Týden ve vědě: Od tříokého červotoče po spermie trpící znečištěným ovzduším

Co důležitého se stalo během čtvrtého listopadového týdne v české i světové vědě?

Vědecká redakce ČT24 přináší na konci každého týdne souhrn toho nejdůležitějšího, co se ve vědě a výzkumu v Česku i ve světě odehrálo. Souhrn je k vidění také v pořadu Věda 24, který běží každou neděli v 18:30 na ČT24. 

Plně funkční oko uprostřed čela: tříoký červotoč předvídá budoucnost genetiky

Biologům stačil jednoduchý genetický nástroj k tomu, aby na čele červotoče vytvořili třetí oko. Nechtěli tím ukázat, jak bizarní tvory jsou již schopní stvořit, ale demonstrovali tak, že již dokonale rozumí mechanismu zodpovědnému za vznik tak složitých orgánů, jako je oko. Tímto způsobem totiž vznikají během evoluce nové komplexní vlastnosti, případně se dá metoda použít na vznik již existujících struktur, ale na nezvyklých místech.

Výsledky experimentu autoři popsali v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Vyšli ze staršího pokusu, při němž náhodně vzniklo u brouka třetí oko během jednoho genetického experimentu, když chtěli zjistit, jak vzniká hlava hmyzu.

Je rudé a kovové. Kolem Země se prohnalo těleso, které nepochází z naší sluneční soustavy

Vědci poprvé v dějinách studovali asteroid, který do sluneční soustavy pronikl zpoza jejích hranic – z prázdného mezihvězdného prostoru. 

Pozorování, která podnikli astronomové na dalekohledu VLT v Chile i na dalších observatořích po celém světě, ukazují, že tento výjimečný objekt cestoval vesmírem miliony let, než se dostal do naší sluneční soustavy. Jde o hnědý, narudlý, značně protáhlý objekt s vysokým obsahem kovů, uvedli vědci, kteří ho detailně studovali, v odborném časopise Nature 20. listopadu.

Roku 2018 výrazně přibude silných zemětřesení. Může za to zpomalování rotace Země, varují vědci

Příští rok by mohlo dojít k většímu množství silných zemětřesení, tvrdí vědci. Varují, že intenzivní seismickou aktivitu by mohly způsobit změny v rychlosti otáčení Země. Nejhorší dopad očekávají v hustě zalidněných tropických oblastech. Změny v rotaci Země jsou sice velice droboučké, mohou změnit délku dne asi o milisekundu, ale i to může mít zřejmě výrazný vliv na planetu. Stačí to totiž k tomu, aby se uvolnilo obrovské množství energie.

Na souvislost mezi rotací Země a seismickou aktivitou upozornil před měsícem tým geologů z USA. Roger Bilham z University of Colorado v Boulderu a Rebecca Bendicková z University of Montana v Missoule tuto myšlenku představili na pravidelném setkání Americké geologické společnosti. Právě na tomto setkání se snaží geologové přednášet své největší a nejradikálnější objevy, jedná se o tu nejprestižnější americkou akci.

Mladý neurolog z Brna vymyslel, jak přesněji a včas diagnostikovat mrtvici

Prestižní ocenění za excelentní výsledky v oblasti výzkumu mozkové mrtvice a zobrazení mozku získal mladý vědec a lékař z Fakultní nemocnice u svaté Anny Ondřej Volný. Jeho práce v centru klinického výzkumu ICRC pomůže přesnější a včasnější diagnóze nemoci. Mrtvici v Česku ročně prodělá přes čtyřicet tisíc lidí. Každý třetí jí podlehne.

Vědci našli nejstarší zobrazení psů. S člověkem je jeho nejlepší přítel déle, než se předpokládalo

Kdy si lidé ochočili psy? Nový objev ukazuje, že zřejmě musíme posunout toto datum do mnohem vzdálenější minulosti. Mezinárodní tým výzkumníků z Univerzity Maxe Plancka a Saúdské komise pro cestovní ruch a národní dědictví našel a popsal obrazy, které by mohly být vůbec nejstarším vyobrazením psů, které lidé vytvořili.

Vědci svůj úspěch popsali v článku, který vyšel v odborném časopise Journal of Anthropological Archeology. Ukázali jak samotné rytiny, tak rekonstrukce, které byly potřebné k odhalení pravdy.

Jsou leváci lepší sportovci? Velká analýza ukázala, že v některých sportech ano

Mezi sportovci je nepřiměřené množství leváků – mezi těmi českými vyniká například hvězdné trio Martina Navrátilová, Petra Kvitová a Lucie Šafářová. Teorií o tom, proč leváci ve sportech tak vynikají, je mnoho, nyní na toto téma vznikla velká analytická práce, jejíž autoři se pokusili popsat problém do těch nejmenších podrobností. Zajímalo je zejména to, proč leváci tolik vynikají v některých sportech, zatímco v jiných nejsou nijak nadprůměrně zastoupení.

Výsledky studie naznačují, že mít dominantní levou ruku je výjimečně výhodné ve sportech, kde jsou hráči pod nejsilnějším časovým presem – zřejmě proto, že protihráči nejsou schopní na pohyby leváka tak rychle zareagovat. 

Znečištěné ovzduší mění tvar lidských spermií, potvrdila vědecká studie

Na zhoršenou kvalitu lidského spermatu má negativní dopad znečištění ovzduší. Tvrdí to velká studie čínských vědců. Ti varují, že by to mohlo mít značný dopad na plodnost. 

Experti vycházeli z analýzy spermatu asi 6500 mužů. Dospěli k tomu, že „existuje silné spojení mezi vysokou úrovní znečištění jemnými částicemi a abnormálním tvarem spermií“.

Vydáno pod