Začíná Týden vědy a techniky. Tipy Vědecké redakce na to nejzajímavější

Přednáškou o tom, co se dá dělat s bioodpady a jaké cenné látky z nich lze získat, začíná v pondělí Týden vědy a techniky na Akademii věd (AV ČR). Při festivalu budou mít otevřeno také různé laboratoře, knihovny a pracoviště Akademie. Ve článku je seznam akcí, které zaujaly Vědeckou reakci ČT24:

Hlavním tématem prvního dne jsou potraviny a plýtvání, v dalších dnech odborníci přinesou zajímavé informace o laserech, z medicíny, nanotechnologií a v pátek z informatiky a umělé inteligence. Festival se koná již po sedmnácté a zahrnuje více než 500 akcí nejen v Praze, ale i ve všech krajských městech a na některých dalších místech.

Týden vědy a techniky
Zdroj: AV ČR

Hlavní program zahrnuje přednášky a besedy s odborníky z různých pracovišť Akademie věd a má zaujmout dospělé i studenty středních škol, kteří se rozhodují o budoucím studiu. Kromě toho ale organizátoři připravili i akce, které mají přitáhnout i mladší děti. Je to třeba vědecká úniková hra Decoder, při které musí účastníci během 50 minut rozluštit několik záhad a odemknout 16 zámků. 

PONDĚLÍ

Jaká je současná česká společnost?

Přednáška představí některé sociologické koncepce soudobých společností (vzdělanostní společnost, McDonaldizovaná společnost, společnost kreditních karet) a na základě mezinárodních výsledků z výzkumů ukáže, nakolik tyto teoretické popisy platí pro současnou českou společnost či její část. Cílem přednášky bude pobídnout středoškoláky k úvahám nad charakterem společnosti, ve které žijí. (14:00–15:30, Fakulta sociálních věd UK, Smetanovo nábřeží 6, 110 01 Praha 1)

Jak můžeme živit svět v roce 2050?

Organizace spojených národů předpovídá, že do roku 2050 světová populace vzroste o více než dvě miliardy lidí. Environmentální výzvy, které představuje zemědělství, jsou obrovské a stanou se pro uspokojení rostoucí potřeby potravin po celém světě stále naléhavější. Budou-li tyto trendy pokračovat, populační růst a lepší stravovací návyky si vyžádají, abychom zhruba zdvojnásobili množství plodin, které budeme pěstovat v roce 2050. Přednáška představuje plán k uživení světa v pěti krocích. (10:30, Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta tropického zemědělství) 

Ochutnejte hmyzí speciality!

Chcete vyzkoušet něco netradičního a zažít opravdový gurmánský zážitek? Navštivte stánek s degustací odborníků z iniciativy Hmyz na talíři a staňte se součástí nezapomenutelné akce. Přímo před vámi připraví čerstvé hmyzí ochutnávky a současně se dozvíte vše ze světa entomofágie, historie pojídání hmyzu, rozšíření ve světě a zároveň třeba naleznete inspiraci pro své domácí kuchařské experimenty. Nejen že to chutná, ale hlavně je to zdravé. (9:00–18:00, Hmyz na talíři? Praha)

Když sopky chrlí led aneb Co je to kryovulkanismus

Pod slovem sopka si většinou představíme horu, z jejíhož vrcholku se do okolí rozlévá směs roztavených hornin, láva, o teplotě několika stovek stupňů Celsia. Se stále podrobnějším poznáváním sluneční soustavy zjišťujeme, že sopečná činnost může mít i velmi odlišnou podobu. Na některých ledových měsících totiž existují sopky, které do svého okolí chrlí směs vody, krystalků ledu, různých solí a plynů v procesu odborně označovaném jako kryovulkanismus. Tento jev se vyskytuje i na planetce Ceres. (9:00 a 17:00, Sladovna Písek o.p.s., Velké náměstí 113, Písek)

ÚTERÝ


Den SUPERLASERŮ 

Řada interaktivních workshopů a poutavých exponátů – experimentování se světlem, laserové bludiště, zkouška práce v laserové laboratoři. Diskusí bude provázet redaktor Vědecké redakce ČT24 Martin Tyburec. (Akademie věd ČR, Národní 1009/3, Praha 1)

Vodní „laserové“ pily: Rozpojování materiálů vysokorychlostním vodním paprskem 

Co je vysokorychlostní vodní paprsek a jak vzniká? Jaká je historie rozvoje technologií založených na využití vodních paprsků k dělení a rozpojování materiálů? Návštěvníci naleznou v laboratoři odpověď nejen na tyto otázky, ale seznámí se také s výhodami a nevýhodami technologií založených na vodních paprscích a se směry dalšího vývoje této progresivní technologie. Uvidíte i praktickou ukázku řezání vodním paprskem. (8:30; 10:30
Ostrava, Studentská 1768)

Co je nového s ozonovou dírou? Stále hrozba, nebo problém vyřešen?

Ozonová díra, která byla objevena v 80. letech minulého století, není problém jen jižní polokoule. Její vliv je možné pocítit i v našich zeměpisných šířkách. Jaký je její vývoj a jak se s tímto problémem lidstvo dokázalo vypořádat? Co všechno ovlivňuje a ohrožuje ozonovou vrstvu naší planety? Současný vývoj naznačuje, že bychom se měli s problémem ozonové díry vypořádat. (18:00, Ústav fyziky atmosféry AV ČR, Praha)

STŘEDA


Úprava pitné vody naživo

Proč někdy stačí vodu jen přefiltrovat a jindy je třeba nasadit celý „arzenál“ chemických látek a fyzikálních procesů? Uvidíte výrobu pitné vody v laboratorním měřítku, dozvíte se, jak dokážeme ze znečištěné vody udělat pitnou. (13:00–17:00, Praha, Praha 6, Pod Paťankou 30/5 166 12)

Nové možnosti elektronové mikroskopie v kriminalistice

Kriminalistický ústav Praha zpracovává řadu zajímavých případů ze široké škály oborů. Do kriminalistické laboratoře může přijít prakticky jakýkoli materiál vzniklý lidskou činností i přírodními ději. Při získávání důkazů z těchto materiálů se využívají i moderní technologie, mezi nimi metody elektronové mikroskopie. Tyto techniky se v poslední době významně rozšířily a umožňují zpracovávat i dříve neupotřebitelné stopy. Přednáška seznámí s využitím některých z nich na zajímavých případech. (10:00, Krajská knihovna Karlovy Vary, Závodní 378/84, Karlovy Vary)

Modelování městského tepelného ostrova

Jak čelit následkům městského tepelného ostrova? Pro správné rozhodování potřebují urbanisté ohodnotit rozvojové scénáře i z hlediska vlivu na životní prostředí. A s tím mohou pomoci moderní modelovací techniky, které se snaží postihnout vzájemně se ovlivňující fenomény, jako například proudění, radiaci, ohřívání materiálů, vliv zeleně, teplo z aut i znečištění ovzduší. Pokud se tedy chcete něco dozvědět o modelech, pomocí nichž lze tyto jevy studovat, je tato prezentace určena právě pro vás. (11:00–11:20, Ústav informatiky AV ČR, Praha) 

ČTVRTEK

Noční tah v Ústavu fotoniky

Co se děje za branami pracoviště s tak tajemným názvem, jako je Ústav fotoniky? Budete tu moci ochutnat napříkald technologii přípravy optických vláken, včetně ukázky tažení optického vlákna. (19:00, Praha 6, Lysolaje, Rozvojová 264)

Má dokonalé křivky?

Kde příroda přidala a kde ubrala, aby její výtvory byly dokonalé? Stromy i kosti lidského těla rostou odolné a spolehlivé zdánlivě samy od sebe. Objevte fascinující příklady z přírody i technické praxe, kdy tvar a struktura sehrály hlavní úlohu. Dozvíte se, jak se i konstruktéři v technických oborech a při výzkumu materiálů mohou přírodou inspirovat pro návrh kvalitních konstrukcí. (9:00, Brno, Žižkova 22)

Co je Spintronika

Magnetické pevné disky, jejichž současná podoba je založena na spintronice, jsou klíčové pro práci s obrovským množstvím dat. Spintronické počítačové paměti a procesory jsou další oblastí výzkumu a vývoje pro nadcházející období, kdy se vyčerpávají možnosti tradičních polovodičových součástek a zároveň se informační technologie stávají všudypřítomné. Spintronika nabízí možnosti vysoké integrace nanoelektronických součástek, energeticky úsporná řešení a extrémně rychlé ukládání a zpracovaní dat. (12:15–13:00, Fyzikální ústav AV ČR, Praha) 

