Francouzští nobelisté předali ceny mladým vědcům z českých škol

Dvacet mladých vědců z českých výzkumných pracovišť převzalo na francouzské ambasádě ceny za své výzkumné projekty. Ceremoniálu se účastnila také trojice francouzských držitelů Nobelovy ceny.

Každý z vědeckých talentů získal kromě ocenění také finanční prémii od sponzora. Odborná porota složená z českých i francouzských odborníků vybírala laureáty v šesti kategoriích přírodních i humanitních odvětví. Vědecké ceny se na francouzském velvyslanectví udělovaly pojednadvacáté.

Tradici udělování cen mladým vědcům založil držitel Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehn, který se udílení účastnil i loni. Od loňského roku vybírá komise vítěze v šesti kategoriích – chemie, lékařství, počítačové vědy, farmacie, jaderný výzkum a humanitní a společenské vědy. Porota udělila také dvě zvláštní ceny.

Mezi vítězi jsou studenti doktorandských programů nebo jejich nedávní absolventi z českých vysokých škol nebo výzkumných institucí. Dva nejlepší z oceněných navíc získali stipendium na měsíční stáž ve francouzské laboratoři dle svého výběru.

Nositel Nobelovy ceny za fyziku Serge Haroche vítězům blahopřál k úspěchu a podotkl, že úspěch ve vědě vyžaduje velké odhodlání. „Nepracujte jen kvůli své kariéře, pracujte pro vědu. Pokud máte vášeň pro vědu, budete úspěšní,“ prohlásil. Ceremoniálu se zúčastnil také laureát Nobelovy ceny za chemii Jean-Pierre Sauvage

Nobelisté v České televizi

Všichni tři vědci budou hosty pořadu Hyde Park Civilizace, během jejich návštěvy v České republice s nimi natáčel tým Daniela Stacha. Natočené rozhovory diváci ČT24 uvidí od podzimní vysílací sezony.

Francouzský velvyslanec Roland Galharague poznamenal, že přítomnost tří nobelistů je jedním z důkazů, jak Francii záleží na vědecké spolupráci s Českou republikou.