Středověké slavnosti Ludika 1243 ve městě Viterbo v Itálii

Od 8. do 13. července se v Itálii ve městě Viterbo (kraj Lazio) konaly středověké slavnosti Ludika 1243. Probíhají v nejstarší části Viterba, ve čtvrti San Pellegrino. Letos se konaly už po čtrnácté. Zprávu o této akci do naší rubriky zaslala paní Květoslava Rubešová, Češka žijící v Itálii.

Slavnosti se konají na památku historické události, jejímž svědkem bylo Viterbo v roce 1243, kdy město obléhal římský císař Fridrich II. Štaufský (1194–1250). Obléhání skončilo těžkou porážkou císařského vojska. 

Historické slavnosti Ludika 1243 tuto událost připomínají představením historické bitvy a soubojů. Slavnosti jsou spojeny také s mnoha představeními pouličních divadel a kejklířů. Historické pozadí těchto slavností je zárověň kulisou pro dějiště středověkých her, trhů a přehlídky tradičních řemesel. Vše mohou návštěvníci nejen obdivovat, ale také se toho účastnit, to je hrát si (název akce, Ludika, je odvozen z latinského slova ludus, hra).

V rámci slavností se letos také poprvé konala celonárodní přehlídka komedie dell'arte.

Na akci je volný vstup a hlavní informační středisko se nachází na náměstí San Carluccio ve čtvrti San Pellegrino.

Viterbo leží v bývalé severní Etrurii, necelých 100 km na sever od Říma. Je jedních z pěti okresů v kraji Lazio. Žije v něm asi 64 tisíc obyvatel (v celém okrese asi 323 tisíc obyvatel). Ve městě se dobře dochovala řada historických památek. Za zvláštní zmínku stojí dvě středověké čtvrti, San Pellegrino a Pianoscarano, které se považují za nejlépe dochované středověké archtektonické celky v Itálii. Historické centrum a dvě středověké čtvrti jsou místem konání řady kulturních akcí v průběhu celého roku, jako slavností spojených s oslavami svaté Rosy z Viterba (1233–1251; historický průvod, procesí se „strojem svaté Rosy“ a výroční trh) nebo květinového svátku San Pellegrino in Fiore.

Květoslava Rubešová, Viterbo, Itálie