Bělobrádek tlačí na nového ministra Pilného kvůli penězům na vědu

Vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) kritizuje návrh státního rozpočtu. Chybí podle něj peníze i na výzkum. Právě ten spadá přímo do Bělobrádkovy gesce. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) zase upozorňuje, že by se peníze na výzkum měly rozdělovat efektivněji.

 „Mohlo by to zásadním způsobem ohrozit jak konkurenceschopnost České republiky, může to ohrozit excelenci ve výzkumu a rozvoj špičkového výzkumu,“ argumentuje vicepremiér Bělobrádek.

„Jsou to veřejné peníze a jsou to investice, nikoli spotřeba. Všechny metriky, které jsou tam nastaveny, prostě neřeší návrat investic,“ zní argument ministra financí. Ivan Pilný také chce prověrku center excelence, která jsou podle něj „pasti na peníze“ a výzkumné instituce se mají více propojit s komerční sférou a zajistit si tak vlastní prostředky.

Vicepremiér Bělobrádek souhlasí, že je třeba, aby vědci více spolupracovali s firmami, ale dodává, že peníze ze státního rozpočtu jsou zásadní pro rozvoj špičkového výzkumu.

Stabilizace české vědy

„Samozřejmě nechceme pouze nalévat peníze, my se snažíme těmito penězi motivovat všechny k tomu, aby pracovali daleko lépe, aby se zvýšila excelence a samozřejmě, aby tady byl i špičkový výzkum, který dokáže spolupracovat s podnikovou sférou,“ tvrdí Bělobrádek.

Peníze na vědu (zdroj: ČT24)

Ke sporům o rozpočet na vědu se vyjádřili také aktéři Prohlášení o stabilizaci systému vědy a výzkumu, které 30. května v Praze podepsali vicepremiér Bělobrádek, ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová a předseda České konference rektorů Tomáš Zima. Podle šéfky Akademie věd jsou ke stabilizaci potřebné jak peníze pro rozvoj samotné instituce, tak i na podporu společných projektů.

„Čím máte míň peněz, tím více peníze schraňujete pro sebe a máte míň prostředků na rozvíjení spolupráce,“ uvedla Eva Zažímalová. Vicepremiér Bělobrádek se nyní obává, že peníze mohou vědcům chybět.

Vláda minulý týden schválila návrh rozpočtu na vědu ve výši 36 miliard korun, což je zhruba o 3,5 miliardy více než letos. Ministerstvo financí ale zveřejnilo jiný plán. „Přišli s návrhem o 2,8 miliardy nižším, to znamená, že tam jsme se dostali na něco přes 33 miliard,“ uvedl vicepremiér.

Taková informace se objevila na webu ministerstva financí, ministr financí ale tvrdí, že výdaje nebyly sníženy. „Ten rozpočet prostě není na stole,“ uvedl ministr Pilný. Konkrétní obrysy návrhu státního rozpočtu by ministerstvo financí mělo mít do 22. června.