Povolební vyjednávání uzavřeno: ANO i ČSSD mají po pěti hejtmanech

Všech třináct krajů, jejichž vedení lidé volili v podzimních volbách, už zná politické uspořádání v nadcházejícím období. Přestože hnutí ANO zvítězilo v devíti krajích, obsadí nakonec pět pozic hejtmana. Stejný počet hejtmanských křesel se podařilo vyjednat i sociální demokracii, která triumfovala pouze v Jihočeském kraji a na Vysočině. O hlavní slovo ve zbývajících třech krajích se podělí KDU-ČSL, Starostové pro Liberecký kraj a komunisté.

Bez hnutí ANO se navzdory vítězství hesla, že bude líp, zformovaly koalice ve čtyřech krajích. Na roli opozice si budou muset vítězní zastupitelé ANO zvykat v Královéhradeckém, Pardubickém a Plzeňském kraji, kde se do vedení postaví ČSSD. Ústecký kraj pak i přes vítězství ANO povedou komunisté.

Sociální demokraté vyfoukli ANO tři hejtmanská křesla. Jedno si vzali komunisté

Prvními z krajů, kde už bezprostředně po volbách bylo jasné, že se hnutí ANO do rady nepodívá, byly Pardubický a Královéhradecký. V Pardubickém kraji se po volbách v roce 2012 utvořila koalice vítězné ČSSD, která obdržela 21,31 % hlasů, SPO a lidovecké Koalice pro Pardubický kraj. Radě předsedal hejtman Martin Netolický (ČSSD), jenž v čele kraje zůstává i po letošních volbách. Bude dirigovat krajskou radu, v níž zůstává Koalice pro Pardubický kraj. Přidají se k nim ještě ODS a Starostové a nezávislí (STAN).

V sousedním Královéhradeckém kraji střídá na postu hejtmana Lubomíra France z ČSSD jeho mladší stranický kolega Jiří Štěpán. S ním se stranické zastoupení v radě rozšiřuje. Zatímco po roce 2012 dokázala kraji vládnout těsnou většinou 23 hlasů koalice ČSSD a komunistů, od letošního podzimu se o správu regionu podělí pět dalších subjektů – vedle sociálních demokratů také demokraté občanští, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09.

Jako jeden z posledních se stal hejtmanem Plzeňského kraje bývalý generální ředitel plzeňské firmy Škoda Transportation Josef Bernard z ČSSD. Také na západě Čech skončilo vítězné ANO v opozičních řadách a také v tomto regionu střídá v čele krajské rady sociální demokrat sociálního demokrata – Václava Šlajse, který rovněž vedl kraj s komunisty. Velmi záhy po říjnových volbách panovala v Plzeňském kraji shoda na koalici ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) a Starostů a patriotů (s podporou Svobodných a Soukromníků).

O řízení krajské rady připravil v Ústeckém kraji zástupce vítězného ANO staronový hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). I on vedl od voleb v roce 2012 kraj v tandemu s ČSSD. Rada severočeského regionu se ale na rozdíl od plzeňské příliš nerozroste, komunisté a sociální demokraté tady pouze do koalice přibrali ještě koalici SPD-SPO. Tyto tři subjekty mají kraj spravovat s nejtěsnější většinou jednoho hlasu v zastupitelstvu. V nastupujícím hejtmanovi to ale obavy nevyvolává. „Myslím, že většina zastupitelů se bude držet toho, že budou hlasovat podle materiálů, které se předkládají. A ne podle toho, kdo je předkládá,“ prohlásil Bubeníček.

Události: Bernard a Bubeníček hejtmany (zdroj: ČT24)

Obdobná situace panuje na Vysočině, kde zůstává řetěz hejtmana na krku Jiřího Běhounka (nestraník za ČSSD), který tím vstoupil do svého třetího hejtmanského období. Krajské radě udává tempo už osm let. Sociální demokracie v podzimních krajských volbách na Vysočině zvítězila. Také tam ale skončila oranžovo-rudá spolupráce - ČSSD tam totiž v předchozím období vládla s podporou komunistů. V nové radě zasedli zástupci hnutí ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu.

