„Česká televize se s radostí podílela na koprodukci velmi úspěšného českého filmu Snowboarďáci, který nečekaně výrazně oslovil dnešní mladou generaci a stal se pro ni jakýmsi kultem. Tvorba pro děti a mládež patří k prioritám České televize a tak je více než samozřejmé, že jsme podpoříli také podobně zaměřený nový film Experti, který vznikl v naší koprodukci. Jsem přesvědčen o tom, že u diváků uspěje a vyvolá zájem zejména mezi mladými lidmi.“
Jiří Janeček, generální ředitel České televize
 

Jiří Chalupa, dramaturg, Česká televize

Česká televize podporuje další z projektů mladého tvůrce, jde o součást nějaké strategie?
Česká televize chce podporovat český film jako takový, to je její vlastní zájem. Z mého pohledu není důležité, zda jde o film mladého, začínajícího nebo zkušeného tvůrce, ale prioritou je podporovat projekty dobré. Ale je logické, že je třeba dát mladým tvůrcům šanci točit a Česká televize se jim v rámci možností snaží to umožnit.

Co vás zaujalo na projektu Expertů?
Na scénáři mě zaujala jedna věc a vlastně i na tvůrcích toho filmu. Nejde o příběh samotný, ale o snahu vyjádřit a postihnout jistou generační pravdu o mladých lidech tohoto věku a zařazení. Nejzajímavější pro mě bylo, že se nesnaží ani naznačovat, natož doříkávat. Zvolili přístup, v němž je divák ponechán hodně svobodný, aby si nacházel své vztahy k postavám – tak jak by si je dělal, kdyby je třeba potkal někde v klubu.

Jaké publikum mají podle vás šanci Experti oslovit?
Podle mě je to dost generační film, já bych to viděl jako film pro lidi, kteří začínají nebo se připravují na studium na vysoké škole.