Týden ve vědě: Od posledního pokusu o záchranu nosorožců po geniální umělou inteligenci

Co důležitého se stalo tento týden v české i světové vědě? Vědecká redakce ČT24 přináší na konci každého týdne souhrn toho nejdůležitějšího, co se ve vědě a výzkumu v Česku i ve světě odehrálo.

Souhrn je k vidění také v pořadu Věda 24, který běží každou neděli v 18:30 na ČT24. 

Poslední šance. Vědci připravují unikátní zákrok na záchranu nosorožců

Vědci v Keni a v Evropě chystají za účasti českých odborníků unikátní zákrok, který je poslední šancí pro severní bílé nosorožce. Mají v plánu odebrat vajíčka samicím severního bílého nosorožce a oplodnit je. Embryo by pak odnosila náhradní matka – samice nosorožce jižního bílého. 

ČTK o tom informoval vedoucí mezinárodních projektů Zoo ve Dvoře Králové nad Labem Jan Stejskal. První pokus o odběr vajíček by se podle něj mohl uskutečnit v první čtvrtině roku 2018. Na přípravách spolupracuje skupina veterinářů a ochranářů z Česka, Keni, Velké Británie a Jihoafrické republiky.

Čeští vědci vytvořili diverzanta. Po zničení rakovinné buňky zabije i další „špatné“ v okolí

Vědci z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Ústavu makromolekulární chemie a Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR vyvinuli způsob, jak nádorovou buňku zabít a za pomoci toxické látky zničit i další rakovinné buňky v jejím okolí. Současné výsledky práce českých vědců nedávno otiskl prestižní časopis Journal of Medicinal Chemistry. 

Výzkumný tým Laboratoře biologie nádorové buňky Ústavu biochemie a experimentální onkologie na Univerzitě Karlově v čele s Aleksim Šedem se dlouhodobě zabývá výzkumem skupiny molekul, které by mohly být využitelné jako cíle nádorové léčby nebo by mohly bujení ukázat. Tamní vědci si pro tyto postupy jako nejvhodnějšího kandidáta vybrali molekulu, které se odborně říká Fibroblastový aktivační protein (FAP).

Přelom v předvídání tornád. Nový nástroj poprvé varuje už 20 minut před vznikem

Když jde o tornáda, znamenají rozdíl mezi životem a smrtí pouhé sekundy. Kanadští vědci Anna a Wayne Hockingovi nyní vytvořili nástroj na předvídání tornád, který je přesnější než všechny meteorologické agentury světa. Model navíc dokáže dát lidem svým varováním až dvacet minut času navíc.

Model vychází z radarových údajů a dokáže v oblasti se stokilometrovým poloměrem předpovědět příchod tornáda s pravděpodobností kolem 90 procent. Jeho autory jsou Anna a Wayne Hockingovi, kteří ho popsali v odborném meteorologickém časopise Atmospheric Science Letters.

Cukrovka se dá vyléčit velmi přísnou dietou, ukazuje studie v prestižním časopise

Radikální nízkokalorická dieta může zvrátit cukrovku typu 2 – a to dokonce i když už nemoc trvá šest let, popsali vědci nečekaný objev v nové studii. 

Počet lidí s cukrovkou typu 2 v posledních letech stále roste, stojí za tím přibývání obezity v bohatnoucí populaci. Tuk, který se akumuluje kolem břicha, brání správnému fungování slinivky, což může vést k život ohrožujícím komplikacím – například slepotě, poruchám srdce a ledvin nebo amputaci dolních končetin.

Zatím se cukrovka typu 2 léčila pomocí medikamentů, ale nová studie expertů z univerzit v Newcastlu a Glasgow naznačuje, že je i jiná cesta – přísná dieta.

Proti rakovině pomáhá laciný lék na alkoholismus. Průlomový mechanismus objasnili čeští vědci

Mezinárodní tým vedený českými výzkumníky vydal v jednom z nejprestižnějších vědeckých časopisů „Nature“ práci zaměřenou na lék používaný k léčbě alkoholové závislosti. Vědci prokázali, že se lék Antabus dá použít k léčbě rakoviny

Tým výzkumníků vedený profesorem Jiřím Bártkem a dalšími kolegy z pěti zemí zkombinoval několik druhů výzkumu a zjistil, že levný lék disulfiram, po mnoho desetiletí prodávaný pod názvem Antabus a užívaný k léčbě alkoholové závislosti, má mimořádné protinádorové účinky.

Jejich práce vychází z epidemiologické studie provedené na dánských pacientech – alkoholicích, u nichž bylo zjištěno zhoubné rakovinové onemocnění. Ukázalo se, že pacienti, kteří i po nádorové diagnóze užívali disulfiram, měli výrazně menší riziko úmrtí než ti, kteří s užíváním léku přestali.

Znečištěné ovzduší nevratně poškozuje dětský mozek, varuje UNICEF

Sedmnáct milionů dětí mladších jednoho roku dýchá znečištěný vzduch, což může ohrozit vývoj mozku, varoval Dětský fond OSN (UNICEF). Nejvíce jsou děti ohroženy v jižní Asii, kde 12 milionů z nich žije v oblastech až šestkrát více zamořených, než je bezpečná hladina. Další čtyři miliony takto ohrožených dětí žijí ve východní Asii a v Tichomoří.

Umělá inteligence se učila hrát šachy jen 4 hodiny. Pak rozdrtila nejlepšího hráče světa

Umělá inteligence AlphaZero, kterou vyvinuli experti z Google, před několika měsíci ukázala svou naprostou nadřazenost ve hře Go: trvalo jí jen tři dny, aby se ji naučila, pak porazila nejlepšího hráče na světě. Nyní se jí povedl podobně husarský kousek, ale tentokrát v šachu a její úspěch je snad ještě působivější. 

Přestože je AlphaZero program specializovaný na hru Go, chtěli jeho autoři vyzkoušet, jak si povede v úplně jiném odvětví. Nechali ho tedy, aby se sám seznámil s šachy – hrou, která je stará nejméně 1500 let. Počítač měl na seznámení s hrou, jejími pravidly, strategií a taktikou pouhé čtyři hodiny. Během nich ho nikdo netrénoval, stroj se hru naučil zcela sám a zlepšoval se tím, že hrál sám proti sobě.

Pak ho jeho autoři nechali hrát proti zřejmě nejlepšímu současnému hráči šachu, což také není člověk, ale program jménem Stockfish8. AlphaZero proti němu sehrál 100 partií. Ani jednu neprohrál, všechny skončily buď jeho výhrou, nebo remízou.