37 minut

11. února 2013

Obsah dílu

Tresty za předraženou zakázku v Žamberku — Kancléř ústeckého hejtmana pracoval u StB — Dvacet let s cejchem sexuálního násilníka

Části dílu

01:07
Tresty za předraženou zakázku v Žamberku
    Pěší zóna v Žamberku byl ukázkový tunel. To jsme tvrdili už v reportáži z roku 2010. Teď naše závěry potvrdil i krajský soud v Hradci Králové, který místostarostu Ryana Strnada zatím nepravomocně poslal na šest let do vězení. Stavba byla předražená o skoro devět milionů korun, tedy bezmála o polovinu. Dodnes jitří ve městě velké emoce, které nedávno vyústili ve rvačku na tanečním parketu. Do Žamberka se opět vydala reportérka Jana Neumannová.
    10:27
    Kancléř ústeckého hejtmana pracoval u StB
      Tvrdí, že má čisté lustrační osvědčení, ale odmítá ho ukázat. Řeč je o kancléři hejtmana ústeckého kraje Aleši Konopáskovi. Přitom podle archivních dokumentů u Státní bezpečnosti dokonce pracoval. V srpnu roku 1989 nastoupil jako mladý kádr k rozvědce. Moc se tam sice s ohledem na změnu režimu neohřál, jenže na jeho nynější post je potřeba negativní lustrační osvědčení. A to podle odborníků mít nemůže. Přesto slouží už třetímu hejtmanovi. Po stopách lustračního osvědčení se vydal reportér Karel Vrána.
      21:04
      Dvacet let s cejchem sexuálního násilníka
        Je spousta důkazů, že tento stát se ke svým občanům chová s byrokratickou přezíravostí. Dalším je postoj ministerstva spravedlnosti k Janu Šafránkovi, který byl v devadesátých letech nespravedlivě uvězněn za znásilnění. Minulé pondělí mu soud za tuto křivdu přiznal odškodnění ve výši necelých pěti milionů. Jenže ministerstvo si myslí, že na tak velké odškodnění nárok nemá a otálí i s omluvou. Na případ jsme jako první upozornili už předloni v srpnu. Případ sledovala reportérka Lucie Sehnalová.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        18. února 2013

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám