38 minut

11. března 2013

Obsah dílu

Soud se zpěvákem Lamb of God — Vězení za účast na pohřbu J. Seiferta — Projekt Barvy života

Části dílu

01:18
Soud se zpěvákem Lamb of God
    Randall Blythe, americký zpěvák metalové kapely s názvem Beránek boží, si musel připadat jako ve zlém snu. Když se loni vrátil koncertovat do Prahy, hned na letišti ho zatkla policie. Dověděl se, že před dvěma lety při koncertu zabil mladého muže. Blythe o tom neměl nejmenší tušení. Hrozilo mu až deset let v českém vězení. Městský soud v Praze vynesl minulý týden rozsudek – nevinen. Na tragický případ, který odráží svéráznou atmosféru heavy metalových drsňáků, se zaměřil reportér Filip Černý.
    14:04
    Vězení za účast na pohřbu J. Seiferta
      Komunistický režim uspořádal básníku Jaroslavu Seifertovi státní pohřeb. Jenže psal se leden roku 1986, čili doba plná komunistických paradoxů a režim pořádně nevěděl, jak se k jedinému českému nositeli Nobelovy ceny za literaturu chovat. Ano, dokonce ještě i po jeho smrti. Dokazuje to příběh, který objevil reportér Karel Vrána. V Teplicích žije muž, který musel do vězení kvůli tomu, že vyráběl a roznášel letáky s datem pohřbu tohoto nepohodlného národního umělce.
      27:07
      Projekt Barvy života
        Odborníci soudí, že je to šarlatánství, autoři se hájí, že jejich vynález naráží na nepochopení světa jako všechno nové. Mluvíme o testu na zkoumání psychiky, který má dospívajícím poradit, čím se mají stát, ale odkrývá údajně i vztahy v kolektivu, či dokonce sklony člověka k určitému typu onemocnění. Metoda hravě a neurčitě nazvaná Barvy života je však trnem v oku psychologickým kapacitám a jejich asociaci. I přes jejich odmítavé stanovisko test zabodoval u ministerstva školství, které už na šíření metody vydalo téměř 5 milionů korun z evropských peněz. Natáčela reportérka Jana Sotonová.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        18. března 2013

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám