Mladí vědci převzali za své projekty prestižní ceny Neuron

Ceny Neuron 2016 (zdroj: ČT24)

Za přínos světové vědě ocenil ve středu Nadační fond Neuron pět špičkových odborníků, mezi nimi počítačového grafika Daniela Sýkoru a biologa Marka Eliáše. Speciální cena poputuje také antropologovi Martinu Soukupovi.

Neuron už poosmé vybral významné vědce v pěti oborech – společenských vědách, fyzice, biologii, matematice a počítačové vědě. Vědci převzali ocenění ve středu večer v pražském Divadle Archa.

Profily laureátů: 

Cenu za fyziku převezal fyzik Lukáš Palatinus z Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky, který je autorem nové metody sledování rozptylu elektronů na krystalických materiálech o velmi malých rozměrech, řádově v jednotkách či desítkách nanometrů.

V centru zájmu biologa Marka Eliáše z katedry biologie a ekologie ostravské Přírodovědecké fakulty je zejména vývoj strukturních a funkčních vlastností jednobuněčných organismů.

Za přínos světové vědě v oboru matematika udělil fond cenu Robertu Šámalovi z Institutu počítačové vědy matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Jeho vynález barvení grafů lze využít například při plánování železniční sítě.

Cenu za společenské vědy převzal kulturní antropolog Martin Soukup z Filozofické fakulty
Univerzity Palackého za zkoumání sociálních vazeb obyvatelstva Papuy Nové Guiney v čase a prostoru. V letošním roce nebylo ocenění uděleno v oboru chemie a medicína.

Cena Neuron je prestižní ocenění, které Nadační fond Neuron na podporu vědy uděluje špičkovým českým vědcům. Cena je navržena a zhotovena v přední české designové firmě Lasvit.

Laureáti ceny Neuron (zdroj: ČT24)