AVÍZO: Výstava unikátních listin z lounského archivu

Od úterý 13. srpna až do neděle 15. září bude v Oblastním muzeu v Lounech k vidění zajímavá výstava Listiny z lounského archivu. Na výstavě bude vůbec poprvé představen výběr listin a pečetidel uložených v okresním archivu. Soubor zahrnuje mj. panovnická privilegia v širokém časovém rozmezí od Jana Lucemburského po Ferdinanda Dobrotivého. Výstava pokryje území celého lounského okresu.

Vystavena bude vůbec nejstarší písemnost archivu z roku 1309, žatecký kopiář Jana ze Žatce ze 14. století, listiny z 15. století získané roku 1993 z USA, privilegium pro lounské řezníky se státním znakem vydané Vladislavem Jagellonským, papežská bula pro postoloprtský klášter a mnoho dalšího zajímavého materiálu.

Oblastní muzeum Louny
Zdroj: ČT24/Ladislav Bába

Na snímcích je malá ukázka z vystavených exponátů - Typář města Slavětína ze 14. století se znakem pánů z Rvenic, podpis proslulého reformátora a „selského císaře“ Josefa II. a Privilegium Vladislava Jagellonského pro lounské řezníky z roku 1478 (úvodní fotografie článku).

Typář města Slavětína
Zdroj: ČT24/Ladislav Bába
Podpis - Josef II. Habsburský
Zdroj: ČT24/Ladislav Bába

Součástí výstavy bude ukázka práce restaurátorů. Vernisáž proběhne v úterý 13. 8. od 17 hodin. Autory výstavy jsou PhDr. Bohumír Roedl a PhDr. Jan Mareš, kurátorem výstavy je PhDr. Martin Vostřel.

Ladislav Bába, Louny