Archeologové našli díky laserovému radaru ztracenou mayskou megapoli

Horizont ČT24: Archeologové objevili ztracenou mayskou megapoli (zdroj: ČT24)

Místo, o němž si vědci dříve mysleli, že je jen malý kopec, skrývalo velké mayské město. Nový objev odkryl na severu Guatemaly paláce i pyramidy.

Desítky tisíc dosud neznámých staveb mayské civilizace, včetně pyramid a paláců, objevil mezinárodní tým vědců pomocí laserové technologie LIDAR na severu Guatemaly. Ruiny mayského osídlení po staletí ukrýval hustý prales.

V departementu Petén se tak na rozloze 2100 čtverečních kilometrů našly desítky mayských měst, ve kterých mohlo žít až deset milionů lidí, tedy dvakrát až třikrát více, než vědci doposud předpokládali.

Podle archeologa Thomase Garrisona z Ithaca College v americkém státě New York, který se na využívání technologie LIDAR specializuje, objev přepíše dějiny civilizace středoamerických indiánů. Ta se začala vyvíjet před zhruba 3 tisíci lety a vrcholu dosáhla v letech 250 až 900 našeho letopočtu. V 16. století většinu mayského území dobyli španělští kolonizátoři.

LiDAR (Light Detection And Ranging, také LADAR) je metoda dálkového měření vzdálenosti na základě výpočtu doby šíření pulsu laserového paprsku odraženého od snímaného objektu. LiDAR lze mimo jiné použít pro měření vzdálenosti, mapování terénu nebo měření vlastností atmosférických jevů.

ZDROJ: Česká astronomická společnost

LIDAR využívá laserového paprsku a umožňuje objevit struktury, které se nacházejí pod bujnou vegetací. Díky této technologii se podařilo najít více než 60 tisíc dosud neznámých domů, paláců, ulic, zavlažovacích kanálů, hradeb a dalších staveb, které vybudovala civilizace Mayů.

Větší města, než jsme tušili

Nový objev podle Garrisona dokazuje, že mayská civilizace vytvářela města hustěji osídlená, komplexnější a více propojená, než se doposud myslelo.

Na rozdíl od jiných civilizací, jejichž pole a stavby zničily kultury, které přišly po nich, v případě Mayů zůstala značná část uchována právě díky vegetaci, jež ji léta před zraky lidí ukrývala, vysvětlil Garrison.

V turisty vyhledávaném mayském městě Tikal se dokonce podařilo objevit dosud neznámou pyramidu, o které si vědci dříve mysleli, že je to malý kopec.