Proslulé lahůdky vonící Francií. Připravil M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

Věčné lahůdky IV

Za věčnými lahůdkami jsme zamířili do kolébky gastronomie - Francie. Degustace ústřic z Bretaně je otevřením dnešního kulinářského dobrodružství. Jak si s nimi poradit, jak je snadno otevřít, jak je konzumovat, poradí odborníci z pražského ústřicového baru, kam se dováží tyto dary moře s tou největší péčí.

Na slavnostní stůl po mnoho desítek let patří nejen ve Francii galantiny. „Galantine“ je francouzský výraz pro masovou roládu, kdy se do vykostěného plátu masa balí rozličně ochucené fáše, vše se pak společně peče ve vodní lázni, nechá vychladit a podává studené.

Lotrinský koláč, francouzsky Quiche Lorraine, je zas tradiční pokrm, v němž se na křehkém máslovém korpusu prolínají jednoduché, avšak výborné a velmi vydatné chutě slaniny, zakysané smetany, vajec a sýra.

Završením francouzských chutí je citronový koláč, jehož sladkokyselá chuť uspokojí i ty nejnáročnější gurmety.

Recepty

Stopáž26 minut
Rok výroby 2012
 P ST HD