44 minut

8. května 2016

Obsah dílu

Oslavy Dne vítězství — Vzpomínky na konec války — Den vítězství na Vítkově — Plzeňské oslavy svobody — Oslavy konce války v zahraničí — Noví generálové — Změny jednacího řádu sněmovny — Kanada v plamenech — Sjezd v KLDR — Akce extremistů — Zásoba paliva v jaderných elektrárnách — Nároky na realitní zprostředkovatele — Zabití islamisté v Turecku — Kdysi džihádista, dnes odpůrce islamismu — Maratonský běh Prahou — Obžaloby za pojistné podvody — Potíže českých tepláren — 8. květen v historických souvislostech — Rekonstrukce bitvy v Olomouci — Veteráni 2. světové války — Světla na oslavu vítězství — Chráněné údolí Labe — Propuštění unesených novinářů — Berlín proti ubytování v soukromí — Housle na tisíc způsobů

Části dílu

00:37
Oslavy Dne vítězství
    Česko slaví. Dnes je to 71 let od konce druhé světové války v Evropě. Německo tehdy podepsalo bezpodmínečnou kapitulaci. A skončil tak nejničivější konflikt v dějinách, kvůli kterému zemřely desítky milionů lidí.
    01:45
    Vzpomínky na konec války
      Piety vyvrcholily na pražském Vítkově.
      02:36
      Den vítězství na Vítkově
        I když bylo Československo rozdrobeno a okupováno Němci, konec války slavila obnovená země na straně vítězů. A to nejen zásluhou politiků, ale především díky desetitisícům dobrovolníků, kteří se zapojili do bojů proti hitlerovské koalici.
        04:40
        Plzeňské oslavy svobody
          Živý vstup redaktora Zdeňka Mlnaříka
          07:28
          Oslavy konce války v zahraničí
            Sedmdesát jedna let od konce války si připomíná i svět. Moskva se na přehlídku teprve chystá – zúčastní se jí na 10 tisíc vojáků. Francie už má oslavy za sebou.
            07:52
            Noví generálové
              Jako součást oslav Dne vítězství dnes prezident Miloš Zeman povýšil 11 lidí do generálské nebo vyšší generálské hodnosti – mezi nimi i policejního prezidenta Tomáše Tuhého nebo náčelníka Generálního štábu Armády ČR Josefa Bečváře.
              10:13
              Změny jednacího řádu sněmovny
                Úpravy prosazuje vládní koalice, zatím se ale nedokázala dohodnout na kompromisu. Změnit by se mohly časy pro schvalování třetích čtení, hnutí ANO prosazuje omezení výstupů opozice – ta naopak mluví o potřebě upravit průběh interpelací na ministry.
                13:00
                Kanada v plamenech
                  Nejničivější požár v historii Kanady v provincii Alberta se nepřestává šířit. Zasáhl už víc než dva tisíce kilometrů čtverečních. Silné poryvy větru plameny ženou na východ. Hrozí, že brzy přeskočí do další provincie – Saskatchewanu.
                  13:22
                  Sjezd v KLDR
                    KLDR je svědkem největšího politického divadla za 36 let. 3 400 delegátů na 7. sjezdu vládnoucí Strany práce potvrdí Kim Čong-una v roli vůdce a rozhodne o generační výměně mezi funkcionáři.
                    15:41
                    Akce extremistů
                      Extremisté loni uspořádali víc akcí než předešlý rok. V Česku se jich konalo 307. Nejčastěji se radikálové setkávali v Praze, nově policie zaznamenala protesty před zařízeními pro cizince.
                      16:03
                      Zásoba paliva v jaderných elektrárnách
                        V českých jaderných elektrárnách zvyšují zásoby paliva. Hlavně kvůli energetické bezpečnosti pro případ mimořádných událostí ve světě. Plní se dukovanský sklad, v Temelíně vytvořili rezervu na dva roky.
                        18:12
                        Nároky na realitní zprostředkovatele
                          20:44
                          Zabití islamisté v Turecku
                            Turecké letectvo zabilo při náletech v severní Sýrii 55 radikálů. Akce byla odvetou za týdny trvající útoky samozvaného Islámského státu na turecké hraniční město Kilis.
                            21:01
                            Kdysi džihádista, dnes odpůrce islamismu
                              Ve Washingtonu veřejně promluvil mladý Egypťan, který kdysi býval islámským extremistou, pak ale na radikalismus zanevřel a teď se proti němu snaží bojovat.
                              23:21
                              Maratonský běh Prahou
                                Prahou proběhl rekordní počet závodníků – 22. tradičního maratonu se zúčastnilo přes deset tisíc lidí. Ve velkém se zapojily i charitativní organizace. Hromadný běh na některých místech metropole omezil dopravu.
                                25:30
                                Obžaloby za pojistné podvody
                                  Pražští policisté navrhli obžalovat 133 lidí kvůli pojistným podvodům s auty. Většinou záměrně najížděli levnými vozy do luxusních automobilů. Hrozí jim až deset let vězení. Na případu detektivové pracovali sedm let.
                                  25:51
                                  Potíže českých tepláren
                                    Díky teplé zimě se zvyšují úspory firem a domácností za vytápění do statisíců korun. Teplárny v těchto dnech začaly vracet přeplatky za teplo. Začínají jim ale kvůli tomu chybět peníze na modernizaci.
                                    27:32
                                    8. květen v historických souvislostech
                                      Osmý květen jako Den vítězství se v Česku poprvé slavil v roce 1992. Do té doby to bylo stejně jako v ostatních zemích bývalého sovětského bloku až 9. května, kdy do Prahy vstoupila Rudá armáda.
                                      30:18
                                      Rekonstrukce bitvy v Olomouci
                                        Zatímco v případě Prahy se vedou diskuse o podílu Rudé armády na jejím osvobození, v Olomouci byla její úloha nesporná. I tam si dění z května 1945 připomněli.
                                        31:30
                                        Veteráni 2. světové války
                                          Osvobození Plzně a zájem o historii spojily osudy válečného veterána Earla Ingrama a člena Military Car Clubu Bohumila Cajthamla. Setkávají se pravidelně už deset let a společně jezdí i v tradičním konvoji.
                                          33:26
                                          Světla na oslavu vítězství
                                            Nočním řetězem světel oslavila skupinka nadšenců 71. výročí konce druhé světové války. Nelíbilo se jim, že by se tak významné výročí mělo připomenout pouze pietními akcemi.
                                            36:09
                                            Chráněné údolí Labe
                                              Lidé žijící okolo Labe zjišťují, co pro ně znamená vyhlášení nové evropsky významné lokality. Vláda ustoupila tento týden Bruselu a zpřísnila ochranu údolí Labe u Děčína.
                                              38:10
                                              Propuštění unesených novinářů
                                                Tři španělští novináři, kteří byli drženi deset měsíců v zajetí v Sýrii, jsou zpátky ve vlasti. Zmizeli po překročení turecké hranice, když se snažili dostat do bojujícího Aleppa.
                                                38:21
                                                Berlín proti ubytování v soukromí
                                                  Úřady v Berlíně registrují už více než stovku žalob proti rozhodnutí města zakázat pronájem soukromých bytů jako prázdninových apartmánů. Opatření platí od minulé neděle.
                                                  40:26
                                                  Housle na tisíc způsobů
                                                    Housle staré přes čtyři století, ale taky housle z mramoru. Rarity a unikáty zapůjčené ze světových sbírek představuje výstava v budově Českého rozhlasu.
                                                    Přehrát celé video
                                                    Stopáž48 minut
                                                    Další díl
                                                    9. května 2016

                                                    Přehled dílů

                                                    Stopáž53 minut

                                                    10. května

                                                    Hokejové MS v Praze a Ostravě — Fanoušci v centrech Prahy a Ostravy — Zisky z hokejového mistrovství — Hokejové MS v Ostravě — Projednávání korespondenční volby — Nová vlna ruské ofenzivy — Ruské útoky na ukrajinský Charkov — Zuzana Čaputová v Kyjevě — Protesty zemědělců — Dubnová nezaměstnanost: 3,7 % — Růst tržeb za služby — Postavení Palestiny ve strukturách OSN — Další omezení pro turisty na Baleárských ostrovech — Výstava Contemporary Problems Milana Caise — Návrh na jmenování Marka Ženíška — Počet hostů ubytovacích zařízení — Pátrání po generálovi ruské tajné služby — Požár v přírodní rezervaci Příhrazské skály — Bezpečnost při hokejovém MS — MS v hokeji 2024 — Cesty fanoušků na zápasy — Pletení hokejových ponožek — Loděnice v Děčíně v konkurzu — Protest polských zemědělců — Celosvětová opatření WHO — Vydání šesti Čechů z Ukrajiny — Setkání vedoucích kanceláří — Pád autobusu do řeky — Úložiště jaderného paliva ve Finsku — Uzavřený železniční přejezd — Cena pro zachránce židovských životů — Zlín patří modernímu designu

                                                    10. 5. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž53 minut

                                                    10. května

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    10. 5. 2024 na ČT24
                                                    Stopáž54 minut

                                                    9. května

                                                    Sněmovna o korespondenční volbě — Výhrady opozice ke korespondenční volbě — Návrh korespondenční volby — Debata o korespondenční volbě — Přerušení dodávek leteckých pum USA do Izraele — Zalužnyj velvyslancem v UK — Tržby obchodníků rostou — Prognóza vývoje české ekonomiky — Vojenská přehlídka v Moskvě — Policie o vlajce se svastikou — Druhé semifinále Eurovize s českou účastí — Neobsazený post ministra pro vědu, výzkum a inovace — Průměrné ceny pohonných hmot — Zkáza po tornádech ve Spojených státech — Trestní oznámení na advokáty — Srážky zmírnily sucho — Hokejový turnaj už zítra — 50 let pražského metra — Trestní oznámení po auditu v NSA — Uzavření dolu ČSA — Protesty v Gruzii — Přípravy na volby do Evropského parlamentu — Chybějící místa v mateřských školách — Zabezpečení skály u Brošova — Vyprošťování vykolejených vagonů — Čínský prezident v Maďarsku — Pád zdi na seniorky — Vlk na předměstí Plzně — Poutní cesta z Istanbulu na Velkou Moravu

                                                    9. 5. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž54 minut

                                                    9. května

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    9. 5. 2024 na ČT24
                                                    Stopáž50 minut

                                                    8. května

                                                    Den vítězství — Oslavy Dne vítězství — Pieta v Brně — Vzpomínka v Hrabyni — Prezident Petr Pavel jmenoval nové generály — Den vítězství v Evropě — Povstání proti německým okupantům — Operace v Rafáhu — Útok na německého politika — Zlaté rezervy ČNB — Splašený kůň — Útoky na ukrajinskou infrastrukturu — Výnosy ruských aktiv — Trampoty člověka Sekory — Konečná podoba migračního balíčku — Rekordně teplý duben 2024 — Olympijský oheň dorazil do Marseille — Boeingu 767 selhal příďový podvozek — První turisté v kempech — Vyšší daň z nemovitosti — Daň z nemovitosti — Výtěžek z daně z nemovitosti — Jednání poslanců o korespondenční volbě — Hlavní líčení s Donaldem Trumpem — Přípravy na MS v hokeji — V Česku chybí pediatři — Série úprav sjezdů a nájezdů z D1 — Trh s biopotravinami roste — Si Ťin-pching v Bělehradě — Přesun sedmimetrové kapličky — Pražské metro slaví padesáté výročí — Dokument o ukrajinských sportovcích

                                                    8. 5. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž50 minut

                                                    8. května

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    8. 5. 2024 na ČT24
                                                    Stopáž55 minut

                                                    7. května

                                                    Kandidát na uvolněné místo ministra — Priority ministerského kandidáta — Kdo je Marek Ženíšek — Izraelské jednotky v Rafahu — Dohoda o příměří — Podmínky příměří přijatelné pro Izrael — Úřední změna pohlaví — Údajné zmaření atentátu na ukrajinského prezidenta — Pokles průmyslu i stavebnictví — Rozpočtové určení daní — Útoky na německé poitiky — Putin složil prezidentskou přísahu — Všechny barvy samoty s Milenou Steinmasslovou — Policejní dohled nad hokejovým mistrovstvím — Produkce českých pivovarů — Dopravní kolaps po nehodě na okruhu — Omezení dodávek léku pro alergiky a astmatiky — Tornádo u Adamova — Bouřky na jihu Čech — Předpověď počasí — Kompenzace za úrodu poškozenou mrazy — Firma Malina v konkurzu — Vyšetřování výrobce letadel Boeing — Razie u europoslance Kraha — Nový děkan Národhospodářské fakulty VŠE — Čínský prezident ve Francii — Vláda o hnědouhelných jámách — Ocenění novináři — Zdvihadlo na Slapech — Zapojení zdravotníků z ciziny — Nastražené kamení na kolejích — Kontroly nelegální migrace — Diagnostika chronické únavy — Noční běh pro Světlušku

                                                    7. 5. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž55 minut

                                                    7. května

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    7. 5. 2024 na ČT24
                                                    Stopáž54 minut

                                                    6. května

                                                    Jak pomoct českému hospodářství — Návrhy na podporu ekonomiky — Protest odborů — Schůze vlády — Izraelská ofenziva v Rafáhu — Předvolání ruského velvyslance — Zájem o program Oprav dům po babičce — Huť Liberty plánuje úplně odstavit koksovnu — Varování před silnými bouřkami — Prezident Si Ťin-pching v Paříži — Zásady právního státu v Polsku — Aiko na Eurovision Song Contest — Kandidáti na post ministra pro vědu a výzkum — Incident z Konvoje svobody — Rok od korunovace Karla III. — Černý kašel v ČR — Požár rodinného domu ve Staré Boleslavi — Lístky na hokejové MS — Zaměstnanecké benefity — Nezaměstnanost — Brigády pro čtrnáctileté — Zproštění obžaloby učitelky Bednářové — Povodně v jižní Brazílii — Moderní výbava pro ukrajinské vojáky — Stávka novinářů v Itálii — Stavba dálnice D35 — Pilotní projekt mobilní pošty — Los v Krkonoších — Rekonstrukce starých nádraží — Ocenění pro biologa Juliuse Lukeše — Den památky šoa a hrdinství — Křest knihy Hany Sternlichtové v Tel Avivu — Zadržení českého faráře ve Vatikánu — Ocenění pro dobrovolníky Českého červeného kříže — Studentský majáles v Olomouci

                                                    6. 5. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž54 minut

                                                    6. května

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    6. 5. 2024 na ČT24

                                                    Události na sociálních sítích

                                                    Napište nám