I za vlády Rudolfa II. byly finance spojeny s daněmi, daňovými úniky, tunelováním, lichvářstvím a úplatky. Historický dokument připravili: J. Nekvasil a J. Boněk.

Je to téma, které zná jen několik málo odborníků: finanční svět v době Rudolfa II. Není zdaleka zpracováno. Přitom výsledky jsou opravdu vzrušující.

V televizním dokumentu uslyšíte příběhy, které jsou tak důvěrně známé současníkům: vysoké daně a jejich neplatiči, "tunelování"státní pokladny, lichváři a jejich úroky, záměrné znehodnocení měny, skrytá devalvace. Úplatky v podobě výhodných úřadů.

Mnohé ještě, zatím, není prostudováno. V archivech leží tuny archivního materiálu, který čeká na historika. Je to práce pro generace... a výkonné počítače. Teprve potom prý bude možnost vidět historii novým pohledem, který přetrvávající představy poopraví. V každém případě již dnes je jasné, že se budeme divit.

A největší překvapení tvůrců? Že potřeba předvádět se byla v době vrcholící renesance tak obrovská, že ji neunesla pokladna ani těch nejbohatších. Právě v této době a právě proto bankrotují i Rožmberkové, páni z Hradce a mnozí další.

Scénář a režie Jan Boněk.

Napište nám