Jaké jsou největší hrozby a výzvy, jimž lidstvo čelí? Odpovídali přední čeští vědci

Změní náš svět více roboti a umělé inteligence, nebo nanotechnologie a lasery? A čím se bude živit 10 miliard obyvatel planety? Klíčová témata naší budoucnosti řešili vědci z Akademie věd.

V Týdnu vědy a techniky se uskutečnila řada kvalitních přednášek, během nichž se světově uznávaní odborníci setkávali s veřejností a ukazovali, kudy se vydat do budoucnosti, jaké vědecké obory jsou nejperspektivnější a jakým hrozbám naše civilizace čelí.

Na nejzajímavější přednášky se můžete podívat zde:

Potraviny pro budoucnost: Čím nakrmíme lidstvo?
Zhruba 30 druhů rostlin zajišťuje 90 procent naší výživy. Navíc dvě třetiny energie získává lidstvo z pouhých čtyř plodin – je to pšenice, rýže, kukuřice a sója. Dnes na planetě žije 7,3 miliardy lidí, v roce 2050 to bude podle odhadů OSN skoro 10 miliard. Jak zajistit dostatek potravin? Jak vznikají a jak mohou situaci změnit geneticky modifikované plodiny? A jak musíme změnit své chování my – spotřebitelé?

Superlasery jsou branou k budoucnosti
Vedoucí centra HiLASE Tomáš Mocek a vedoucí laserových technologií na ELI Beamlines Bedřich Rus. Oba stáli u počátků úspěšného českého laserového systému Pals v 90. letech. Každý z nich pak inicializoval vybudování jednoho ze špičkových laserových center, ELI Beamlines a HiLASE, která jsou největší investicí do vědecké infrastruktury v historii naší země. Jaké je to pracovat na vývoji nejvýkonnějších laserů světa a jaká byla cesta ke spuštění první laserů v centrech? Jak se z vědce stane manažer a jaká je budoucnost laserového výzkumu u nás? 

Civilizační choroby nedokážeme dostatečně léčit. Co s tím?
Obezita je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) pandemií 21. století. Na světě je 650 milionů obézních lidí a další skoro dvě miliardy trpí nadváhou. Česká republika patří mezi nejobéznější země v Evropě. Jaké důsledky má obezita na zdraví člověka a jaké na jeho život jako takový? Jak změnit vlastní chování? A co další choroby – cukrovka nebo onemocnění srdce a cév? Jak se svět (ne)umí postavit civilizačním chorobám?

Nanotechnologie přepisují náš svět
Svět v měřítku nanometrů – tedy miliardtiny metru. Nebo chcete-li struktury „velké“ jako tisícina tloušťky lidského vlasu. Kde už nanotechnologie dnes používáme? Jaká je jejich budoucnost? A je Česká republika skutečně nanovelmocí?

Robotika a umělá inteligence změní lidské životy
Co můžeme čekat od vývoje umělé inteligence v blízké době a vzdálenější budoucnosti? Co roboti v současné době umí a jak se učí? K čemu se umělá inteligence využívá a jaké jsou aktuální trendy v jejím vývoji? Naplní se vize Stephena Hawkinga, že do 100 let roboti převezmou vládu nad lidstvem? Na reálné otázky i ty, které jsou zatím z říše sci-fi, odpoví přední čeští odborníci, kteří se tímto tématem zabývají – ať už z Akademie věd ČR, ČVUT nebo Masarykovy univerzity. 

Tuto přednášku sledujte v pátek v 18:00 živě: