Čeští vědci náhodou objevili nový druh rostlin. Dostaly jméno hvězdnatky

Olomoučtí vědci objevili na Borneu tři druhy neznámých rostlin. Jednoho z botaniků při výzkumu málem smetla mohutná padající větev.

Během poslední výpravy na Borneo objevili olomoučtí vědci další nový druh rostliny z rodu Thismia. Je jím zdánlivě nenápadná Thismia inconspicua, kterou ekologové našli v tropickém pralese na počátku loňského roku. 

Nyní je již potvrzeno, že se jedná o již třetí druh rodu, o jehož přítomnosti v Bruneji se před výpravami vědců z Hané nevědělo. Olomoučtí ekologové už pro thismie vymysleli i český název – hvězdnatky. V minulosti naši vědci pro svět objevili Thismia hexagona a Thismia brunneomitra:



Na expedice do deštného pralesa na Borneu jezdí odborníci z katedry ekologie a životního prostředí už několik let. Jejich první „ulovenou“ hvězdnatkou byla Thismia hexagona, následovala Thismia brunneomitra připomínající biskupskou vysokou čepici. Třetím vzácným exponátem je Thismia, která dostala přívlastek inconspicua – nenápadná. U objevu všech tří hvězdnatek stál botanik Michal Sochor, který tentokrát doslova nasazoval při výzkumu vlastní kůži.

Thismia inconspicua
Zdroj: Michal Sochor

Jak objevit nový druh rostliny? Náhodou

„Pohyboval jsem se na ploše, kde se výzkum provádí již několik let. Všimnul jsem si drobné nezelené rostlinky a bylo zřejmé, že bude náležet k rodu Thismia. Protože jsem ale našel jen odkvetlé rostliny, nebyli jsme si jistí, zda se jedná o nový druh. Po dvou dnech jsem se na místo vrátil a našel i jednoho kvetoucího jedince. V tu chvíli to bylo jasnější,“ přiblížil nález Sochor, kterého při mapování naleziště jen o kousek minula padající mohutná větev. „Bylo to poměrně dramatické, větev měřila asi sedm metrů. Smetla část exponátů,“ vzpomíná Sochor.

Podívejte se na rozhovor s objeviteli:

Rozhovor s objeviteli hvězdnatek (zdroj: ČT24)

Podobně nalezl i Thismii hexagonatu: „Uklouzl jsem a upadl. Jak jsem tak ležel na zemi, všiml jsem si zvláštního organismu. V první chvíli jsem vlastně ani nevěděl, jestli je to kytka, nebo živočich. Utrhl jsem ji, schoval do krabičky a společně jsme ji hledali v literatuře. Po několika dnech jsme zjistili, že je to zřejmě nepopsaný druh. Je to pro mě velký osobní zážitek,“ řekl Sochor. 

Vydáno pod