Krásní samci nemají kvalitnější spermie, dokázala práce českých vědců

Výzkum ptáků vyvrací až doposud populární hypotézu o vyšší kvalitě spermií u atraktivních samců.

Samci mnoha druhů ptáků, plazů a ryb vynikají výraznými žlutými, oranžovými či červenými ornamenty, zbarvenými pomocí tzv. karotenoidů. Mezi karotenoidy patří například antioxidant lutein, používaný jako doplněk stravy zlepšující zrak. Nápadné karotenoidní zbarvení často definuje atraktivitu samců, přičemž intenzivně zbarvení samci jsou pro samice mnohem přitažlivější než jejich bledší kolegové.

Vědci zabývající se pohlavním výběrem již dlouho předpokládali, že tyto výrazné ornamenty nemusí být pouze na okrasu, ale mohou fungovat i jako indikátory kvality samčích spermií, zejména pak odolnosti spermií vůči poškození volnými radikály. Jednoduše řečeno, předpokládalo se, že čím barevnější samec je, tím odolnější a zdravější má spermie.

Něco za něco – to je základní přírodní zákon

Vědci z Ústavu biologie obratlovců tuto hypotézu testovali na samcích zebřiček pestrých, což jsou drobní pěvci běžně využívaní při laboratorních experimentech. Výsledky překvapivě ukázaly, že u samců s intenzivnějším zbarvením zobáku došlo, na rozdíl od jejich méně atraktivních kolegů, po vystavení volným radikálům ke zpomalení pohybu jejich spermií. Zdá se tedy, že investice do atraktivity je u samců zebřiček možná pouze na úkor odolnosti spermií vůči volným radikálům, což je v rozporu s testovanou hypotézou.

Podávání luteinu, považovaného za antioxidant, negativní účinky volných radikálů překvapivě nijak nezmírnilo. Došlo však ke snížení výskytu abnormálních spermií v ejakulátu, což je jedna z hlavních příčin snížené plodnosti samců u mnoha druhů obratlovců, včetně člověka. To naznačuje, že karotenoidy jsou nezbytné pro správné zrání spermií a jejich nedostatek by tak mohl být jednou z příčin poruch plodnosti u mužů a samců obecně.