Čína vypustila družici nad odvrácenou stranu Měsíce. Je to první krok k překonání Ruska a USA

Čína ohlásila, že uspěla ve vypuštění sondy, která bude zprostředkovávat spojení mezi Zemí a budoucí měsíční misí. Jedná se o stroj, který má z Číny udělat kosmickou velmoc.

Čína dnes vypustila do vesmíru orbitální sondu, která má sloužit jako komunikační linka mezi Zemí a plánovanou lunární misí, jež bude zkoumat odvrácenou stranu Měsíce. Oznámila to v pondělí oficiální tisková agentura Xinhua.

Podle čínského vesmírného úřadu družici vynesla na oběžnou dráhu raketu Long March-4C v 5:28 místního času (23:28 SELČ) z kosmodromu Si-čchang na jihozápadě země.

„Je to stěžejní krok v realizaci čínského plánu stát se prvním státem, jehož zařízení přistane na odvrácené straně Měsíce a prozkoumá ji. Satelit známý jako Queqiao nebo Magpie Bridge (Stračí most) stane na oběžné dráze asi 455 tisíc kilometrů nad Zemí a bude zde pracovat jako první komunikační družice na světě,“ uvedl manažer projektu Čang Li-chua.

Čína by ráda dohnala Rusko a Spojené státy a do roku 2030 se stala vesmírnou mocností. V příštím roce plánuje zahájit výstavbu vlastní obydlené vesmírné stanice, uvedla agentura Reuters.

Čínské kosmické plány

Základem dalšího vesmírného programu Číny je nosná raketa Dlouhý pochod 5. Právě ona by měla dopravovat na oběžnou dráhu velké moduly, jež by měly tvořit základ šedesátitunové vesmírné stanice. Tu by chtěla Čína mít v plném provozu už roku 2022. 

Program Dlouhý pochod dopravuje čínskou techniku do vesmíru už čtyři desetiletí. Nejnovější rakety v tomto programu se od těch starších liší především používaným palivem – starší generace létaly na paliva velmi toxická, nové rakety už využívají podobné směsi jako ruské nebo americké rakety.