Příběh krajiny - výstava v Regionálním muzeu Mělník

Příběh krajiny přinášejí obrazy a kresby malířky Olgy Otáhalové, které jsou k vidění na výstavě v mělnickém muzeu do 22. února 2015. Autorka se inspiruje zejména přírodou a atmosférickými jevy proměňujícími okolní krajinu. Své dojmy a pocity citlivě promítá do specifické tvorby a vytváří tak jedinečné vzdušné kompozice. Poeticky pohlíží na svět, hledá nevšední náměty a ty ztvárňuje prostřednictvím kresby či olejomalby. Pozornost věnuje zamrzlým vodním hladinám, nevšedním způsobem zobrazuje praskající ledové kry, noční oblohu, červánky, kapky deště, vánice či stmívání. Výstava ukazující průřez její celoživotní tvorbou je věnována památce paní Jarmily Vojtové, autorčiny matky.

V páteční podvečer 23. ledna zahájil výstavu ve velkém muzejním sále autorčin dlouholetý příznivec a člen výtvarné skupiny Skoba, pan Pavel Šimral. Poutavě a výstižně představil malířčinu tvorbu a přítomným návštěvníkům poodhalil její tvůrčí duši.

Z výstavy Příběh krajiny
Zdroj: ČT24/Lucie Čermáková

Olga Otáhalová se narodila v Praze, avšak nyní dlouhodobě bydlí v Mělníku. Řadí se ke generaci, které v době nejhlubší normalizace po roce 1977 bylo znemožněno z politických důvodů studovat na vysoké škole. Proto absolvovala kompromisní studia na několika středních školách, aby poté prošla řadou různých povolání – učitelka na ZŠ, zdravotní sestra, laborantka, úřednice, průvodkyně v muzeu. Nakonec zakotvila na delší dobu v Náprstkově muzeu v Praze jako konzervátorka, později jako umělecká malířka v bývalém uměleckořemeslném družstvu ŠTUKO. Během této doby se neustále vracela k vlastní tvorbě.

Po roce 1989 využila nabyté svobody a přesídlila do Německa a nakrátko také do města Palma de Mallorca na Baleárách. Zde se svým přítelem restaurátorem pomohla vybudovat obchod a galerii se starožitnostmi a restaurátorskou dílnu. Koncem 90. let se vrátila do České republiky a věnuje se malbě. 

Otevírací doba muzea: celoročně, úterý – neděle, 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin.