vám může stát, když na vás čumí lidi ze štábu. Myslím, že oni se taky dost pobavili. Natočil jsem takových scén v mém životě několik, ale tato je beze sporu ta nejzábavnější.

Některé scény se natáčely také v pankrácké věznici. Jak jste se tam cítil?

Trochu stísněně. Mám raději svobodu. Do styku s vězni jsme nepřišli, takže to na mě působilo spíše jako kasárna. Jsem rád, že jsem slavnou pankráckou věznici mohl vidět také zevnitř. Ale je to tak na moment a stačí. Byla sobota 23. srpna. V ten den moje rodina odlítala domů do Španělska a do věznice se s telefony nesmí. Takže jsem byl rád, když jsme odtamtud vypadli a já se s nimi mohl spojit. Nakonec v ten den ani neodletěli, protože se porouchalo letadlo.

Čím vás Jan Hřebejk během příprav a natáčeni filmu nejvíc překvapil?

Volností, jakou hercům nechává. Mám na mysli týmovou práci s každodenním improvizováním a hraním si se situací. V životě jsem se při práci tolik nenasmál a nepobavil. Naposledy jako dítě. Každé ráno jsem se budil s příjemným lechtáním v žaludku a těšil se na plac, s čím mne dnes zase Honza překvapí. A takovému člověku, jakým Honza je, se každý herec rád odevzdá.

Vaši matku hraje Emília Vášáryová. Potkali jste se někdy spolu na slovenském jevišti či ve filmu?

S Miluškou se známe léta a v Krásce jsme si zahráli spolu poprvé. Odmalička to byl můj idol jako žena i jako herečka. Takže asi nemusím vysvětlovat, co jsem cítil, když jsem se vedle ní postavil. Splnilo se mi moje tajné přání z dětství. Miluška je jedinečná a neopakovatelná!


všechny rozhovory