TÉMA

Kladno

Na pražské letiště začaly jezdit trolejbusy, jsou nejdelší v Česku

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil provoz velkokapacitních trolejbusů Škoda Solaris 24 z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Trolejbusy číslo 59 nahradily autobusovou linku 119. Vozy budou část trasy jezdit připojeny k trolejím a část na baterie. Do tříčlánkového vozu se vejde až 180 cestujících, což je asi o třicet procent více než do původních kloubových autobusů, sdělili představitelé města, DPP a výrobce. Náklady na vybudování infrastruktury byly asi 354,5 milionu korun, nákup vozů vyšel na 623,2 milionu.
6. 3. 2024|

Soud v Kladně začal projednávat případ úmrtí hocha při závodech trucků v Černuci

Kladenský soud začal projednávat případ úmrtí tříletého chlapce při závodech trucků v Černuci na Kladensku. Žaloba viní čtyři lidi z usmrcení z nedbalosti, a to řidiče auta, pořadatele a tetu se strýcem, kteří chlapce hlídali. Všichni při hlavním líčení vinu odmítli. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí obžalovaným podle trestního zákoníku až šestiletý trest vězení.
15. 2. 2024|

Policie odložila podezření na maření referenda o zákazu hazardu v Kladně

Policie odložila prověřování loňského referenda o zákazu hazardu v Kladně. Pochybení, kvůli kterým soud prohlásil hlasování za neplatné, nejsou podle kriminalistů trestným činem, zjistila ČT z usnesení o odložení případu. Policisté zkoumali, zda průběh referenda nemařili někteří členové volebních komisí, zabývali se i kampaní před hlasováním. Město pochybení dlouhodobě odmítá. Nové referendum se má konat příští rok.
31. 1. 2024|

Soud zamítl žalobu Kladna na Středočeský kraj v kauze veřejné dopravy, nebyla podle práva

Soud zamítl žalobu Kladna na Středočeský kraj kvůli zajištění veřejné dopravy. Podle soudce Petra Šuránka nebyla podle práva. Kladno se s krajem nedohodlo na způsobu placení veřejné dopravy. Město, které poté přestalo být součástí jednotného systému pražské a středočeské dopravy a omezily se některé spoje, podalo na kraj žalobu.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 17:52|

Na dálnici u Tuchlovic vjel vůz do vojenské kolony, při nehodě se čtyři vojáci lehce zranili

Na dálnici D6 u Tuchlovic na Kladensku se ve středu ráno ve směru na Prahu stala nehoda osobního auta a vojenských vozidel. Čtyři vojáci jsou lehce zranění. Dálnice nebyla uzavřená, avšak vzhledem k ranní špičce byl průjezd několik hodin komplikovaný. V koloně byly tři pandury, jedno doprovodné nákladní auto a dvě vojenská osobní vozidla. Mluvčí armády Magdalena Dvořáková dopoledne informovala, že všichni vojáci byli propuštěni z nemocnice. Kladenská policejní mluvčí Michaela Richterová doplnila, že škoda na havarovaných vozech byla předběžně vyčíslena na dva miliony korun.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 13:26|

Tři středočeské obce mohou přijít o většinu spojů, pokud nepřistoupí na krajský systém úhrad. Kladno se soudí

Všetaty, Byšice a Tišice dostaly od Středočeského kraje ultimátum, aby se rozhodly, zda přistoupí na takzvané standardy dopravní obslužnosti. Ty hejtmanství zavedlo před dvěma lety a dohodu na nich s krajem uzavřelo 95 procent obcí v regionu. Kromě těchto tří obcí s krajem smlouvu neuzavřelo ani město Kladno, které se teď s hejmanstvím soudí.
15. 8. 2023|

Referendum o hazardu v Kladně bude s volbami v roce 2025, potvrdil soud

Kladenské místní referendum o zákazu hazardu se uskuteční společně s volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2025. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost města, které chtělo hlasování uspořádat už letos 15. dubna, avšak Krajský soud v Praze referendum odložil na volební termín. NSS jeho rozhodnutí potvrdil, vyplývá z informací na úřední desce. Primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) řekl, že výsledek město očekávalo. Pozastavil se nad tím, že podle aktivistů a iniciátorů referenda je hazard aktuální problém, přesto si u soudů vydobyli, že se referendum nemohlo opakovat hned, dodal primátor.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 14:46|

Děti se trápí čím dál víc. Linka bezpečí spustila kampaň Zvládni 20

Až patnáct procent dětí má zkušenost se sebepoškozováním. Podle odborníků tím reagují na smutek nebo úzkost. Nezletilí i jejich rodiče pak hledají pomoc na terapiích i krizových telefonních číslech. Linka bezpečí proto spustila preventivní kampaň Zvládni 20. Vybízí pacienty k hledání jiného způsobu úlevy, než je sebepoškozování.
23. 7. 2023|

V prvním pololetí zahynulo při nehodách podobně lidí jako loni. Výsledek dramaticky zhoršil červen

V prvním pololetí zahynulo při dopravních nehodách 225 lidí, vyplývá z policejní statistiky. Výsledek znatelně zhoršil červen s 52 obětmi havárií. Loni bylo první pololetí na českých silnicích podobně tragické jako letos, ke konci června evidovala policie 226 mrtvých.
1. 7. 2023|

S prázdninami začíná období výluk. Zastavilo se metro, tramvaje i vlaky na některých tratích

