TÉMA

Divadlo ABC

Kvíz: Nikdo neví, kdo je Elena Ferrante. Ale víte, kdo je Bolavá nebo Galbraith?

Pražské divadlo ABC převedlo do téměř čtyři a půl hodiny trvajícího představení ságu Geniální přítelkyně. Inscenace, stejně jako literární předloha, sleduje složitý vztah dvou dívek, později žen, které pojí přátelství na život a na smrt. Právě především touto tetralogií si čtenáře (i kritiky) získala autorka Elena Ferrante. Bývá řazena k nejvlivnějším spisovatelkám současnosti, přestože svou pravou totožnost už tři dekády tají. Nicméně není prvním literátem, který se skryl za pseudonymem, jak připomíná kvíz na konci článku.
7. 12. 2023|

Pandemie a válka podle Čapka. O Bílé nemoci rozhoduje ve dvojroli Miroslav Donutil

Společnost na pokraji války, na začátku pandemie a s nacionalistickým vládcem v čele. Čapkovo drama Bílá nemoc z roku 1937 nabízí témata, která jsou dnes až mrazivě aktuální. Pražské Divadlo ABC hru uvádí v režii Michala Dočekala a ve dvojroli s Miroslavem Donutilem.
26. 4. 2023|

Zemřel herec a člen Činoherního klubu Otmar Brancuzský, bylo mu 66 let

Ve věku 66 let zemřel divadelní a filmový herec a dabér Otmar Brancuzský. Na webu o tom informoval pražský Činoherní klub, jehož členem byl Brancuzský od roku 2010. Podle serveru iDNES.cz herec zemřel v sobotu. Před kamerou se Brancuzský objevoval zejména ve vedlejších rolích, diváci jej ale mohli vidět v mnoha filmech či seriálech. Zahrál si například i ve filmu Kolja Jana Svěráka, který za něj dostal americkou filmovou cenu Oscar.
23. 10. 2022|

Zemřel herec a dabér Stanislav Fišer. Hlas propůjčil Vinnetouovi

Ve věku 90 let zemřel divadelní a filmový herec a dabér Stanislav Fišer. Svou kariéru spojil hlavně s Městskými divadly pražskými, vedle toho patřil i k nejobsazovanějším dabérům v Česku, jeho hlasem mluvil například Pierre Brice v roli náčelníka Apačů Vinnetoua nebo animovaný Asterix. O úmrtí Fišera informovala Frekvence 1 a deník Blesk.cz, kterým to sdělila hercova partnerka Antonie Hemerková.
11. 6. 2022Aktualizováno11. 6. 2022, 11:00|

Nespoutaná María a tango vezmou diváky divadla ABC do protikladů Buenos Aires

Pražské divadlo ABC jako první v Česku uvádí „tango operitu“ María de Buenos Aires. A to ve španělském originále, příběh publiku sděluje obrazy. Autorem multižánrové inscenace je argentinský skladatel a virtuózní hráč na bandoneon Ástor Piazzola. Hudební svět si loni připomněl sto let od jeho narození.
7. 1. 2022|

Petr Pan zaletěl i do českého divadla. Jeho dobrodružství skrývá trauma

Pražské divadlo ABC se stalo Zemí Nezemí, kde se kapitán Hák utká v dramatickém souboji s létajícím klukem Petrem Panem. Do popkulturní ikony anglofonního světa původní autor James Matthew Barrie promítl i svá traumata. V Česku příběh poprvé na činoherním jevišti inscenuje režisér David Drábek jako oslavu rodiny a fantazie.
26. 9. 2021|

Do ABC pochoduje Diktátor. Filip Březina se pro hlavní dvojroli naučil imitovat Chaplina i jeho neněmčinu

V divadle ABC bude k vidění – a slyšení – Diktátor. Režisér Martin Čičvák přenesl na scénu jeden z nejslavnějších filmů Charlieho Chaplina. V hlavní dvojroli mocichtivého diktátora a chudého židovského holiče se představí Filip Březina. Diváci inscenaci uvidí, až to dovolí epidemická situace.
29. 3. 2021|

Před oponou, za oponou divadla nesmí stát, i když nebudou hrát

Divadla jsou pro diváky zavřená, režiséři, herci i technici ale nadále pokračují ve zkoušení naplánovaného repertoáru. Mimo jiné proto, aby neztratili kontakt s jevištěm anebo kondici. Národní divadlo navíc každou noc ozvláštňuje budovu Nové scény světelnou inscenací, chce tak symbolicky kolemjdoucím připomenout, že divadlo pokračuje.
23. 10. 2020|

„Muzikál ohavné krásy.“ Drábek inscenuje slavný příběh sloního muže

Dramatika Davida Drábka zaujal osud Josepha Merricka, který byl přezdíván sloní muž kvůli tělesným deformacím. Jeho příběh teď uvádí v muzikálu Elefantazie v pražském divadle ABC. Do hlavní role obsadil Tomáše Havlínka, jeho zachránce hraje Tomáš Klus.
2. 2. 2020|

Smrt obchodního cestujícího je příležitostí pro Miroslava Donutila

Miroslav Donutil se po třech letech vrací na pražské jeviště. V Divadle ABC ho čeká Smrt obchodního cestujícího. V inscenaci slavného dramatu Arthura Millera se potkal s herečkou Zuzanou Kronerovou.
13. 12. 2019|

V Divadle ABC se naladili na Heart Beat Václava Havla a Jana Němce

Na konci šedesátých let napsali Václav Havel s Janem Němcem filmový scénář k „fantastické politické gangsterce“. Snímek Heart Beat ale nakonec nerealizovali. K výročí třiceti let svobody nyní text zdramatizovali v pražském Divadle ABC.
26. 11. 2019|

Žebrácká opera obohacuje divadla. Havlovo drama hrají v Praze, Brně i Zlíně

„Žijeme ve světě, v němž každý nesmysl má vědeckou podobu a v němž žvanění nahrazuje řeč,“ uvedl Václav Havel o Žebrácké opeře, jediném dramatu, které napsal na cizí námět. Co platilo tehdy, platí i dnes, nepochybují divadelníci v Praze, Brně i Zlíně. Na všech těchto scénách totiž gangsterku o morálním pragmatismu nově nastudovali v souvislosti s blížícím se třicátým výročím sametové revoluce.
2. 11. 2019|

David Drábek čeká na Revizora. Připravil mu dada satiru pro mocipány

Nikolaj Vasiljevič Gogol, Woody Allen a trochu i Charlie Chaplin ovlivnili inscenaci divadelní klasiky Revizor v Městských divadlech pražských. Hru ruského dramatika uvádí v autorské úpravě a režii Davida Drábka jako absurdní, a přitom temnou grotesku.
27. 4. 2019|

Tančírna bere do kola dějiny, ne vždycky je do skoku

Pražské Divadlo ABC se rozhodlo protančit se sto lety české historie. K výročí vzniku republiky připravilo inscenaci Tančírna 1918–2018. Důležité historické mezníky nepopisují slova, ale vyjadřuje je pouze tanec, hudba a dobové rozhlasové záznamy.
13. 6. 2018|

I Love Mamma, ale někdy je to těžké

Pražské Divadlo ABC rozebírá radosti a strasti spojené s mateřstvím v současném světě. Hořkosladká revue I Love Mamma je dílem izraelské autorky, problémy ženských hrdinek jsou nicméně univerzální.
20. 3. 2018|