AVÍZO: Českokamenicko obsadí po 255 letech opět vojáci

Ojedinělou podívanou mají možnost shlédnout návštěvníci České Kamenice. Občanské sdružení pod Studencem uspořádá v pátek 20. a v sobotu 21. července rekonstrukci bitvy, která se odehrála jako dozvuky bitvy u Kolína v roce 1757 v severních Čechách. Jedná se o vzpomínkovou akci k 255. výročí od krvavého rakousko-pruského střetnutí v rámci Sedmileté války.

Bitva odehrávající se pod Studencem byla nejvýznamnější vojenskou akcí v historii území Lužických hor i Českého Švýcarska. Těla padlých vojáků z obou znepřátelených stran byla pohřbena do hromadných hrobů u České Kamenice v prostoru Křížového Buku a obce Studený.


Na projektu, který byl poprvé s úspěchem realizován před pěti lety, se budou podílet nejen členové občanského sdružení, ale také skupiny historického vojenství z Čech i zahraničí pod odborným vedením Regiment Wied 1762.

„Akce začíná v pátek odpoledne pietními akty u pomníků v Lísce a na Křížovém buku a pokračuje v podvečer čepobitím na českokamenickém náměstí. Při přesunu vojáků do vojenského ležení v Lipnici mohou diváci sledovat ukázky bojových šarvátek. Následující den dopoledne doporučuji navštívit vojenský tábor v Lipnici, kde bude možnost shlédnout styl vojenského života v polovině 18. století a cvičení jednotek pro odpolední boj. Mezičas je vyplněn požehnáními dvou obnovených památek a pietním aktem u Lehmannových pomníků u obce Studený. Vyvrcholením bude rekonstrukce bitvy, která se odehraje v prostoru, v němž došlo k jednomu z nejkrvavějších střetnutí v rámci třídenních bojů pod Studencem roku 1757. Poté bude slavnostním nástupem jednotek pietní akce ukončena,“ dodává a zároveň zve všechny zájemce o nevšední zážitek předsedkyně Občanského sdružení pod Studencem Jitka Tůmová.



Veškeré informace včetně programu najdete na webu www.bitvapodstudencem.cz

Tomáš Horyna, místopředseda Občanského sdružení po Studencem

Vydáno pod