Maso

Kuřecí galantina

Galantine (čti galantin) francouzsky, galantina česky je buď drůbeží, případně zvěřinová roláda plněná rozličnými nádivkami s rozmanitými vložkami. Peče se v troubě ve vodní lázni, podává se povětšinou studená, patří na slavnostní stoly a skvěle chutná s pikantními doplňky, např. výraznými brusinkami, chutney apod.

10−12 porcí

1 kuře
50 g másla
150 g kuřecích jater
150 g žampionů
½ kg vepřového bůčku
200 g anglické slaniny
1 menší uzený vařený hovězí jazyk
2 žloutky
1–2 dl bílého vína
střik koňaku
muškátový oříšek
mleté nové koření
mletý pepř
sůl
prášková želatina

na podávání

brusinky
bílé pečivo
listový salát

Kuře vykostíme, vytvarujeme z něj plát, který položíme na potravinářskou folii, osolíme, opepříme, zakápneme koňakem.

Žampiony oloupeme, zbavíme nožiček (použijeme například do polévky) a nakrájíme je na malé kousky. Játra očistíme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu i uzený jazyk nakrájíme na malé kostičky.

V pánvi na rozehřátém másle osmahneme žampiony, játra, ochutíme mletým pepřem, zakápneme koňakem (můžeme i oflambovat) a odstavíme.

Mleté maso smícháme s játrovou směsí, jazykem, slaninou, zapracujeme žloutky, bílé víno, koření.

Kuřecí plát zlehka poprášíme želatinou, navršíme masovou fáš, dobře zarolujeme a pevně utáhneme do folie. Zabalíme ještě do alobalu, vložíme do vodní lázně a ve vyhřáté troubě pečeme při 160 °C 1−1,5 hodiny.

Galantinu necháme vychladit, podáváme ji nejlépe až druhý den s pikantním doplňkem, např. brusinkami, listovým salátkem a bílým pečivem.

Ohodnoťte tento recept: 

25 hlasů

Další recepty Celý díl