iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
4. 9. 2014
22:30 na ČT2

1 2 3 4 5

47 hlasů
45419
zhlédnutí

Pološero

Česko, odpadkový koš Evropy

Ze supermarketu do laboratoře. Jak dopadne náš košík nakoupených potravin z pohledu kvality a ceny?

25 min | další Publicistika »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Pološero - Česko, odpadkový koš Evropy

  • 00:00:14 Jako malá si pamatuji,
    že chleba, to byl zážitek.
  • 00:00:17 Krásně voněl, křupal
    a vydržel třeba i celý týden.
  • 00:00:20 Dnešní chleba za několik dní
    zplesniví.
  • 00:00:22 Z buřtu se nad ohněm stane jakási
    neidentifikovatelná hnědá hmota
  • 00:00:26 a o šunce se hovoří jako o zázraku
    novodobé chemie,
  • 00:00:30 kde je víc různých konzervantů,
    přísad a náhražek,
  • 00:00:33 než opravdového masa.
  • 00:00:35 Zdravotní důsledky jsou zdrcující.
  • 00:00:37 Česká republika je na prvním místě
    na světě
  • 00:00:39 v počtu onemocnění rakovinou
    trávicího traktu
  • 00:00:42 a každé druhé české dítě
    trpí atopickým ekzémem.
  • 00:00:47 Proč jsme my, Češi, ochotni kupovat
    takové výrobky,
  • 00:00:50 když už víme, že jsou dlouhodobě
    šizené?
  • 00:00:53 Jsou na vině špatné normy,
    lhostejnost státu,
  • 00:00:56 naše zarputilá snaha šetřit?
  • 00:00:59 Anebo že bychom neměli žádnou
    jinou šanci,
  • 00:01:01 protože jsme ve spárech
    jakési potravinářské lobby?
  • 00:01:29 Já vám ho vrátím.
  • 00:01:33 Tady krásně vidíte, jak se ty
    zvířata chovají rodinně, stádově.
  • 00:01:40 Nijak mu neubližuju
  • 00:01:41 a stejně přiběhly všechny tety
    i máma mu pomoct.
  • 00:01:47 Tak já ho pustím.
  • 00:01:51 Tak tohle je třeba jedna
    z největších odlišností,
  • 00:01:55 který na naší farmě uvidíte,
  • 00:01:57 a to je takzvaný rodinný způsob
    chovu.
  • 00:02:08 Tady máte další sociální projev
    těch našich zvířat,
  • 00:02:13 který jim umožňujeme,
    a to je přirozená plemenitba.
  • 00:02:19 My tu inseminaci v biochovech
    nemáme zakázanou,
  • 00:02:21 ale upřednostňuje se přirozená
    plemenitba.
  • 00:02:24 A ta má samozřejmě spoustu
    pozitivních efektů.
  • 00:02:28 Těch selat z přirozené plemenitby
    je víc
  • 00:02:32 a navíc zase vidíte,
    že to funguje jako stádo.
  • 00:02:38 Josef Sklenář by své výrobky
  • 00:02:39 také rád viděl na pultech
    velkých supermarketů,
  • 00:02:42 ale díky své výrobě
    se tam nemůže dostat.
  • 00:02:44 Je moc drahý.
  • 00:02:47 Dneska například se vyrábí šunka
    tím způsobem,
  • 00:02:52 že se vezme v těch konvenčních
    velkovýrobních procesech
  • 00:02:57 100 kilogramů masa a vyrobí se
    z ní, pozor! -
  • 00:03:02 180 až 200 kilo pizza šunky.
  • 00:03:06 Ten člověk, který to vyrábí,
    se už nejmenuje řezník,
  • 00:03:09 je to potravinářský technolog,
  • 00:03:10 a přísně hlídá, kolik se do tý
    šunky přidá aditiv,
  • 00:03:15 aby pojmula co nejvíc vody.
  • 00:03:19 Když vyrábíme klasickým způsobem
    šunku, tak všichni víme,
  • 00:03:22 že když se uvaří maso,
    tak se z ní ztratí nějaká voda.
  • 00:03:26 Takže konkrétně v našem provozu,
  • 00:03:28 kde se nesmí, kde nechceme používat
    aditiva,
  • 00:03:32 tak ze 100 kila kýty vyrobíme
    85 kilo bio šunky.
  • 00:03:50 Tahle zem, je potřeba si uvědomit,
  • 00:03:52 že prostě byla gastronomicky
    mnoho desítek let absolutně mrvená
  • 00:03:58 a vlastně dá se říct, že padla
    na jakýsi svoje pomyslný dno.
  • 00:04:04 A revoluce tomu trošičku pomohla
    jiným směrem, než bylo zdrávo.
  • 00:04:13 Nová doba přinesla do našich
    obchodů
  • 00:04:15 nepřeberné množství nových
    potravin.
  • 00:04:17 Začali jsme kupovat spíš
    podle pestrých obalů
  • 00:04:20 a moc nás nezajímalo,
    co v nich vlastně je.
  • 00:04:23 Poctivé jídlo nebo zázrak moderní
    chemie?
  • 00:04:27 To byl také důvod,
  • 00:04:28 proč jsme nakoupili pár vzorků
    levné české klasiky -
  • 00:04:31 párečky, marmeládu, tuk, vafle
    nebo fit tyčinky.
  • 00:04:35 Pojďme zjistit, co vlastně jíme!
  • 00:04:42 Dneska je jaksi lidstvo naprosto
    závislý na větších chutích,
  • 00:04:48 na silnějších chutích.
  • 00:04:51 My máme prostě rádi obrovsky barvu,
    že jo.
  • 00:04:54 Čili maso musí bejt automaticky
    červený.
  • 00:04:58 Čím červenější, tím my ho máme
    radši, jo.
  • 00:05:03 Anebo potřebujou docílit jaksi
    barvy téměř totožné,
  • 00:05:08 ne-li trošku barevnější
    v tý šmakuládě
  • 00:05:12 proti normálnímu produktu.
  • 00:05:14 Takže se to dělá tak:
    Dám tam míň masa,
  • 00:05:17 a abych docílil stejný chuti,
    tak to maso musím jaksi dochutit.
  • 00:05:25 Dám přírodně identické aroma,
    dám víc aroma kouře,
  • 00:05:28 protože kouř je to, co člověku
    jaksi chutná, a hurá s tím na trh!
  • 00:05:32 Dá se tomu PR a je to, že jo!
  • 00:05:35 U těch masných výrobků už jsme
    tak zhýčkaný generace,
  • 00:05:43 tato generace, ale už možná
    i generace mých rodičů,
  • 00:05:46 že jsme si zvykli na to,
    že ta šunka musí být růžová,
  • 00:05:50 že už si nikdo nepamatuje,
    že bejvala do šeda
  • 00:05:54 a že to bylo docela přirozený.
  • 00:05:57 Rudo, ty jsi přines takovýhle
    nádherný barvičky. Budeme malovat?
  • 00:06:00 Nebudeme malovat, ale podíváme se
  • 00:06:01 tady na ten pěknej černouhelnej
    dehet.
  • 00:06:04 -Tohle je dehet?
    -Jo, jo.
  • 00:06:05 A z toho se dělaj takhle krásný
    barvičky - modrá, žlutá, zelená.
  • 00:06:10 Třeba tady máme žlutou a červenou,
  • 00:06:12 to jsou takový běžný věci,
    který se používaj v potravinách.
  • 00:06:15 Počkej! Jo, no vidíš, člověče.
    Tady zrovna je E110!
  • 00:06:20 -To je žluť, jo?
    -Přesně tak.
  • 00:06:22 -A E124 je červená.
    -Jo.
  • 00:06:24 Tak ale ty ničemu nevaděj, že jo?
  • 00:06:26 No, tahleta žlutá a tahleta
    červená,
  • 00:06:28 ty jsou zrovna v podezření,
    že můžou způsobovat i rakovinu.
  • 00:06:55 Paradoxní je to, že když vlastně
    se tvrdí,
  • 00:06:58 že se nedá dělat bez chemie,
  • 00:07:02 tak proč ti zaměstnanci z těch
    velkých závodů
  • 00:07:05 chodí v sobotu a v neděli
    na zabíjačky?
  • 00:07:09 Tam se to bez tý chemie dělá!
  • 00:07:11 Tam se dělá s kořením,
    tam se nedělá s extraktama
  • 00:07:14 nebo s chemickýma náhražkama
    těch koření.
  • 00:07:18 Takže ono to jde,
    jenom prostě se to nechce.
  • 00:07:22 A já vždycky říkám těm takovým
    svůdníkům, který přijdou a řeknou:
  • 00:07:26 "Tak tam něco dejte!
    Ono to bude pěkně obarvený."
  • 00:07:29 A já jim říkám: "Víte co?
    Tak to, co mi chcete říct,
  • 00:07:32 nebo to, co mi chcete nabídnout
    do toho výrobku,
  • 00:07:34 tak si tady přede mnou teďka
    dejte do toho čaje.
  • 00:07:37 A jestli ten čaj vypijete,
    tak já si o tom budu přemejšlet,
  • 00:07:41 jestli to do toho můžu dát."
    Nikdo to z nich neudělá!
  • 00:07:45 Hodně častý barvivo,
    jmenuje se to košenila,
  • 00:07:47 někdy taky třeba karmín
    nebo kyselina karmínová,
  • 00:07:50 schovává se to pod různými názvy -
    E120.
  • 00:07:52 A vyrábí se to z broučka,
    který se jmenuje červec nopálový.
  • 00:07:56 Á, tak to jsou ty slavný broučci!
    To je ta naše slavná červená.
  • 00:08:01 Já jsem ti přines ukázat,
    jak to dneska tahám...
  • 00:08:04 Hele, kokosový kmen obsahuje
    teda broučky, jo?
  • 00:08:07 Tyhlencty úžasný párky obsahujou
    broučky,
  • 00:08:11 protože je v nich málo masa,
  • 00:08:12 tak aby to bylo červenější,
    rozumíš, jo?
  • 00:08:15 Hele, podívej se na to! Aby jahůdky
    byly jahůdkovější, tedy červenější,
  • 00:08:19 tak tu sladkou vodu obarvíme
    tedy broučkama.
  • 00:08:24 Výrobky ale nejenom barvíme,
    my je také křehčíme, třeba maso.
  • 00:08:28 Pod tímto příjemným slovem,
    křehčíme,
  • 00:08:29 si ale musíme představit
  • 00:08:31 již méně poetické napíchávání masa
    vodou.
  • 00:08:34 Dohromady, dohromady.
    Všechno budeme dělat dohromady.
  • 00:08:37 Tam máte napsáno masný výrobek.
  • 00:08:39 Masný výrobek.
  • 00:08:41 Krucifix! Kdyby žila moje mamka,
    a že nebyla teda blbá, jo,
  • 00:08:45 ale jak by měla poznat,
    že masný výrobek,
  • 00:08:48 jestliže mám kus masa v krabičce
    zabalenej, že jo,
  • 00:08:51 na takový tý dečce, aby se mi to
    maso nepočůralo,
  • 00:08:53 tak jak má poznat, že masný výrobek
    není normální maso,
  • 00:08:58 ale že to je maso prostě upravený,
    napíchaný vodou, že jo?
  • 00:09:03 Hele, já ti tam ještě kápnu...
  • 00:09:05 Ono, podívej se, jak to z toho
    teče!
  • 00:09:06 Krásně teče co?
    Ta voda, která se tam dostala,
  • 00:09:08 která tam byla pracně nacpaná
    těma jehličkama, už jde ven.
  • 00:09:11 Ani to nebolelo, viď?
  • 00:09:13 Počkej, ještě tady tohle.
  • 00:09:17 Tak pěkně...
  • 00:09:19 Tak. A kupodivu i tohleto,
    co jsme si koupili,
  • 00:09:23 -a zaplatili!
    -a zaplatili, vylejeme.
  • 00:09:27 Tak ty tři mazlíky převážíme, ne?
  • 00:09:29 Supr! Takže jdeme na to čerstvý.
  • 00:09:33 -Kilo masa.
    -Kilo masa, výborně!
  • 00:09:36 Vezmeme zamražený.
  • 00:09:40 Tady už není kilo,
    tady je jenom 980.
  • 00:09:43 No, ale zase on výrobce tvrdí,
    že tam má plus mínus 2 procenta.
  • 00:09:48 Tak, a tady jdeme na to rozmražený.
  • 00:09:50 Tak já ti ho tam dám, mazlíka, jo?
  • 00:09:52 Pozor, ať to...
  • 00:09:54 Ty jo, ono už to vypadá jako blití,
    člověče.
  • 00:09:56 Počkej! Počkej!
    Ono mi to tam nechce držet.
  • 00:09:58 Teď mi to sklouzlo.
  • 00:10:02 -880.
    -No, vidíš!
  • 00:10:04 -880.
    -120 gramů pryč. Kde jsou?
  • 00:10:08 Kde jsou? Kde jsou? Kde jsou?
    Kam se poděly?
  • 00:10:12 Barvení, křehčení, neboli
    obohacování masa vodou.
  • 00:10:15 Jaké další přísady se pro zlevnění
    potravin asi používají?
  • 00:10:19 S našim nákupem párečků, marmelády
    i sušenek
  • 00:10:22 jsme se proto na cestě do chemické
    laboratoře
  • 00:10:24 nejdříve zastavili u dietoložky.
  • 00:10:27 Takže první se vrhnu na kuřecí
    párky.
  • 00:10:30 Tady sice je 52 gramů čehosi
    z kuřete,
  • 00:10:34 to čehosi, z toho jenom 17 gramů
    masa.
  • 00:10:38 Ten zbytek jsou kůže
    a různé oddělené věci.
  • 00:10:42 A těch dalších 48 gramů,
    to je rostlinná vláknina,
  • 00:10:48 rostlinná bílkovina, dextróza,
    stabilizátor,
  • 00:10:49 glukózový sirup dokonce.
  • 00:10:52 To je v dnešní době velká móda,
  • 00:10:54 že se kvůli tomu, aby mohly
    ty uzeniny být hodně slané,
  • 00:10:58 a aby hodně držely vodu,
    tak aby to bylo stravitelné,
  • 00:11:02 tak se k tomu přidá glukózový
    sirup.
  • 00:11:05 Každopádně obsahuje velké množství
    cukrů,
  • 00:11:09 které normálně do párků
    nijak zvlášť nepatří.
  • 00:11:12 Pro děti nevhodný,
    pro starší lidi nevhodný,
  • 00:11:16 pro těhotné ženy nevhodný,
  • 00:11:18 pro lidi s poruchou cholesterolu
    nevhodný.
  • 00:11:21 Upřímně řečeno, pro diabetiky
    nevhodný.
  • 00:11:24 Hledám marně, sportovci nevhodný,
    protože nemá dost bílkovin.
  • 00:11:28 Dostat se do supermarketu znamená
    nabídnout co nejlevnější produkt.
  • 00:11:33 Aby výrobci mohli tenhle bič trhu
    splnit,
  • 00:11:35 snaží se všemožně zaměňovat poctivé
    suroviny levnými náhražkami,
  • 00:11:39 třeba vodou, škrobem
    nebo separátem.
  • 00:11:43 Drůbeží separát je vlastně
    laciná náhražka masa.
  • 00:11:46 Když máte kuře na jatka,
  • 00:11:47 tak prostě se z toho odřežou
    ty kvalitní části, to maso,
  • 00:11:52 a zbyde ten kuřecí skelet,
  • 00:11:53 na kterém je maso,
    které se nepodaří odřezat,
  • 00:11:57 takže potom vysokým tlakem,
    tomu se říká separátory, ty stroje,
  • 00:12:02 tak se to všechno rozmašíruje
    a to je ten separát.
  • 00:12:05 Prostě takovej sliz, který se táhne
    vlastně takovým mlýnkem,
  • 00:12:09 když si představíte.
  • 00:12:13 Drůbeží kůže jsou měkké
    semeleme je rovnou v separátu.
  • 00:12:18 Vepřové kůže jsou tvrdé,
  • 00:12:21 takže vepřové kůže nejprve namočíme
    do láku na 24 hodin.
  • 00:12:26 -Proč?
    -Ony nám nabobtnají.
  • 00:12:28 -Jo objem! Dostaneme objem!
    -Ano.
  • 00:12:31 A potom s ledem rozsekáme a vznikne
    nám takováto krásná kůžová emulze.
  • 00:12:38 -Počkej! Počkej!
    -Objem nabydou čtyřikrát.
  • 00:12:41 Aha. Čili já vezmu tyhle kůže,
    který nabydou přes noc čtyřikrát,
  • 00:12:45 pak to vymíchám s ledem
  • 00:12:47 -a vznikne z toho teda tohle, jo?
    -Ano. -Hm.
  • 00:12:51 Hm, to je mazec!
  • 00:13:22 Třeba toto je cutter, který sice
    stál v řádu set tisíc,
  • 00:13:26 je to velká investice,
  • 00:13:29 nicméně ty nejlepší cuttery u nás
  • 00:13:32 se prodávají od 3 milionů
    klidně po 7 milionů.
  • 00:13:36 Ale takovej cutter, o kterém my
    ani nechceme snít,
  • 00:13:40 protože právě spojuje nespojitelné,
  • 00:13:42 tak ten třeba umí rozdrtit
    úplně zmrzlé kosti.
  • 00:13:46 Takže věc, která se vyhazuje,
    v těch rozvojových zemích,
  • 00:13:51 o kterých jsem mluvil,
    tak to dávaj psům,
  • 00:13:54 u nás se rozšmelcuje na kaši
    a nastaví se s tím ten výrobek.
  • 00:13:58 Zpracovatel je vlastně v těch
    kleštích,
  • 00:14:00 že si musí pořídit drahou
    technologii na to,
  • 00:14:03 aby ji nastavoval, a paradoxně
    on na takhle kvalitní technologie
  • 00:14:08 nemůže dělat kvalitní výrobky,
    protože by zkrachoval.
  • 00:14:13 On když tam prostě těch 100 procent
    tý vody nedá,
  • 00:14:15 nebo tam právě nedá nějaký náhražky
    masa,
  • 00:14:19 tak se mu ten šíleně drahej stroj
    nesplatí.
  • 00:14:26 Česká republika je taková zvláštní
    v tom,
  • 00:14:30 že je to země zaslíbená
    pro hypermarkety.
  • 00:14:32 Máme vlastně nejvyšší počet
    hypermarketů
  • 00:14:34 na jednoho obyvatele v Evropě.
  • 00:14:36 Takže vlastně pro nás je běžné,
    normální,
  • 00:14:38 nakupovat potraviny
    v supermarketech a hypermarketech
  • 00:14:42 a to sebou přináší celou řadu
    zajímavých důsledků.
  • 00:14:45 Jeden z nich je třeba to,
  • 00:14:47 že zpravidla v tom supermarketu
    se neprodává to,
  • 00:14:49 co by si vždycky přál tam mít
    spotřebitel,
  • 00:14:52 ale prodává se tam to,
  • 00:14:53 co je samozřejmě výhodné
    pro ty obchodní řetězce.
  • 00:14:57 V roce 93 přišly první
    supermarkety, že jo.
  • 00:15:00 Teď se to trošičku zvedlo.
  • 00:15:02 Oni zjistili , že my nejsme ještě
    připravený na to kupovat,
  • 00:15:06 já nevím, tady t-bones steaky
    a já nevím, co všechno,
  • 00:15:10 a protože tam fakt nedělaj hlupáci,
  • 00:15:13 a maj týmy lidí, kteří zjišťují
    mentalitu lidí
  • 00:15:18 různejch sociálních skupin,
    pracujou, uměj pracovat s lidma,
  • 00:15:23 tak jsou potom schopný prostě
    udělat kobercovej nálet
  • 00:15:28 a dělat prachy.
  • 00:15:29 Proč by to proboha nedělali,
    když my jim to umožňujeme!
  • 00:15:37 Takže začala jít kvalita brutálně
    jaksi dolů
  • 00:15:41 a začalo se zkoušet,
    kam až my půjdem, jo.
  • 00:15:45 A do toho šla ta masáž letáků.
  • 00:15:49 "Jsme nejlevnější!
    7 kilometrů daleko.
  • 00:15:51 Vrátíme vám 1,30, když zjistíte,
  • 00:15:54 že v okolí 50 kilometrů
    tohle koupíte laciněji!"
  • 00:15:58 Bla, bla, bla, kecy, kecy, kecy,
    PR, PR, PR. To je válka!
  • 00:16:04 Tady je ještě potřeba ukázat
    na jeden geniální fenomén
  • 00:16:07 a to jsou značky kvality.
  • 00:16:11 My vždycky vlastně - nějakej fištrón
    něco vymyslí chytrýho,
  • 00:16:14 zadá to agentuře,
  • 00:16:16 udělaj se na tom obrovský balíky
    peněz a webový stránky,
  • 00:16:20 který potom ta agentura tomu
    samozřejmě zadavateli řekne:
  • 00:16:23 "Podívej, kolik jsi měl kliků,
  • 00:16:24 jak to ty lidi milujou,
    tuhlenctu značku kvality!"
  • 00:16:27 My jsme tady samá značka kvality.
  • 00:16:32 My už pro značky kvality nevíme,
    co je kvalitnější.
  • 00:16:36 Asi každý zná Klasu,
    a bylo by smutný, kdyby ji neznal,
  • 00:16:39 protože jako daňoví poplatníci
    jsme tady za ni zaplatili
  • 00:16:43 už skoro 2 miliardy korun.
  • 00:16:46 Třeba letos to bude 200 milionů,
    který jdou na kampaň Klasy,
  • 00:16:50 a budeme slyšet, jaká je to
    mimořádná kvalita a:
  • 00:16:53 "Kupujte výrobky se značkou Klasa!"
  • 00:16:57 Ale ono to vždycky tak není,
    že by ta kvalita byla mimořádná.
  • 00:17:00 Je to marketingový nástroj.
    Tady si to vydobyli potravináři.
  • 00:17:03 Vlastně je to propagace českých
    výrobků, dá se říci,
  • 00:17:10 ale s tou kvalitou to nemá
    mnoho společného.
  • 00:17:14 Naše výrobce potravin výrazně
    znevýhodňují i české zákony.
  • 00:17:18 Limity o množství přídavných látek
    platí mnohdy jenom pro ně.
  • 00:17:21 V zahraničí často taková omezení
    nejsou,
  • 00:17:23 a tak se není čemu divit,
  • 00:17:25 když levnější a nekvalitnější
    výrobky z dovozu
  • 00:17:27 zaplní naše regály.
  • 00:17:31 To, že se sem mnoho let z Polska
    vozej věci a vozej se sem šunty,
  • 00:17:36 protože oni maj daleko mírnější
    zákony, anebo na ně kašlou,
  • 00:17:41 na rozdíl od našich výrobců,
    který je striktně dodržujou,
  • 00:17:44 tak se sem navozilo tisíce tun
    šmakulád, a teďko Čech řekl:
  • 00:17:51 "A pozor! A dost! A tohle já už
    nechci!"
  • 00:17:55 Ale my jsme to byli, kteří to
    od těch Poláků objednali,
  • 00:18:00 a oni nám to prostě jenom vyrobili!
  • 00:18:04 Párečky, marmeládu, tyčinky
    i další běžné potraviny
  • 00:18:07 jsme odnesli do laboratoře Vysoké
    školy chemicko-technologické.
  • 00:18:11 Požádali jsme vědce, zda by nám
    zanalyzovali co a v jakém množství
  • 00:18:15 tyhle potraviny obsahují.
  • 00:18:18 Nelžou etikety s informacemi
    o složení?
  • 00:18:20 Na výsledky si musíme týden počkat.
  • 00:18:44 Existujou státy, kde už jaksi
    jakási etika
  • 00:18:50 a zdravej lidskej rozum řeknou:
    "Tak dost!"
  • 00:18:59 Dál už se nejde, protože to už je
    prostě za hranicí lidský etiky.
  • 00:19:06 My jsme takový... My jsme donedávna
    byli takový nádherný ušáčci,
  • 00:19:10 králičci zkušební, kde se to prostě
    zkoušelo, co vydržíme.
  • 00:19:14 A my toho vydržíme setsakra hodně!
  • 00:19:20 Dobrý jídlo znamená dobrá nálada
    a to se rovná zdraví.
  • 00:19:23 A jestliže dneska zbaštím něco,
    nějakou šmakuládu,
  • 00:19:29 a ještě si to zdůvodním: "Nemám
    čas. A co vy mi budete radit!"
  • 00:19:36 a utíkám jakoby před tím problémem
    do keců,
  • 00:19:41 tak dneska to koupím lacině,
  • 00:19:44 ale věřte mi, že dřív nebo pozdějc
    to vrátím v nemocnicích, ty prachy.
  • 00:19:49 Vzhledem k tomu,
  • 00:19:51 že lidé si dojíždějí poměrně daleko
    s dětmi do školy,
  • 00:19:54 jsou ochotni si dojíždět za zábavou
    daleko,
  • 00:19:57 nechápu, proč by si nemohli dojet
    jednou za čas
  • 00:20:00 do nějakého nejbližšího státu,
  • 00:20:04 kde tedy bohužel koupí lépe
    a levněji.
  • 00:20:11 Nechci říct, že nějaká značka
    supermarketu konkrétně
  • 00:20:15 vlastně poškozuje spotřebitele
    nejvíc,
  • 00:20:19 ale poté, co zjistili, že poptávka
    je po ceně,
  • 00:20:22 a že lidé nerozeznají kvalitu,
  • 00:20:24 tak za vyšší ceny kupujeme
    horší zboží,
  • 00:20:29 než v mateřských zemích těchto
    řetězců.
  • 00:20:34 To, že Češi konzumují potraviny,
  • 00:20:36 které jsou vysloveně nacpané
    ztuženými tuky,
  • 00:20:39 rychlými cukry, solí
  • 00:20:41 a jsou v podstatě vyprázdněné
    od živin, od vitamínů,
  • 00:20:45 se projevuje mimo jiné na docela
    raketovém nárůstu
  • 00:20:50 takzvaných civilizačních chorob.
  • 00:20:52 Řadíme se na jedno z prvních míst
    v obezitě,
  • 00:20:56 řadíme se na jedno z prvních míst
  • 00:20:58 nádorových onemocnění trávicího
    traktu, zejména tlustého střeva.
  • 00:21:03 Začínáme se posunovat směrem
    takřka k rozvojovým zemím
  • 00:21:08 ve výskytu kardiovaskulárních
    chorob,
  • 00:21:11 a to opravdu není vinou lékařů.
  • 00:21:15 Uběhl týden a my se vracíme
    do chemické laboratoře.
  • 00:21:18 Jak asi dopadly testy jídla
    z naší igelitky?
  • 00:21:21 Provedli jsme několik takových
    základních analýz.
  • 00:21:25 Tak já bych třeba začla
    u těch masných výrobků.
  • 00:21:28 My jsme četli na etiketě,
  • 00:21:29 že tam je maximálně 34 procent
    tuku,
  • 00:21:33 ale ten výrobek měl jenom
    29 procent tuku.
  • 00:21:38 A také jsme četli, že má být
    maximální obsah soli 3 procenta,
  • 00:21:42 našli jsme 2,4 procenta.
  • 00:21:45 Čili když se na to podíváme
    z hlediska splnění toho,
  • 00:21:48 co ten výrobek na etiketě slibuje,
    tak tady to bylo dodrženo,
  • 00:21:52 ale já samozřejmě musím
    připomenout,
  • 00:21:54 že čím více tuku v tom výrobku,
  • 00:21:57 tím menší takové to skóre
    z hlediska té zdravé výživy.
  • 00:22:01 Často se diskutuje o významu
    aditivních látek, čili těch éček,
  • 00:22:06 a teď některá jsou skutečně řekla
    bych skoro nepostradatelná,
  • 00:22:11 pokud výrobek má mít třeba nějakou
    rozumnou trvanlivost,
  • 00:22:13 nebo pokud se nemá mikrobiálně
    zkazit,
  • 00:22:17 tak prostě tam to je o tom,
  • 00:22:19 že ty výrobky, kdyby měly být
    tak perfektní a samoúdržné,
  • 00:22:23 tak by třeba byly strašně drahé.
  • 00:22:26 To jsou tak prověřovaný látky
    všelijaký, že nejsou nebezpečný,
  • 00:22:29 ale samozřejmě, pokud se používají
    v povoleném množství,
  • 00:22:33 protože tak je to potřeba používat.
  • 00:22:39 Obsah chemických látek v naší
    igelitce
  • 00:22:40 opravdu odpovídal informacím
    na obalech.
  • 00:22:43 Co nám to ale vůbec říká
    o kvalitě jídla?
  • 00:22:45 Pokud v hlavě nenosíme,
  • 00:22:47 co je E150, E339, stabilizátor E466
    a další a další?
  • 00:23:07 Bohužel po všech těch zkušenostech,
  • 00:23:08 který mám vlastně s výrobou
    potravin obecně
  • 00:23:13 a konkrétně u nás u různých
    zpracovatelů,
  • 00:23:18 tak musím konstatovat, že Česko
    je odpadkovým košem Evropy.
  • 00:23:25 Je tam paradoxní to, že třeba
    na Ukrajině se najím kvalitnějc,
  • 00:23:30 než třeba v Česku.
  • 00:23:33 Když se podíváte do toho nákupního
    košíčku,
  • 00:23:35 ale teď nemyslím jenom
    v potravinách,
  • 00:23:37 ale myslím třeba auto,
    plasmová televize,
  • 00:23:40 vemte si, že si tady lidi otevírají
    spotřebitelské úvěry před Vánocema,
  • 00:23:44 aby si pořídili televizi lepší,
    než má třeba soused.
  • 00:23:50 A všechno je to pod tím fenoménem
    jakoby maloměšťáctví,
  • 00:23:54 kdy chceme ukázat, co si můžeme
    dovolit,
  • 00:23:57 a pak jako alibi vlastně se snažíme
    sami sebe přesvědčit,
  • 00:24:01 že ty potraviny, který jsou
    levnější, jsou stejně kvalitní,
  • 00:24:07 jako ty, který jsou dražší.
  • 00:24:10 A já s oblibou říkám to, že:
  • 00:24:13 "Ty naše potraviny nejsou dražší,
  • 00:24:16 ty vaše potraviny jsou příliš
    levný."
  • 00:24:22 On sice Eurostat to spočítal,
  • 00:24:24 že český potraviny jsou šestý
    nejlevnější v Evropě,
  • 00:24:27 ale jako nedá se to úplně tak říct.
  • 00:24:31 Vždyť to jídlo je pro nás
    hrozně drahý.
  • 00:24:33 Když si vezmeme spotřební koš,
  • 00:24:35 tak Češi vlastně utratí za jídlo
    25 procent,
  • 00:24:39 kdežto třeba Němci mají 15 procent.
  • 00:24:42 A ta cena těch potravin
    neustále roste.
  • 00:24:45 Za posledních 7 let to bylo asi
    o 30 procent
  • 00:24:47 a zdražuje to dál, víc a víc.
  • 00:24:53 Jedna stará lidová moudrost říká,
    že na jídle se šetřit nemá.
  • 00:24:56 Současná realita českého trhu
    je taková,
  • 00:24:59 že naše snaha ušetřit na jídle
    co nejvíc
  • 00:25:01 a kupovat to nejlevnější,
  • 00:25:03 vede výrobce k šizení potravin
    různou chemií a náhražkami.
  • 00:25:07 Pokud jsme ve finanční krizi,
    asi nám nic jiného nezbývá.
  • 00:25:10 Když se ale můžeme rozhodovat
    i podle kvality,
  • 00:25:13 neměli bychom kupovat šmejdy,
    které nás zevnitř zabíjejí,
  • 00:25:16 a donutit tím výrobce, aby změnili
    svoji strategii
  • 00:25:19 a nabízeli nám poctivější
    potraviny.
  • 00:25:24 Skryté titulky: Vlasta Malíková
    Česká televize 2014