Křeslo hejtmana pro ČSSD obhájil i Jiří Zimola v Jihočeském kraji. Také on předsedal minulé radě sociálních demokratů a komunistů. Stejně jako Běhounek na sousední Vysočině se také Zimola postavil do čela kraje potřetí v řadě. Také on přizval do koalice ANO, jež skončilo ve volbách za sociální demokracií, a hnutí Jihočechů, jemuž v jedenáctičlenné radě připadlo jedno křeslo.

Líp má být v pěti krajích

Koalice pod taktovkou hnutí ANO se rodila divoce ve Středočeském kraji. Z voleb v roce 2012 i tady vzešla vláda sociálních demokratů s komunisty, které šéfoval tehdejší krajský lídr ČSSD Miloš Petera. Hejtmanský řetěz nyní předal místopředsedkyni sněmovny Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO). Té se podařilo rozštěpit regionální TOP 09, když se dohodla se třemi jejími zastupiteli na účasti v koalici. Tu doplňují Starostové a nezávislí a ODS. Ostatní členové TOP 09 odešli s dosud vládnoucími komunisty a ČSSD do opozice.

Poměrně hladce sestavil krajskou radu volební lídr ANO v Moravskoslezském kraji a rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák (ANO). Ten kvůli vedení rady místo rektora opustí. Křeslo hejtmana mu uvolnil Miroslav Novák, který rovněž od voleb v roce 2012 vedl oranžovo-rudou radu. ČSSD a KSČM nyní tvoří s Koalicí SPD a SPO opozici. Vondrák podepsal za ANO koaliční smlouvu s KDU-ČSL a občanskými demokraty.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hejtmanské taktovky se v Jihomoravském kraji musel vzdát po osmi letech Michal Hašek (ČSSD). Předal ji dosavadnímu řediteli brněnské městské policie Bohumilu Šimkovi z hnutí ANO. Hašek vedl kraj ve spolupráci s lidovci, ČSSD ale zůstává i v nové radě. Usedli v ní také zástupci Starostů pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno.

Hnutí Andreje Babiše jasně vyhrálo podzimní volby také v Olomouckém kraji, i tady převzal hejtman Oto Košta (ANO) vedení regionu z rukou Jiřího Rozbořila (ČSSD). Také on se po volbách v roce 2012 přiklonil ke spolupráci s KSČM. Do stávající krajské rady si k zastupitelům ANO přisednou ještě sociální a občanští demokraté.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pětici světle modrých krajů s hejtmanem hnutí ANO uzavírá Karlovarský. Poslední volební období se tu rady střídaly. Po volbách v roce 2012 vznikla koalice KSČM a ČSSD, která se po dvou letech ale rozpadla. Poté radu obsadila ČSSD s ODS, Hnutím nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí a TOP 09 + STAN. Dohled nad správou Karlovarského kraje předal sociální demokrat Martin Havel nové hejtmance Janě Vildumetzové (ANO). V Karlovarském kraji se tak na koalici bude ANO podílet s ODS, Hnutím nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM), Piráty a SPO.

Modro-oranžovou mapu krajů zpestřují kromě Ústeckého i Liberecký a Zlínský kraj

Nebývalý triumf Starostů pro Liberecký kraj (SLK) na severu Čech podržel v čele krajské rady dosavadního hejtmana Martina Půtu. Také on si během uplynulých čtyř let prošel rozpadem koalice. Po roce 2012 utvořili Starostové radu spolu se Změnou pro Liberecký kraj. Po dvou letech ale museli Starostové spolupráci se Změnou ukončit. K Půtovým Starostům se přidala ČSSD a sedm lidí zvolených původně za Změnu, kteří vytvořili vlastní klub. Jak se podaří Půtovi vést Liberecko ve spolupráci s ANO, ČSSD a ODS se ukáže v následujících čtyřech letech.

Trojici krajů, kde neusedl do čela rady sociální demokrat nebo zástupce ANO, uzavírá Zlínský kraj. Tam zažil žně voličské podpory lídr KDU-ČSL Jiří Čunek. Lidovci dosud stáli v opozici, když po roce 2012 vznikla spolupráce ČSSD, KSČM a SPOZ. Čunek usedá na hejtmanský post po Stanislavu Mišákovi z ČSSD. Koaliční smlouvu uzavřel nový lidovecký hejtman s ANO, Starosty a nezávislými a ODS.