TÉMA

Nymburk

Policie odložila prověřování několika úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně

Kriminalisté odložili prověřování série úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně jako nedůvodné. České televizi to řekl mluvčí dozorujícího státního zástupce Hynek Olma. Společnost, která v Brně provozuje dvě zařízení následné intenzivní péče, jakékoliv protiprávní jednání už dříve odmítla.
5. 4. 2024|

Řidiči se na silnicích necítí bezpečně, sami ale často porušují pravidla

Zhruba polovina řidičů se na českých silnicích necítí bezpečně. Ukázal to průzkum České asociace pojišťoven, podle kterého na silnicích cítí nebezpečí 51 procent lidí. Podle pojišťoven přitom riziko zranění nebo úmrtí rok od roku klesá. Motoristé obvykle za důvod obav označují chování ostatních řidičů, ale i stav vozovek.
8. 3. 2024|

Policie kvůli vlajce se symbolem Z na akci KSČM obvinila jednoho člověka ze schvalování genocidia

Kriminalisté stíhají jednoho člověka kvůli vlajce se symbolem Z vyvěšené na loňské akci nymburských komunistů. Případ vyšetřují pro podezření z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. České televizi to řekl Štěpán Brunclík z nymburského státního zastupitelství. V případě prokázání viny hrozí pachateli až tři roky vězení.
26. 1. 2024|

Nemocnice v Nymburku má novou magnetickou rezonanci, je první v regionu

Nymburská nemocnice má nový přístroj pro magnetickou rezonanci. Je první v regionu a jeho provoz výrazně zkrátí čekací doby na vyšetření. Přístroj umístěný ve zrekonstruovaných prostorách pavilonu E začne fungovat od prosince. Včetně servisu vyšel na zhruba 38,5 milionu korun, nemocnice jej pořídila z evropského programu React-EU. Zařízení funguje pro spádovou oblast se zhruba sto tisíci lidmi.
20. 11. 2023|

Policie našla na Šumavě ztraceného mladíka s autismem, je v pořádku

Policie na Šumavě od středy pátrala po osmnáctiletém mladíkovi z Nymburska s poruchou autistického spektra. Pohyboval se odpoledne v okolí Černého jezera na Železnorudsku. Mladík byl nakonec nalezen a je v pořádku, oznámili policisté na sociální síti X (dříve Twitter).
9. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 05:43|

Rekreační plavba je v Česku na vzestupu. Nákladní doprava je v krizi

Pro nákladní lodní dopravu v Česku nejsou dobré podmínky a je v útlumu. Může za to hlavně špatná splavnost Labe. Naopak rekreační plavba zažívá nebývalý boom. Tématem život na vodě i podél vodních cest se zabýval první díl zpravodajského seriálu Sečteno ze středních Čech. Regionem protékají obě největší české řeky Labe a Vltava.
12. 7. 2023|

Kolín má nové přístaviště pro osobní lodě. Naproti začala i stavba plovoucího mola

Ředitelství vodních cest (ŘVC) v pátek v Kolíně na Kmochově ostrově uvedlo do provozu nové veřejné přístaviště pro osobní lodě. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velká plavidla. Letos je to druhé ze série přístavišť na Labi mezi Kolínem a Mělníkem, první slouží už zhruba měsíc v Nymburce. Na protějším břehu současně začala stavba plovoucího mola pro malá plavidla, hotové má být na konci roku, informoval mluvčí ŘVC Jan Bukovský.
2. 6. 2023|

Slunce zapadlo, jim ale práce teprve začíná. Nočních oprav dálnic kvůli silnému provozu přibývá

Stále silnější provoz na dálnicích kolem velkých měst nutí silničáře k opravám v nočních hodinách. Aktuálně provádějí až čtvrtinu údržby za tmy, i když je to dražší. Teď například na D11 u Nymburka.
28. 5. 2023|

V Nymburku funguje nové veřejné přístaviště osobních lodí

U Labe v Nymburku je od pátku v provozu nové veřejné přístaviště osobních lodí na pravém břehu řeky pod Šafaříkovým mlýnem. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velké osobní lodě. Vybudování přístaviště vyšlo na 11,6 milionu korun bez DPH. S pracemi začala Labská strojní a stavební společnost loni v létě. Jde o první zprovozněné veřejné přístaviště v síti, kterou Ředitelství vodních cest (ŘVC) buduje na Labi mezi Mělníkem a Kolínem. Při otevření přístaviště to řekl zástupce ředitele ŘVC Jan Bukovský. Zájem o osobní lodní dopravu v Česku podle Státní plavební správy roste.
5. 5. 2023|

