Moučníky a cukroví

Tradiční vafle

Kdybychom při návštěvě Belgie neokusili vafle, jako bychom tam nebyli. Chutnalo nejen dětem, ale i celému štábu – čerstvé vafle jsou prostě čerstvé, nemohou se rovnat kupovaným.

4−6 porcí

300 g hladké mouky
10 g kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
75 g krupicového cukru
100 g másla
2 vejce
asi ½ litru mléka
(možno i pár kapek ginu)

Všechny sypké ingredience smícháme, přidáme změklé máslo, vejce, mléko, podle chuti i pár kapek ginu, a vyšleháme v hladké těsto (konzistence jako na lívance), které necháme 2 hodiny odstát. Potom těsto naléváme na ploténku vaflovače a pečeme dozlatova. Upečené vafle mažeme marmeládou, nutelou nebo jenom sypeme moučkovým cukrem.

Tradiční vafle