40 minut

25. dubna 2016

Obsah dílu

Lidový dům za 300 — Tvrdík má přednost — Sbírka pro Jakuba

Části dílu

01:05
Lidový dům za tři sta
    Jak vznikla horentní suma přes 300 milionů korun, které má sociální demokracie zaplatit právníkovi Zdeňku Altnerovi za vymožení Lidového domu v Praze? Kdo smlouvu podepsal a proč se odměna nezaplatila hned, jakmile byl spor o Lidový dům v lednu roku 2000 ukončen? Proč nechali sociální demokraté šestnáct let nabíhat vysoké penále až k současné sumě? A proč nezaplatili ani teď, poté, co jim to nařídil pražské městský soud před třemi týdny? Všechno, co jste chtěli vědět o sporu, který ohrožuje sociální demokracii, přináší analýza, kterou natočili reportéři Markéta Dobiášová a Michael Fiala.
    15:03
    Tvrdík má přednost
      V demokratické společnosti smlouvy platí. Soukromý subjekt nemůže přijít o něco, co si řádně pronajal, jen tak, bez důvodu. A to dokonce ani tehdy, když přijíždí čínský prezident. To se stalo v Praze, kde reklamní poutače soukromé firmy musely ustoupit čínským a českým vlajkám. Soukromá firma přitom za reklamní plochu platí a s výměnou nesouhlasila. Teď jsme zjistili, že hlavní město mělo na svévolné akci větší podíl, než původně přiznávalo. Na celou situaci se podíval reportér Jan Moláček.
      25:40
      Sbírka pro Jakuba
        Už tři roky sledujeme příběh malého autistického chlapce Jakuba, který od narození vyrůstá pouze v ústavech. Objevila ho Jana Sotonová, naše mladá reportérka, která před necelými dvěma lety zahynula při autohavárii. Jakub žije bez vlastních rodičů v dětských domovech, kde mu v kontaktu s okolním světem pomáhá několik asistentů. Tuto pomoc je potřeba zaplatit, jenže náš úřední systém takové peníze malému autistovi nezajistí. Studenti gymnázia v Zábřehu, kde Jakub v současné době žije, proto uspořádali sbírku. Jenže to je řešení pouze pro letošní rok. Co bude dál? Natáčel reportér David Macháček.
        Přehrát celé video
        Stopáž43 minut
        Další díl
        2. května 2016

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám