Start soukromé rakety Cygnus, která nese českou GPS, ukazuje 360° video

Z Mysu Canaveral na Floridě v úterý v 17:11 odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) bezpilotní zásobovací loď Cygnus soukromé společnosti Orbital ATK.

Start byl výjimečný v tom, že byl poprvé živě přenášen na 360stupňovém videu a dokonce i přes zařízení na virtuální realitu. Přenos je možné sledovat zde, pomocí kurzoru myši se můžete rozhlížet, pokud máte 3D brýle, můžete využít i je zde:

Cygnus je bezpilotní nákladní kosmická loď vyvinutá a vyráběná americkou společností Orbital ATK v rámci programu komerční orbitální dopravy americké kosmické agentury NASA. Cygnus je určen k dopravě nákladu na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Do vesmíru je vynášen raketou Antares z kosmodromu MARS případně raketou Atlas V z Mysu Canaveral. Na ISS dopraví skoro 3,5 tuny zásob, vybavení pro chod stanice a zařízení pro vědecké experimenty.

Vlastní přenos má i NASA, ale ne v 360 stupních:

Cygnus kromě toho veze i desítky malých satelitů, které pak posádka vypustí samostatně do vesmíru. Zajímavostí je, že v jedné z těchto družic, jež bude pomáhat s výzkumem termosféry, je i unikátní, jen 12 gramů vážící GPS přijímač, který vyvinula česká firma Sky Fox Labs.

Jde už o sedmý let soukromé bezpilotní zásobovací lodi Cygnus – v tomto konkrétním případě pojmenované na počest slavného amerického astronauta jako John Glenn.

Proč soukromé společnosti nahrazují státní

Po zrušení letů amerických raketoplánů Space Shuttle v roce 2011 zajišťovaly dopravu nákladů na mezinárodní vesmírnou stanici ruské, evropské a japonské bezpilotní zásobovací lodi Progress, ATV a HTV. Americká NASA tak byla závislá na svých partnerech – většinou soukromých společnostech. Rozhodla se proto v programu komerční orbitální dopravy podpořit vývoj a výrobu bezpilotních nákladních lodí. 

Tento program vyústil v uzavření dvou kontraktů na dopravu zásob na ISS mezi NASA a společnostmi SpaceX (loď Dragon vynášená raketou Falcon 9) a Orbital Sciences Corporation (loď Cygnus vynášená raketou Antares). Podle smlouvy dostane společnost Orbital 1,9 miliardy dolarů za dodání dvaceti tun nákladu v osmi lodích Cygnus.

Právě společnost Orbital ATK je jedním z největších hráčů v tomto oboru. Vznikla sice teprve v roce 2015, ale už má s NASA tři zásadně důležité smlouvy. Navazuje na starší práci firmy Orbital Sciences Corporation, která uzavřela první kontrakt s NASA už roku 1983. Od roku 1990 vyvíjela rakety Pegas, jež do vesmíru vynesly celkem 69 satelitů.