Moučníky a cukroví

Crème caramel

Ač vypadá nóbl, je crème caramel [krém karamel] vcelku snadnou záležitostí. Abundantní dávka žloutků zajistí barvu i náležitou konzistenci, tučná šlehačka pak jemnost a vanilka vůni. Určitě jím omráčíte své hosty při slavnostních příležitostech.

6 porcí

200 g jemného krystalového cukru
4−5 lžic vody
350 ml mléka
200 ml šlehačky 33%
1 tobolka čerstvé vanilky
4 vejce
2 žloutky

Na ozdobení

ovoce
4 snítky máty
ušlehaná šlehačka

V kastrůlku rozpustíme cukr ve vodě a připravíme karamel (nesmí být příliš tmavý, byl by hořký), který ihned nalijeme do misek.

Mléko, šlehačku, obsah vanilkového lusku smícháme společně s vejci a žloutky. Nalijeme do misek na karamel. Zakryjeme alobalem a vložíme do pekáče s vodou tak, aby téměř celá miska byla potopená. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 45 minut. Poté vyjmeme a

necháme dobře vychladit. Po vychladnutí obkroužíme nožíkem hmotu od kraje misky a vyklopíme na talíř. Ozdobíme physalisem a mátou, podáváme se šlehačkou.

Ohodnoťte tento recept: 

42 hlasů

Další recepty Celý díl