Elektronické cigarety by mohly zásobovat člověka vitaminy. Je to reálné?

E-cigarety se staly celosvětovým fenoménem, ačkoliv jejich rizika stále nejsou plně prozkoumána. Ale společnost Inhale Health už je o krok dál. Je přesvědčená, že inhalovat se dají i vitaminy. Zlozvyk kuřáků by se tak dal přeměnit na zdraví prospěšný návyk. Lékaři ale myšlence zatím příliš netleskají.

Vypadá sice jako obyčejná e-cigareta, ale namísto škodlivin z ní máme inhalovat vitaminy a léky. Tak si budoucnost představuje americká společnost Inhale Health. Zařízení jménem „Vitamin Vape“ je novinka, které podle ní patří budoucnost. Daniel Wolf Shapiro, výkonný ředitel společnosti, tvrdí: „Inhalace byla po celou dobu nepochopená. Využívali jsme ji, abychom vdechovali jedy, což je naprostý nesmysl. Nabízíme světu funkční zdravotní produkt k okamžitému použití a s rychlým účinkem.“

Inhalátory mají obsahovat maximum přírodních produktů, jako jsou vitamíny v tekuté formě, které následně přístroj mění v nezávadnou páru, dochucenou jahodovou nebo vanilkovou příchutí.

Inhalování vitaminů (zdroj: ČT24)

Mario Danek, ředitel vývoje, popisuje, jak na nápad přišli: „Nejprve jsme oslovili nezávislou laboratoř SN Labs v Santa Aně v Kalifornii, aby provedla testy, jestli se tekuté vitaminy úspěšně vstřebávají i ve formě aerosolu.“

Výsledky potvrdily, že použité látky tělo zpracovává i při podání touto cestou. Inhalátory už existují ve třech provedeních - jako komplex vitaminů B, energetická varianta s vitaminem B12 a kofeinovým výtažkem z kávy a zklidňující pro zdravý spánek s melatoninem. O tu je zájem zvláště u lidí po dlouhých letech, kteří trpí časovým posunem.

„Pacienti si stěžují, že je po melatoninu v tabletách bolí hlava, že jsou ráno vyčerpaní. S tímto produktem jsme ale vedlejší účinky nezaznamenali a účinek nastupuje mnohem rychleji, už za 10 nebo 15 minut,“ potvrzuje lékárník David Yashar.

Varování lékařů

Lékaři ale před touto metodou varují. S rychlejším nástupem účinek také rychleji odezní. A laboratorní studie zatím prokázaly jen to, že se účinné látky tímto způsobem dají přenášet. O možné škodlivosti nové metody ale zatím neexistuje jediný výzkum. „Přijímat něco plícemi je velmi neobvyklé. Vitaminy by se skutečně měly polykat. Nevidím důvod, proč bychom je měli vdechovat,“ upozornil plicní lékař Steven M. Taback.

Podle jiných autorů by ale „Vitamin Vape“ mohl mít paradoxně stejné využití, jako e-cigarety, tedy při odvykání kouření. „Použil jsem to na několik svých pacientů, kteří jsou těžcí kuřáci. Dal jsem jim nikotinové náplasti, aby o něj nepřišli a snižoval jsem jim dávky. Ale pořád měli orální návyk, tedy dávat něco do úst,“ popsal otolaryngolog. V takovém případě by si ale uživatelé měli hlídat dávkování. Jeden inhalátor vystačí přibližně na 500 potáhnutí.