Znečištěné ovzduší nevratně poškozuje dětský mozek, varuje UNICEF

Sedmnáct milionů dětí mladších jednoho roku dýchá znečištěný vzduch, což může ohrozit vývoj mozku, varoval Dětský fond OSN (UNICEF). Nejvíce jsou děti ohroženy v jižní Asii, kde 12 milionů z nich žije v oblastech až šestkrát více zamořených, než je bezpečná hladina. Další čtyři miliony takto ohrožených dětí žijí ve východní Asii a v Tichomoří.

Dýchání vzduchu znečištěného pevnými částicemi poškozuje podle zprávy UNICEF mozkovou tkáň a oslabuje kognitivní rozvoj. Znečištěné ovzduší souvisí s „verbální i neverbální inteligencí a pamětí, nižšími výsledky v testech, průměrem známek školáků a s dalšími neurologickými poruchami“, uvádí zpráva. Následky jsou podle ní celoživotní.

„S rostoucí urbanizací světa bude – bez patřičné ochrany a opatření ke zmírnění znečištění – v budoucích letech ohroženo čím dál více dětí,“ konstatuje UNICEF. Vyzývá k tomu, aby se více používaly ochranné masky i systémy filtrace vzduchu a děti nevycházely ven, pokud je míra znečištění ovzduší zvýšená.

Nejhůř znečištěné oblasti
Zdroj: UNICEF

Minulý měsíc pokryla vrstva smogu indické hlavní město. Místní úřady označily metropoli za jednu velkou „plynovou komoru“. Některé školy byly uzavřeny. V severní Číně zase znečištění ovzduší podle odhadů zkracuje předpokládanou délku života o tři roky.

Špinavý vzduch dětem vadí

Satelitní snímky, jež UNICEF při sestavování údajů použil, ukazují, že problém se začíná projevovat i ve městech na africkém kontinentě.

Zpravodajský server BBC v této souvislosti připomněl studii, v níž vědci vycházeli z dat londýnských nemocnic. Znečištěný vzduch britské metropole se podle nich odrážel na nižší porodní váze, dětské úmrtnosti a pozdějších onemocněních.