Dvojice astronautů provedla menší opravy vně ISS. Krteček čekal uvnitř

Američtí astronauti Richard Arnold a Andrew Feustel, který s sebou na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) vzal opět postavu Krtečka z dětského animovaného seriálu výtvarníka Zdeňka Milera, plánovaně vystoupili z orbitálního komplexu, aby provedli menší úpravy vně ISS. Cílem bylo nainstalovat nové antény, vyměnit kamerový systém na jednom z nosníků stanice a vyměnit dvojici kapalinových propojek k chladicímu zařízení ISS.

Výstup měl původně začít krátce po 14:00 SEČ, nakonec ale začal se zhruba devadesátiminutovým zpožděním kvůli kontrole těsnosti skafandrů, která trvala déle, než se předpokládalo. Průběh výstupu obou astronautů a jejich úpravy na ISS jsou zdokumentovány zde:

Antény, které astronauti na vnějšku stanice namontovali, v budoucnu připojí k datovému systému komplexu přístroj ECOSTRESS. Ten k ISS ještě letos dopraví nákladní loď Dragon americké soukromé společnosti SpaceX. Zmíněný přístroj je určen k dálkovému teplotnímu průzkumu pozemských ekosystémů, aby vědci lépe porozuměli tomu, kolik vody rostliny potřebují. 

Pro Arnolda byl čtvrteční výstup do volného prostoru v pořadí třetím v jeho kariéře, pro Feustela dokonce již sedmým. První tři uskutečnil v roce 2009 při opravě Hubbleova kosmického teleskopu, další tři pak v roce 2011, kdy se podílel na výstavbě ISS.

Astronaut s českými kořeny

Feustel s sebou na každou kosmickou misi bere předměty odkazující na Českou republiku, protože jeho manželka Indira má české kořeny.

Poprvé měl u sebe básnickou sbírku Jana Nerudy Písně kosmické a také českou vlajku, na druhé cestě ho pak doprovázela figurka Krtečka. Ta nyní, v menším provedení, k ISS přiletěla znovu.

Očekává se, že Feustel se ve volném čase na ISS zapojí do spolupráce s programem Do kosmu s Krtkem, který organizuje Astronomický ústav Akademie věd ČR a České kosmické kanceláře.