Fake News v novém. Je tu aplikace, která realisticky spojí řeč a nesouvisející obraz

Jedna fotka a krátký záznam hlasu. To bohatě stačí umělé inteligenci, aby vytvořila falešné video jakéhokoliv člověka.

Umělá inteligence už vám může vložit do úst cokoliv – a dokonce v reálném čase. Nový systém, který představili experti na umělé inteligence z University of Oxford, umí změnit podobu člověka tak, aby se zdálo, že říká slova, která mu program podsune.

V kombinaci s již existujícími programy, které umí napodobit jakýkoliv hlas, je to velmi špatná zpráva pro všechny, kdo se bojí fenoménu fakenews. S podobnými algoritmy totiž bude v budoucnu velmi složité poznat pravdivá videa od těch zcela vymyšlených.

Program využívá algoritmus na rozeznávání obličejů. Je pomocí nich schopný měnit rty člověka, jehož hlas zní tak, aby to vypadalo, že opravdu mluví. Celý proces je tak nenáročný na výpočetní kapacitu, že může běžet i v reálném čase. Vědci, kteří ho vymysleli, by ho chtěli využívat pro předabování videí do jiných jazyků.

Ušlechtilý záměr – hrozivé důsledky

Zatím je první verze tohoto programu poměrně nedokonalá, výraz obličeje je nehybný a pohybují se pouze ústa – navíc jsou jejich okraje rozmazané. Autoři však již pracují jak na vylepšení chyb, tak i na tom, aby se pohybovaly i další rysy v tváři mluvícího; celý výraz by pak byl mnohem realističtější.

EU a roboti (zdroj: ČT24)

Rozpoznání falešných videí bude mnohem těžší

Nejde ani o první systém, který se o něco podobného pokouší, jde však o první pokus o program, který to dokáže v reálném čase a s minimálním množstvím vstupního videa.

„S dřívějšími systémy, když jste chtěli předabovat třeba Davida Camerona, tak to bylo snadné – existuje spousta jeho záběrů. Ale pro méně známé osoby by to bylo složitější, pokud chybí dostatek videozáběrů,“ uvedl pro web New Scientist expert na umělé inteligence Alex Champandard.

„Už brzy bude hodně složité rozpoznat od sebe pravá a falešná videa,“ dodal expert. To by mohlo mít dopad nejen na média a jejich ověřování příběhů, ale dokonce i na video jako soudní důkaz.