Rozhovory

Jiří Schmitzer

Richard

Jaký máte pocit ze své role, která je ve filmu ta úplně nejvíce negativní?

To je ta nejtěžší otázka, kterou mi můžete položit. Nerad o tom mluvím. Samozřejmě jsem byl potěšen, je to totiž pro mě takový trošku protiúkol, ale říkal jsem si, že je třeba si tuto cestu vyzkoušet. Každý člověk je poskládaný vlastně z obou částí a dost záleží na tom, kterou z těch částí si vybere, a která převáží.

Jak se vám pracovalo s Honzou Hřebejkem?

Komplexně dobře. Ono se to nedá moc rozvádět. Jan Hřebejk není uzurpátor, ale ví, co chce. A tak to má být. Vždyť režisér dělá film!

Když přijímáte roli, rozhodujete se podle toho, který režisér bude film točit?

Pro mě je samozřejmě režisér hrozně důležitý. Nejdříve si přečtu scénář, pakliže je tam nějaká osudová role, tak chci vždycky mluvit s režisérem, abych věděl jak on to vidí, co ode mě bude chtít a jestli jsou ty naše představy příbuzné. Jestli se člověk naučí myslet v kontextu toho, jak to vidí režisér, a už s tím ohledem se roli učit, pak už to na place není tolik náročné, než kdyby si teprve s režisérem ujasňovali své představy. Nejsem ten typ herce, kterému se přikáže „teď buď smutný, teď veselý“. To já neumím, takovouto rutinu. Já se potřebuji o něco opřít.

Jak jste se naladil před natáčením do role takto nepříjemného člověka?

To už člověk musí mít připravené, než když se začne samotné natáčení. Měli jsme např. dvoudenní schůzku, kdy se upravoval scénář, vše se znovu četlo, padaly různé názory. Scénář a vlastně i finální produkt doznal velmi značných změn. Když jde člověk na plac, tak už tu představu o tom, co to je za chlapa, musí mít. Aspoň já to tak mám.

Kdybyste si mohl vybírat, vybral byste si opět roli Richarda, nebo byste měl chuť si zahrát někoho jiného?

O tom jsem vůbec neuvažoval. Tato figura a celý scénář byl dobře napsaný. Já jsem v té figuře ani neviděl žádnou slabinu. Samozřejmě, že když kouká člověk na sebe, tak vidí tu slabinu na sobě. Ale to mají asi všichni lidé. Těžko se dívá na sebe. Možná, že kdyby tento člověk nebyl zasažen určitými náhodami, tak by i našel východisko.


všechny rozhovory