Ragú z hovězí oháňky


Hutný pokrm je připraven, jak už název říká, z hovězí oháňky, která se dostala jaksi na okraj gastronomického zájmu. Stalo se tak asi proto, že na dlouho zmizela z pultů řeznictví. Doufejme, že bude prožívat svoji renesanci, poněvadž maso z hovězí oháňky je velmi chutné a jemné, vývar z kostí a chrupavek dodá pokrmu skvělou chuť a vydatnost. Nesmí nás odradit delší příprava, oháňka se může vařit 3−4 hodiny.
4−6 porcí
1 hovězí oháňka
slunečnicový olej
4 velké cibule
8 stroužků česneku
mletá sladká paprika
mletá pálivá paprika
bobkový list
celý pepř
jalovec
snítka tymiánu
0,75 l červeného vína
voda
200 g žampionů
3 rajčata
100 g hrášku
citronová kůra
1 dl dezertního vína
sůl
chléb na podávání
Oháňku nasekáme na větší kusy nebo o to požádáme řezníka při nákupu.
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli do zlatohněda, vložíme osolenou oháňku, opečeme, okořeníme sladkou i pálivou paprikou, přidáme bobkový list, celý pepř, jalovec i tymián, zalijeme vínem, popřípadě doplníme vodou, aby bylo maso zakryté a pod pokličkou dusíme doměkka, až maso z kostí zlehka odpadává.
V tuto chvíli přidáme nakrájené žampiony, krájená rajčata bez semínek, hrášek, citronovou kůru a dochutíme dezertním vínem, prohřejeme a podáváme s chlebem.
Ohodnoťte tento recept: