42 minut

27. dubna 2015

Obsah dílu

Myslbek v poli — Bomby s rudou hvězdou — Trosky paměti

Části dílu

00:58
Myslbek v poli
    Mezi bývalým ředitelem Národní galerie Milanem Knížákem a jeho nástupcem Jiřím Fajtem to jiskřilo, to víme. Do jejich sporů se náš pořad nikdy nemíchal a na tom se nic nemění. Pokud vysíláme následující kauzu, do níž je Milan Knížák zapleten, pak jsme si stoprocentně jisti, že do našeho pořadu patří. Za jeho vedení vznikla nájemní smlouva, která budí víc pochybností, než je zdrávo. Bez výběrového řízení, za nevýhodnou cenu a ještě k tomu s podezřelými vedlejšími obchodními vazbami mezi smluvními partnery. Natáčel reportér Jan Moláček.
    13:35
    Bomby s rudou hvězdou
      Když zabíjejí spojenci, je to vždycky těžko pochopitelné. Takřka každý rok se proto v médiích připomíná americké bombardování Prahy v únoru roku 1945. Omyl, který stál život přes sedm set lidí. Mnohem méně zájmu budí sovětské bombardování českých měst. Došlo k němu na samém sklonku války, 8. a 9.května, kdy většina lidí slavila mír. Zahynulo při něm přes 1300 lidí. Takřka okamžitě se stalo tabu, o období komunismu ani nemluvě. Co se tehdy stalo? Rozhovory s pamětníky, unikátní záběry a dosud nepublikované fotografie uvidíte v reportáži Karla Vrány.
      28:51
      Trosky paměti
        Je nejmladší, a přitom totálně zdevastovaný, jako by tu byl kdovíkolik století. Klášter Milosrdných sester svatého Kříže v Chebu. První ránu dostal od komunistů, když odsud musely odejít řádové sestry. Klášter fungoval jako kasárna. Definitivní úder přišel v nových časech, kdy vojáci budovu opustili. Od té doby chátrá a zdá se, že už nemá naději. O symbolickém konci pozoruhodné stavby natáčel reportér David Macháček.
        Přehrát celé video
        Stopáž40 minut
        Další díl
        4. května 2015

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám