První rezignace: Šéf královéhradecké záchranky nesmí být zastupitelem

UvR: První rezignace krajského zastupitele (zdroj: ČT24)

Královéhradecký kraj má prvního odstoupivšího krajského zastupitele. Je jím lékař zvolený za hnutí ANO Jiří Mašek,  který je ředitelem Krajské záchranné služby. Svého mandátu se ale musí vzdát, protože zákon souběh obou těchto funkcí nedovoluje.

Zákon nedovoluje, aby se ředitel záchranné služby Jiří Mašek stal současně krajským zastupitelem. „Je to nespravedlivé, protože výsledek je, že v krajských volbách nemohou postoupit kandidáti a spojit svou dosavadní funkci s funkcí zastupitele, a to ani opozičního zastupitele, což mně připadá podivné,“ říká Mašek (nestr. za ANO).

Jiří Mašek měl být radním pro zdravotnictví. Jenže hnutí ANO šlo nakonec do opozice, a lékař proto zůstane raději ředitelem. „Postup je to neférový. Podle mě by se to dalo pochopit za předpokladu, že by to pan Mašek před volbami svým voličům sdělil. Na druhou stranu chápu, že se nějak živit musí,“ říká budoucí radní Vladimír Derner (KDU-ČSL). „Mohu ten pozitivní vliv na zdravotnictví vykonávat lépe ze své současné pozice,“ dodává Mašek.

I kdyby lékař Mašek složil slib zastupitele, do tří měsíců by musel souběh funkcí vyřešit tím, že se jedné vzdá. „Nesmí být členem zastupitelstva někdo, kdo je statutárním orgánem, tedy například ředitelem organizace zřízené krajem,“ potvrzuje advokátka Gabriela Vilímková.

Obecní zastupitelé mají volnější ruce

Souběh funkcí řeší také lídryně královéhradecké kandidátky hnutí ANO Klára Dostálová, která současně zastává funkci náměstkyně ministryně pro místní rozvoj. Zvažuje, že pro závazný výklad se obrátí na soud. „Ministerstvo není nadřízeno krajům, takže nevidím důvod, proč bych se svou odborností neměla pomáhat,“ namítá Dostálová, která by nyní měla usednout mezi opoziční zastupitele.

V obcích zákon tak přísný není. Třeba zastupitelem v Pardubicích je ředitel tamního městského dopravního podniku Tomáš Pelikán. Žádný paragraf mu to nezakazuje.