Rusko bude mít kosmickou fakultu. Otevře ji Lomonosova univerzita

Moskevská Lomonosova univerzita oznámila, že v brzké době otevře kosmickou fakultu. Ta by měla sloužit k výuce mladých talentů, kteří by oživili ruský kosmický průmysl. Informoval o tom ruský deník The Moscow Times.

„Plány projednáváme už delší dobu a fakultu otevřeme v příštích několika dnech,“ řekl agentuře TASS rektor nejstarší ruské univerzity Viktor Sadovničij. Vyučovat se na fakultě začne někdy v příštím roce.

Ruský kosmický průmysl postihlo v posledních letech několik vážných nehod a potřebuje získat mladé talenty. Loni pracovníci ruské Federální kosmické agentury uvedli, že je nezbytné, aby toto odvětví v příštím desetiletí zaměstnalo nejméně 110 000 vysokoškoláků.

Na vrcholu kosmického věku

V roce 1989, kdy byl na vrcholu, zaměstnával sovětský vesmírný program více než milion odborníků, kteří vytvářeli 1,5 procenta hrubého domácího produktu. V posledních 25 letech průmysl utrpěl velké ztráty. Mladé lidi práce v tomto sektoru kvůli nízkému platovému ohodnocení neláká.

Analytik Pavel Lužin však tvrdí, že školství samo o sobě kolabující sektor nezachrání. „Vysokoškoláci o kariéru v ruském kosmickém průmyslu nestojí,“ řekl Lužin. Argumentoval tím, že specializované školy jsou po celém Rusku, ale sektor má stále málo zaměstnanců.

Chybí především peníze - a tedy i kvalitní lidé

Nízké mzdy a zastaralé technologie, které potenciální rekruty odrazují, jsou prý důsledkem státního monopolu. Mladý inženýr si vydělá 20 000 až 30 000 rublů měsíčně (asi 8 000 až 12 000 korun), což není mnoho ani v odlehlých částech Ruska. V okamžiku, kdy inženýr začne pracovat v letecké továrně, jsou mu svěřena státní tajemství a nesmí cestovat mimo Rusko. „Slibný 22 až 23letý odborník se promění v nevolníka jako za carského Ruska,“ vysvětluje Lužin.

Ruskému kosmickému průmyslu by mohly pomoci investice ze soukromého sektoru, míní The Moscow Times. Zaměstnanci by se dočkali vyšších mezd a kosmonautika zase technologického pokroku. Nicméně ruská vláda v minulosti odmítla vypracovat návrhy zákonů, které by v Rusku soukromou kosmonautiku povolily.