Polévky

Bouillabaisse (bujabéz) s omáčkou Rouille (rují)

Legendární francouzské polévka známá po celém světě pochází z Provence, z přístavního města Marseille. Dokonalá je s pouze s majonézovou omáčkou.

10 porcí

5 cl panenského olivového oleje
2 fenykly
1 cibule
200 g rajského protlaku
6 rajčat
0,5 l bílého vína
2,5 l rybího vývaru
600 g rybího masa
3 brambory nakrájené
1 brambora celá
čerstvé bylinky
špetka šafránu
2 dl pastisu
mletý pepř
sůl

Fenykl a cibuli nakrájíme nahrubo. Na oleji orestujeme nejprve fenykl, pak cibuli, zpěníme dosklovata, zarestujeme protlak, přidáme na větší kusy nakrájená rajčata, zalijeme vínem a vývarem. Přidáme rybí maso, oškrábané brambory (tři nakrájíme, jednu ponecháme v celku), bylinky, šafrán a vaříme cca 40 minut.

Celou bramboru vyjmeme a ponecháme stranou na přípravu omáčky rouille.

Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, procedíme přes husté síto a dochutíme solí, pepřem a pastisem. Už jen krátce provaříme. Podáváme s omáčkou rouille a kousky rybího masa či mořských plodů.

Omáčka rouille

2 červené pečené papriky bez slupky
3 žloutky
1 vařený brambor
1 dl panenského olivového oleje
špetka šafránu
2–3 stroužky česneku
mletý pepř
sůl

Papriky potřeme olejem a vložíme do maximálně rozpálené trouby. Pečeme cca 30 minut. Poté vyjmeme a vložíme zapařit do pytlíku. Vyjmeme, oloupeme a vložíme bez semínek a stopky do hluboké misky.

Přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme do hladka.

Vložka do polévky

krevety
mušle
rybí maso

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl