Rozhovory

Josef Abrhám

Evžen

Jaký je váš dojem z filmu, když jste jej konečně viděl celý na projekci?

Je to krásný film, herecké výkony jsou úžasné, až chvilkami trnu, abych to tam nekazil. Herečtí kolegové jsou opravdu skvělí, i děti. Je to nádherně sejmuté, herecky vybudované na skvělém scénáři pana Jarchovského. Takže se to tak sečetlo do veliké kvality, bez ohledu na to, jestli je film smutný nebo veselý. Jsem velice potěšen, že jsem se mohl na tomto filmu účastnit.

S Janem Hřebejkem jste už spolupracoval na filmu Šakalí léta. Jaká byla vaše spolupráce tentokrát? Měl jste pocit, že Jan Hřebejk režijně vyzrál?

Já jsem velký rozdíl v komunikaci mezi námi neshledal. Už tehdy jsme si velice dobře rozuměli. On bral moje nápady a řešení už tehdy. Byl ke mně velice otevřený a báječně se s ním spolupracovalo. Už tehdy to bylo velice svobodné a na filmu se to projevilo. A teď je to totéž. Samozřejmě že je zkušenější a má za sebou více klidu a zázemí, ale ten základ je pořád stejný. Jan Hřebejk velice dobře pracuje s herci, nechává nám svobodu a vůli, připouští jistou míru improvizace i uvnitř záběru.

Ve filmu hrajete postavu Evžena. Není tento muž přece jen na dnešní dobu příliš hodný? Jak byste ho charakterizoval?

On byl ve scénáři ještě hodnější. Není to jedinec, který je jenom hodný, je to chlap, který má už leccos za sebou. Dostane se do situace, která náhodně vznikne, a on ji řeší s určitou noblesou. S žádnými záměry, útoky, zájmy nových vztahů. Je to od něj taková trochu i hra. Cítil jsem se v této postavě moc dobře.


všechny rozhovory