Kiska po jednání s Porošenkem: Osud Ukrajiny je důležitý pro celou EU

Bratislava - Evropská unie musí využívat sankce, aby zabránila porušování mezinárodního práva, řekl dnes v Bratislavě slovenský prezident Andrej Kiska po schůzce s ukrajinským kolegou Petrem Porošenkem. Podle Porošenka je postoj EU, která kvůli konfliktu na východě Ukrajiny uvalila sankce na Rusko, významnou pomocí pro jeho zemi. Kiska pozval Porošenka do Bratislavy u příležitosti oslav 25. výročí pádu komunismu ve střední Evropě.

„Nikdo si nepřeje sankce. Pokud dialog nefunguje a pokud vidíme, že jedna země porušuje mezinárodní dohody, že anektuje část území jiné země a že dialog nepomáhá, musejí nastoupit činy,“ prohlásil Kiska v reakci na březnovou ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym. Dodal, že právě sankce jsou k tomu, aby mezinárodní společenství zabránilo porušování mezinárodních dohod.
 
Porošenko před novináři uvedl, že sankce nejsou ekonomickou otázkou, ale otázkou bezpečnosti, hodnot a pravdy. A přelomové dění na Ukrajině přirovnal k listopadovým událostem v tehdejším Československu. "Na Ukrajině probíhá válka za Evropskou unii, za
hodnoty, za bezpečnost. Ukrajina bojuje nyní za svou svobodu a nezávislost. Dostáváme se k ní za velmi těžkou cenu, ale jsem přesvědčen, že zvítězíme," doplnil. Řešením krize na Ukrajině je dodržování zářijových dohod z Minska a ukončení bojů.

Slovenský prezident apeloval na jednotný postup EU vůči Rusku ohledně Ukrajiny

Kiska také poznamenal, že jeho země trvá na respektování územní celistvosti Ukrajiny. „To není jen obyčejná diplomatická fráze. Osud Ukrajiny je důležitý nejen pro zemi samotnou, ale pro celou EU,“ řekl Kiska s tím, že Ukrajinci v letošních prezidentských a parlamentních volbách rozhodli o tom, že chtějí do demokratické a svobodné Evropy. Proto podle mínění slovenské hlavy státu musí Unie ve věci ukrajinské krize vystupovat vůči Rusku jednotně.

Po osobním setkání Kisky s Porošenkem následovala schůzka v širším kruhu za účasti prezidentů všech čtyř členských krajin Visegrádu. Nejvyšší představitelé Slovenska, ČR, Polska a Maďarska se podle Kiskových slov shodli na tom, že březnová anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem byla agresí a že (protiruské) sankce byly potřebné.

Porošenko navrhnul pravidelné schůzky ve formátu V4 + Ukrajina

Ukrajinský prezident postoj partnerů ze zemí V4 ocenil. „Dnes jsem slyšel tuto jednotu, tuto solidárnost, tuto podporu. Chtěl bych kolegům za to poděkovat,“ řekl ukrajinský prezident. Kolegům ze zemí V4 navrhl společné schůzky zástupců těchto středoevropských států s představiteli Ukrajiny, pravděpodobně ve formátu ministrů obrany nebo zahraničí.

Zeman po jednání uvedl, že pokud by byl ukrajinským občanem, podpořil by v nedávných parlamentních volbách Porošenkův blok. „Chci věřit, že (Porošenko) vstoupí do dějin jako prezident míru, nikoliv jako prezident války a že se mu podaří naplnit minské dohody a že se mu podaří dosáhnout toho, aby v této válce neumírali nejen vojáci, ale i civilní oběti,“ řekl Zeman.
 
Český prezident poznamenal, že schůzka prezidentů se koná u příležitosti vzpomínky na sametové revoluce ve střední Evropě, při kterých nevytekla ani kapka krve. „Vážím si těch, kdo měli odvahu bojovat proti komunismu v době, kdy zde komunismus ještě vládl,“ zdůraznil. V této souvislosti připomněl polské hnutí Solidarita, protikomunistickou demonstraci v Lipsku v říjnu roku 1989 nebo maďarské shromáždění z června 1989 u příležitosti veřejného pohřbu Imreho Nagye, někdejšího vůdce protikomunistického povstání z roku 1956.

Petro Porošenko na svém facebookovém účtu ocenil vyvěšení ukrajinské vlajky na pražské radnici před půl rokem a další projevy podpory Ukrajiny z Česka. Vzkaz dal na sociální síť v sobotu před odjezdem do Bratislavy. „Díky všem Čechům a celému civilizovanému světu za podporu Ukrajiny,“ napsal Porošenko v příspěvku doprovázeném fotografií, na níž nyní končící pražský primátor Tomáš Hudeček na budově Nové radnice vyvěšuje státní vlajku Ukrajiny.