Evropská náhrada GPS je zase lepší. Flotilu satelitů Galileo na oběžné dráze posílily další čtyři

Evropa má ve vesmíru zase o čtyři satelity více. V úterý je na oběžnou dráhu dopravila nosná raketa Ariane 5. Díky tomu zbývá teď vynést jen poslední várku družic, aby se projekt Galileo, který by mohl v mnohém nahradit systém GPS, dostal na plný stav a fungoval na 100 procent.

Raketa Ariane 5 odstartovala z evropského kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně v úterý v 19:36 našeho času. Nesla na palubě čtyři satelity, které posílí již existující flotilu na oběžné dráze Země, jde o satelity 19–22. Všechny váží 715 kilogramů; první dva byly vypuštěné 3 hodiny a 36 minut po startu, druhé dva ještě o 20 minut později.

Byly vypuštěné ve výšce 22 922 kilometrů nad zemským povrchem; v dalších dnech budou navedeny na cílovou oběžnou dráhu. Na ní podstoupí šest měsíců testování, které by mělo zjistit, zda správně fungují a jestli je možné zapojit je do již fungující sítě satelitů Galileo.

„Dnešní start je dalším velikým úspěchem, který nás přibližuje k dokončení projektu,“ komentoval v úterý večer start generální ředitel Evropské kosmické agentury ESA Jan Wörner.

Chytřejší brácha GPS

Satelitní program Galileo má být pokročilejší a přesnější obdobou amerického navigačního systému GPS. Systém bude tvořen sestavou 30 satelitů umístěných na tři úrovně orbitálních drah kolem Země ve výšce 23 222 kilometrů. Galileo bude v reálném čase poskytovat přesnost určení polohy až do jednoho metru.

Finální konstelace Galileo
Zdroj: ESA

Systém bude uveden do plného provozu v roce 2020, kdy bude využívat kompletní síť 30 satelitů a podpůrné pozemní stanice. Doposud bylo na oběžné dráze 18 satelitů, díky úspěšnému startu ze 12. prosince se jejich počet zvýšil na 22.

Rozhovor o systému Galileo (zdroj: ČT24)

Systém Galileo začal poskytovat první služby loni v prosinci, od kdy nabízí určení přesné polohy a navigaci. Nyní je informace systému možné přijímat v 29 modelech mobilních telefonů včetně iPhonu 8 a X, Samsungu S8 nebo Huawei P10.

Co s Galileem?

V plném provozu nabídne vedle přesného určování času a polohy pro veřejnost také šifrovanou službu pro veřejný sektor, komerční službu poskytující možnost ověření pravosti a služby vysoké přesnosti pro komerční aplikace a službu pátrání a záchrany.

Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém GSA byla založena v roce 2004 jako oficiální agentura Evropské unie. Její sídlo se v roce 2012 přestěhovalo z Bruselu do Prahy. GSA je první agenturou Evropské unie, jejímž cílem je poskytovat služby celosvětově. Posláním GSA je podpořit cíle EU při dosažení maximální návratnosti evropských investic do globálního satelitního navigačního systému.