Libor Pešek diriguje Českou svitu A. Dvořáka a skladby A. Vranického na Karlově Koruně u Chlumce nad Cidlinou.

Český dirigent Libor Pešek se narodil 22. června 1933 v Praze. V oboru dirigování byl žákem Karla Ančerla, Václava Smetáčka a Václava Neumanna na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze. V mládí studoval hru na klavír, trombón a violoncello. V době gymnaziálních studií začal hrát jako trombonista ve svém vlastním jazzovém Orchestru Libora Peška. Později, v roce 1958, založil Komorní harmonii, dechový ansámbl, který uváděl na pravidelných koncertech v Divadle Na zábradlí v Praze i premiéry děl mladých soudobých českých skladatelů. V letech 1965–1969 řídil další jím založený komorní soubor Sebastian orchestr, se kterým stejně jako s Komorní harmonií úspěšně vystupoval i v cizině. Od roku 1970 hostoval u různých českých i zahraničních orchestrů. Byl přizván ke spolupráci s orchestry v Holandsku a krátce působil jako šéf Slovenské filharmonie v Bratislavě.

Vrcholem kariéry je jeho desetileté (1987–1997) působení ve funkci uměleckého ředitele a šéfdirigenta Královského filharmonického orchestru v Liverpoolu, s nímž dodnes vystupuje jako čestný dirigent. V Anglii se významně zasloužil o systematickou propagaci české tvorby, zvláště díla Josefa Suka.

Při příležitosti státní návštěvy britské královny Alžběty II. v České republice v roce 1996 obdržel Řád britského impéria.

Napište nám