Marihuana kazí prospěch studentů, ukazují výsledky studie na 4000 lidech

V mnoha zemích světa se nyní zkouší legalizovat marihuana. Současně ale přicházejí informace o odvrácené stránce jejího rekreačního užívání.

Vysokoškolští studenti, kteří rekreačně užívali marihuanu, měli průměrně horší známky a častěji propadali, ukázal rozsáhlý výzkum nizozemských ekonomů.

Autoři studie využili změny pravidel, která se týkají konzumace marihuany v Maastrichtu. Toto nejstarší nizozemské město leží nedaleko hranic dalších evropských zemí (Německa, Francie a Belgie), takže bylo řadu let centrem drogové turistiky. Místní politici se to rozhodli změnit: zakázali obyvatelům jiných zemí kupovat si rekreační drogy v coffee-shopech. To nabídlo vědcům z Maastrichtské univerzity jedinečnou příležitost otestovat, co taková změna se studenty udělá: zahraniční studenti totiž ze dne na den přišli o možnost legálně se dostat k marihuaně, zatímco ti nizozemští mohli v konzumaci dál pokračovat.

Česká mládež drží první příčku v konzumaci hašiše a marihuany (zdroj: ČT24)

Ekonomové pracovali s asi 4000 studenty, výsledky zveřejnili v respektovaném časopise Review of Economic Studies. Z práce vyplývá, že u studentů, kteří přišli o legální přísun marihuany, došlo k rychlému a znatelnému zlepšení prospěchu. Konkrétně se jejich prospěch zlepšil průměrně o pět procent. Nejvíce z této změny profitovali horší studenti, u nichž byla největší pravděpodobnost, že se jim nepodaří absolvovat předmět.

Bez marihuany se studenti lépe koncentrují?

Vědci z dalších faktů vyvozují, že ztráta možnosti legálně nakupovat marihuanu vedla k tomu, že ji studenti méně konzumovali. Zřejmě nepřestali s konzumací úplně, ale i to stačilo ke zlepšení prospěchu, domnívají se autoři práce.

Tuto studii si velmi pochvalují psychologové ze Spojených států, kde v průběhu několika uplynulých let několik států marihuanu legalizovalo, ale vědci zatím mají jen málo údajů o tom, co tato změna způsobila.

Práce je cenná především proto, že srovnávala velmi podobné skupiny lidí žijících ve stejné oblasti a velmi podobným způsobem života.