Sněžení komplikovalo dopravu na Liberecku, meteorologové výstrahu zmírnili

Silné sněžení zasáhlo v noci a ráno část Středočeského a Libereckého kraje, problémy byly v okolí Mladé Boleslavi, Mnichova Hradiště, Nymburka, České Lípy či Liberce. Na hlavní silnici 35 z Liberce na Prahu se tvořily kolony kvůli uvázlým kamionům. V Libereckém kraji napadlo od rána až deset centimetrů sněhu. Na Pardubicku a Rychnovsku se ocitly stovky domácností bez proudu.
18. 1. 2023Aktualizováno18. 1. 2023, 16:36|

Oslavy 28. října nabídnou piety, závody i koncerty. Po dvou letech udělí prezident vyznamenání v den svátku

Pietní vzpomínka na Vítkově, předávání státních vyznamenání na Pražském hradě i kladení věnců po celé republice. Tak si budou Češi v pátek 28. října připomínat 104. výročí vzniku Československé republiky. Kromě tradičních událostí představitelů státu mohou lidé oslavit státní svátek třeba běžeckým závodem nebo večerními koncerty.
25. 10. 2022|

Vlaky u Poříčan se po jedné koleji rozjedou ve středu ráno, či dopoledne

Vlaky na koridoru u Poříčan na Kolínsku pojedou podle mluvčí Správy železnic Radky Pistoriusové po jedné koleji ve středu ráno, či dopoledne. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v úterý odpoledne předpokládal, že to bude už v úterý v noci. Na místě po osmé večer skončilo přečerpávání druhé z havarovaných cisteren, které se spolu s lokomotivou nacházely po pondělní havárii mimo koleje. Evakuovaní obyvatelé z okolí se mohli večer vrátit domů.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 21:42|

U Poříčan vykolejil nákladní vlak, mezi Prahou a Kolínem je zastaven provoz

Mezi Poříčany a Nymburkem na Kolínsku vykolejila v pondělí v podvečer lokomotiva a dvě cisterny nákladního vlaku. Provoz na koridoru mezi Prahou a Kolínem bude zastavený možná až do středy. Vlak projel návěstidlo, řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Dva lidé se lehce zranili, oznámil mluvčí středočeské záchranné služby Marek Hylebrant.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 23:55|

V Děčíně se na spolupráci domluvilo ANO s SPD. Koalice vznikají i v dalších městech

Děčín je prvním statutárním městem, kde do koalice vstoupí SPD. S hnutím se na spolupráci domluvilo vítězné ANO. Koalice vznikají i v dalších českých městech. Šumperk povede koalice složená z vítězného hnutí ANO, Šumperáků a ODS. V Uherském Hradišti budou spolupracovat čtyři subjekty – Společně pro Hradiště, ANO, Nestraníci pro Hradiště a KDU-ČSL. V Blansku se na spolupráci domluvily hnutí ANO, ODS, Volba pro Blansko a ČSSD. Nymburk povede další čtyři roky vítězné hnutí Nymburk s klidem (NSK) a ODS. V Českém Krumlově bude vládnout širší koalice pěti subjektů – ANO, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, ODS, Krumlováci a Žijeme Krumlovem.
7. 10. 2022Aktualizováno7. 10. 2022, 16:43|

Starosta Poděbrad postaví nezávislou kandidátku, Rakušanovo hnutí ve městě do voleb nepůjde

Kandidáti hnutí STAN v Poděbradech budou v podzimních komunálních volbách kandidovat jako Nezávislí kandidáti Poděbrady. Podařilo se jim získat dostatek podpisů nutných k registraci kandidátky, které v úterý v termínu odevzdají. Informoval o tom starosta Poděbrad a lídr kandidátky Jaroslav Červinka. Jako nezávislí kandidáti potřebovali v Poděbradech 1003 podpisů. Z kandidátní listiny STAN odstoupili po kritizovaných Červinkových výrocích o Romech.
19. 7. 2022|

Starosta Poděbrad Červinka, kritizovaný kvůli výrokům o Romech, končí ve STAN

Starosta Poděbrad na Nymbursku Jaroslav Červinka, kritizovaný kvůli výrokům o Romech, končí v hnutí STAN. ČT v neděli v podvečer řekl, že v pondělí doručí do stranické kanceláře sdělení o ukončení členství. Nevyloučil ale, že se do komunálních voleb zapojí na nezávislé kandidátce.
17. 7. 2022|

Starosta Poděbrad zvažuje odstoupení z kandidátky kvůli výrokům o Romech, Rakušan ho jinak odvolá

Poděbradský starosta Jaroslav Červinka (STAN) akceptuje výzvu, aby kvůli svým výrokům o Romech odstoupil z kandidátky do komunálních voleb, a bude o ní přemýšlet. Vyzvalo ho k tomu podle serveru iDNES.cz oblastní sdružení STAN Nymburk. Šéf STAN Vít Rakušan uvedl, že pokud Červinka neodstoupí z kandidátky, odvolá ho z ní. Starosta na červnovém jednání zastupitelstva hovořil o někdejší důtce od okresního úřadu. Dostal ji za výroky při dopravní nehodě v roce 2001, kterou způsobili psi vlastnění romským občanem a nepřímo pak hovořil o střílení Romů.
16. 7. 2022|

Večerní bouře připravily o proud tisíce domácností ve Středočeském a Pardubickém kraji

Nečekaně rychle přišly do Česka silné bouřky, které vystřídaly víkendové vedro. Meteorologové původně očekávali, že se v pondělí objeví až před polednem, ale nakonec přišly již před devátou ráno. S výjimkou severozápadu Čech platí v celé zemi kvůli bouřkám výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. V Pardubickém kraji po druhé vlně bouřek hlásili energetici zhruba pět tisíc domácností bez energie. Ve Středočeském kraji bylo v půl desáté večer bez proudu na třináct tisíc domácností.  Na Vysočině večer vyjížděli hasiči k sedmdesáti událostem.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 22:02|

V Děčíně vzniklo přístaviště pro malé lodě. Město doufá, že naláká další turisty

V Děčíně se v pátek otevřelo nové lodní přístaviště. Lidem má umožnit putovat po řece, tedy plout od jednoho břehu k druhému a zakotvit na noc, prohlédnout si město a druhý den pak plout dál. Zájem o turistické plavby po českých řekách se v posledních letech stává trendem, vyhlášené jsou například na Baťově kanále. Malé lodě mohou na novém přístavišti v Děčíně kotvit počínaje pátkem.
22. 4. 2022Aktualizováno22. 4. 2022, 15:13|

Nová lávka v Nymburku je hotová, otevře se na konci listopadu

Lávka přes Labe v Nymburku je hotová. Původní most nechala radnice zbourat kvůli jeho špatnému stavu. Odborníci to doporučili záhy potom, co spadla lávka stejné konstrukce v pražské Troji. Nová nymburská lávka se má otevřít 28. listopadu, nejdříve totiž musí projít například kolaudací.
13. 11. 2021|

Nymburské nemocnici došly zásoby podpažních berlí, důvodem je nedostatek hliníku

Nemocnice v Nymburku hlásí velký nedostatek některých zdravotnických pomůcek, zejména podpažních berlí. Důvodem je vysoká cena hliníku a jeho nedostatek či výpadek některých dodávek. Nemocnice tak oslovila i veřejnost a své pacienty, aby jim berle, které už nepotřebují, přinesli. Několik lidí se už ozvalo, do zdravotnického zařízení přinesli celkem 24 párů berlí. Pomůcku lékaři dávají zejména pacientům po operacích zad či dolních končetin.
3. 11. 2021|

U Nymburka se srazila sanitka s osobním autem. Jeden člověk zemřel, další jsou zranění

Mezi Nymburkem a Budiměřicemi se v pátek odpoledne srazila sanitka krajské záchranné služby s osobním autem. Při nehodě zemřela jedna žena, dalších pět lidí se zranilo. Na místě zasahovaly dva vrtulníky a pět posádek záchranářů. Informovali o tom mluvčí Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Petra Homolová a policejní mluvčí Pavel Truxa.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 19:04|

V Nymburce roste nová lávka přes Labe. Vydrží až sto let

Nová lávka přes Labe v Nymburce vzniká pomocí speciální technologie. Pracovníci stavební firmy osadili středovou část mostní konstrukce. Na místo ji od břehu dopravili nákladní lodí. Původní lávku muselo město nechat před třemi lety strhnout, protože hrozilo její zřícení.
29. 6. 2021|

Opravuje se místo častých nehod u Jiřic na Nymbursku. Za deště prý v poli skončilo i několik aut

Jeden z nehodových úseků v Česku se opravuje. Jedná se o zatáčku poblíž obce Jiřice na Nymbursku. Silnici dělníci upravují tak, aby se předešlo případným dalším nehodám. Jen za poslední rok se jich tam podle policie stalo osm. Místní ale tvrdí, že ke kolizím tu dochází prakticky každý týden, řidiči je ale nehlásí.
15. 6. 2021|