PÁTEK

Co na nás dopadá z vesmíru a ani to necítíme

Návštěvníky seznámí s principy detekce elementárních částic pomocí scintilačních detektorů, různými provedeními těchto detektorů a způsoby jejich využití v urychlovačích. Jako ukázka praktické aplikace bude předvedeno zařízení detekující částice přicházející z vesmíru, které jsou všudypřítomné a procházejí i lidským tělem. (9:00–15:00, Fyzikální ústav AV ČR, Slovanka, Praha)

Tajemství ptačí řeči

Vydejte se do ptačí říše a poznejte řeč některých ptačích druhů. Například se dozvíte, jak ornitologové poznávají ptáky pomocí techniky provokací hlasem. Workshopem provede Pavel Řepa. (10:00–18:00, Muzeum Českého lesa v Tachově, tř. Míru 447, Tachov)

SOBOTA

Pavel Kacerle: The Walt Disney Company – cesta k marketingu

Jak to chodí v marketingu velkých produkčních studií v Hollywoodu, jaké jsou jejich aktuální zájmy a jakým směrem míří. Co nebo kdo ovlivňuje dnešní zábavní průmysl a jaká je marketingová strategie jedné z největších mediálních a zábavních společností na světě. Přijďte si poslechnout zajímavou přednášku grafika vizuálních efektů Pavla Kacerleho, který má v této oblasti díky svému působení ve studiích Marvel a Lucasfilm bezprostřední zkušenost. (15:00 Akademie věd ČR, Národní 1009/3, 110 00 Praha 1, místnost 206)

Virtuální realita v Akademii věd

Pomocí technologie 21. století návětěvníci nahlédnou do tajů energie budoucnosti. V edukativní části se dozvíte o štěpné jaderné reakci a termojaderné fúzi, podíváte se do míst, která nejsou běžnému člověku přístupná, budete moci spustit jaderný reaktor a mnoho dalších věcí. Zpracování vychází nejen z počítačových 3D animací, ale přímo z autentických prostředí obou ústavů natáčených kamerou ve 360 stupních. (10:00–18:00, Středisko společných činností AV ČR Praha) 

Jak se měří zemětřesení

Jak se měří intenzita zemětřesení? Jak se nazývá přístroj, který zaznamenává zemské otřesy? Nejen tyto otázky vám budou při vaší návštěvě zodpovězeny. Přijďte si ověřit a porovnat vaši šikovnost, obratnost a logiku s ostatními návštěvníky. Zjistěte význam a důležitost statiky staveb pomocí hry Jenga. (9:00–17:00 Pevnost poznání, 17. listopadu 7, Olomouc)

NEDĚLE

Exkurze do vodní elektrárny Vranov

Vydáte se do útrob elektrárny, které mnozí z vás viděli pouze v televizi nebo o nich četli v literatuře. Mimo to se dozvíte zajímavosti o dalších vodních elektrárnách. (Vodní elektrárna Vranov nad Dyjí, okres Znojmo, kraj Jihomoravský)


Jak nám slouží bezlepkové potraviny?

Ukázka laboratorní práce, ochutnávka bezlepkových potravin, prezentace zpracování ovoce vysokým tlakem a možnosti vyzkoušet si senzorický test (test chuti, barvy, tvaru, vůně atd.) např. rýžových nápojů. Určování obilovin – náročná varianta může obsahovat až 30 vzorků, určování bylin a koření podle vůně. Děti mohou v kreativní dílně z luštěnin sestavit/nalepit/vyzdobit obrázek/mandalu apod. (Výzkumný ústav potravinářský Praha, Praha, Hostivař, Radiová 1285/7) 

Dům nanohrůzy

Domy hrůzy na poutích ve skutečnosti nabízejí opravdové hrůzy jen málo. Není divu, na poutích nemají tušení, že příroda nabízí daleko působivější podívanou. Stačí jen mít správné nástroje na zvětšení dějů v mikrosvětě a pak je možné se unášet krásou přírody, žasnout, nebo se dokonce nechat trochu vystrašit. Proto vás zveme do Domu nanohrůzy, na výstavu, na které spolu s námi můžete nahlédnout do mikroskopického světa živých organismů i neživých útvarů se zvětšením až na jednotlivé atomy a molekuly. (10:00–18:00, Akademie věd ČR, Národní 1009/3, Praha 1)