Sledujte ON-LINE první vesmírný výstup roku 2017: procházka potrvá šest hodin

Dva astronauti z Mezinárodní vesmírné stanice v pátek vystoupí do volného vesmíru. Celou jejich misi můžete sledovat on-line.

Vesmírná procházka začne ve 13 hodin našeho času, přímý přenos NASA startuje ještě o hodinu dříve:


Do vesmíru vystoupí dva astronauti, velitel 50. expedice Shane Kimbrough a letová inženýrka Peggy Whitsonová, oba z USA. Zkušený Kimbrough už má dvě mise ve volném vesmíru za sebou, na videu ho poznáte podle skafandru EV1 označeného červenými proužky. Pro Whitsonovou půjde dokonce již o její sedmou vesmírnou procházku; bude na sobě mít skafandr EV2 bez proužků.

Astronauti mají odmontovat deset let staré nikl-vodíkové baterie a zapojit tři nové lithium-iontové akumulátory, které v prosinci dodali Japonci. Baterie si dříve připravili na místo za pomoci dálkově ovládané robotické ruky. Každá baterie je velká asi jako polovina ledničky. Zapojit další tři mají příští pátek.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) předpokládá, že potrvá dva až tři roky, než se podaří vyměnit všech 48 starých baterií. Nahradit je má poloviční počet účinnějších lithium-iontových akumulátorů, což ušetří prostor pro další vybavení.

Palubní robot s velmi dlouhou rukou, zvaný Dextre, odstranil staré baterie a přisunul nové v sérii manévrů, které začaly už na Silvestra. Dextre také uvolnil šrouby, které na místě drží speciální plechy. Úkol nainstalovat tyto desky, společně s kabely, připadl Kimbroughovi a Whitsonové.

Šéf astronautů NASA Christopher Cassidy v řídícím středisku uvedl, že manipulace s těmito šrouby pro astronauty byla často náročná, proto ji rádi přenechali robotovi. „Většina práce je za námi. Nechci to zakřiknout, ale těšíme se z hladkého průběhu,“ řekl Cassidy v připomínce, že vesmírné procházky jsou považovány za vysoce riskantní. Vždy je proto žádoucí zkrátit čas potřebný k práci v otevřeném kosmu. 

Na tuto misi naváže o týden později další výstup na plášť ISS, který v pátek 13. ledna podniknou Shane Kimbrough a Francouz Thomas Pesquet.