Týden ve vědě: od opravy vesmírného jeřábu až po hurikán u evropských břehů

Co důležitého se stalo během druhého říjnového týdne v české i světové vědě?

Vědecká redakce ČT24 přináší na konci každého týdne souhrn toho nejdůležitějšího, co se ve vědě a výzkumu v České republice i ve světě odehrálo. Souhrn je k vidění také v pořadu Věda 24, který běží každou neděli v 18:30 na ČT24.

Měsíc, pak hned Mars a potom ještě dál, vytyčil americké kosmické cíle viceprezident Pence

„Vrátíme astronauty na Měsíc – nejen proto, aby tam zanechali otisky a vlajky, ale aby postavili základnu, kterou potřebujeme k tomu, abychom poslali Američany na Mars a dál,“ uvedl americký viceprezident. Věří, že Spojené státy by měly zastávat ve výzkumu vesmíru vedoucí úlohu.

Pence to prohlásil na zasedání obnovené Národní rady pro vesmír (National Space Council) a jeho projev vyvolal obrovský potlesk. Lety na Měsíc by měly také sloužit jako jakási obrovská laboratoř, která by měla testovat technologie, jež se později budou využívat při cestě k Marsu, případně k asteroidům nebo měsícům plynných planet.

Oprava jeřábu ve vesmíru: astronauti byli šest hodin ve volném vesmíru

Astronauti Randolph Bresnik a Mark Vande Hei podnikli druhou ze tří pracovních směn vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) naplánovaných na říjen americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír.

Účel všech je stejný: obhlídka a údržba stanice. „Všechny tři výstupy (EVA, ExtraVehicular Activity) jsou zaměřeny na údržbu MSS (Mobile Servicing System), a hlavně a konkrétně na náhradu zachycovacího mechanismu na robotické kanadské paži/rameni Canadarm2. Celá operace skončila úspěchem.“

V české vodě jsou zřejmě mikroplasty. Při průzkumu je našli ve všech vzorcích

Češi zřejmě s vodou často pijí i miniaturní plastová vlákna. Vědci je při orientačním pokusu pro Českou televizi našli ve všech testovaných vzorcích.

Několik vzorků z řady různých míst České republiky otestovali vědci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Výsledek: Nepatrné množství vláken se našlo všude. Jaroslav Semerád z Ústavu pro životní prostředí Univerzity Karlovy popisuje, jaký byl výsledek: „V některých vzorcích byl jeden mikroplast na litr a v některých až 4, 5 částic.“

Mozek je opilý a oči zmatené: Byli zveřejněni vítězové soutěže o nejlepší optické iluze roku

Soutěž o nejlepší optickou iluzi zná vítěze. The Best Illusion of the Year je oslavou iluzí a vnímání – už třináctým rokem se jí zúčastňují nejlepší experti v tomto oboru.

Pro vědce, studenty i laickou veřejnost ji pořádá nezisková vzdělávací organizace Neural Correlate Society a její výsledky jsou nejen zajímavé, ale také vědecky podnětné. Podívejte se na deset nejlepších triků.

On-line seznamky podle vědců mění svět

On-line seznamky mají obrovský dopad na moderní společnost. Podle nové analýzy mění svět mnohem více, než to zatím vypadalo.

Nová studie popsala, že díky tomu, kolik lidí se seznamuje právě přes on-line seznamky, dochází k mnoha společenským změnám – například přibývá mezirasových vztahů a manželství vzniklá ze seznamek jsou pevnější než ta klasická. Detaily v článku. 

Ve východním Atlantiku nečekaně vznikl hurikán. Ophelia míří k Evropě

V noci na čtvrtek zesílila tropická bouře Ophelia na hurikán první kategorie. Rychlost větru překročila hranici 119 kilometrů za hodinu. Je možné, že ještě zesílí. Místo vzniku tohoto hurikánu je velmi nezvyklé. V Atlantiku sice hurikány vznikají často, jen výjimečně v jeho východní části, tedy blíže Evropě.

Letos je to už desátý hurikán v Atlantiku, v tuto chvíli jde o nejsilnější bouři, která vznikla ve východním Atlantiku od roku 2009. Teplota vody normálně není v této části oceánu dostatečně vysoká, aby tam hurikány vznikaly – právě z teplé vody čerpají energii, která je „pohání“.

V těsné blízkosti Země proletěl malý asteroid. Otestoval varovný systém

Asteroid s názvem 2012 TC4 minul Zemi ve vzdálenosti asi 44 tisíc kilometrů. Pro srovnání – Měsíc je od Země vzdálen asi 384 tisíc kilometrů a geostacionární družice se pohybují ve výšce do 36 tisíc kilometrů.

Astronomové nicméně prohlásili, že asteroid nepředstavoval pro naši planetu nebezpečí. Umožnil ale, aby experti vyzkoušeli systémy varování.