V Praze začalo množství výluk veřejné dopravy. Na týden se zastavilo i metro C v centru města, od středy navíc nebude jezdit ani část linky A. Tramvajím zase začala výluka na Vítězném náměstí. Velké výluky začaly s 1. červencem také na železnici. Vlaky nebudou většinu července jezdit z Prahy do Kladna, déle než týden bude výluka i mezi Pardubicemi a Hradcem Králové.
1. 7. 2023|

České železnice se chystají na letní změny. Dopravci i Správa železnic doporučují zvýšenou pozornost

Na českých železnicích se v tomto týdnu očekává velké množství změn. Na drahách začíná i končí hned několik výluk, Správa železnic proto žádá cestující o trpělivost při možných zpožděních a dalších komplikacích. Upozorňuje také na větší pozornost vůči jízdním řádům.
26. 6. 2023|

Inspektoři provozu ve středních Čechách kontrolují práci záchranářů a současně pomáhají u vážnějších výjezdů

Záchranáři ve středních Čechách zřídili takzvané inspektory provozu. Jedná se o zdravotníky, kteří pomáhají při vybraných výjezdech a zároveň vyhodnocují postupy při poskytování péče. V případě mimořádných událostí mohou také řídit jednotlivé posádky během zásahu.
15. 6. 2023|

Tušl s Čermákem se kvůli trestům za nenávistné výroky o Ukrajincích obrátili na Nejvyšší soud

Nejvyšší soud se bude zabývat případem nenávistných výroků o Ukrajincích, za které byli odsouzeni Patrik Tušl a Tomáš Čermák. Proti loňskému rozsudku podali dovolání. České televizi to řekl Ivo Poštolka z Okresního soudu v Kladně, který kauzu řešil v první instanci. Tušl dostal za hanobení národa a podněcování k nenávisti desetiměsíční vězení, Čermák stejně dlouhou podmínku. Oba muži stanuli před soudy i v dalších případech.
12. 6. 2023|

Studenti se do budovy Gymnázia Kladno po pádu části štítu vrátí v úterý

Studenti se do Gymnázia Kladno vrátí v úterý, po pádu části štítu byla výuka do přerušená. V pondělí čeká studenty náhradní program. Hlavní vchod budovy zůstane uzavřený, sloužit bude vstup ze dvora, do kterého vede ochranný tubus. K opravě dojde o prázdninách.
9. 6. 2023|

Z kladenského gymnázia spadl kus štítu. Budova je uzavřená, studenti mají volno

Z kladenského gymnázia na náměstí Edvarda Beneše spadl v úterý kus štítu, budova je uzavřená. Studenti mají ředitelské volno. O dalším postupu rozhodne statik, který začal objekt posuzovat.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 13:11|

Správa železnic chce elektrifikovat další tratě. Slibovaná úspora emisí ale vyvolává otázky

Správa železnic chce po dvaceti letech opět začít více elektrifikovat svoje tratě. Chystá projekt na první tři tratě, které by se mohly dočkat trolejí, a to bez dalších velkých investic. Slibuje si od toho úsporu emisí a lepší podmínky pro dopravce, i přes to, že bez dostatečného provozu to může být spíše naopak.
3. 6. 2023|

Místo Prahy Kladno nebo Mělník. Drahé bydlení ve velkých městech odvádí lidi do menších

Zájem lidí o bydlení v okolí velkých měst se v posledním roce podle prodejců zvedl asi o třetinu. Kvůli drahým nemovitostem i hypotékám jsou nabídky v metropolích méně dostupné. Místo Prahy tak raději volí Beroun, Kladno nebo Mělník.
28. 5. 2023|

Policie prověřuje možné maření referenda o zákazu hazardu v Kladně

Středočeští policisté se začali zabývat lednovým referendem o zákazu hazardu v Kladně. Prověřují podezření ze spáchání trestného činu maření přípravy a průběhu referenda. ČT to potvrdil okresní státní zástupce v Kladně Ondřej Němec. Hlasování, které se konalo při prezidentské volbě, prohlásil pražský krajský soud za neplatné. Odpůrci hazardu poukazovali mimo jiné na to, že Kladno zaplatilo informační kampaň proti referendu z veřejných peněz. Město pochybení odmítlo.
25. 5. 2023|

Kvůli loňské smrti dítěte při závodu na Kladensku čelí obvinění tři lidé

Tři lidé čelí trestnímu stíhání kvůli úmrtí dítěte během loňského závodu trucků v Černuci na Kladensku. České televizi to sdělil Ondřej Němec z dozorového státního zastupitelství v Kladně. Trojice je obviněna z usmrcení z nedbalosti, za což v případě odsouzení hrozí až šestileté vězení.
5. 5. 2023|

PŘEHLEDNĚ: Plánované výluky na železnici kvůli letošním velkým stavbám

Správa železnic v letošní stavební sezoně plánuje 38 velkých stavebních projektů, zahájila jich už polovinu. Letos pracuje s rozpočtem 70 miliard korun, což je nejvíce ze všech dopravních oblastí. Mezi největší akce bude patřit stavba železnice na pražské letiště, která by v novém plánu měla vést až na pražské hlavní nádraží. Dalšími projekty jsou například modernizace stanice Praha Masarykovo nádraží nebo stavba nové nádražní budovy ve stanici Brno Královo Pole.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 18:45|

Hasiči zlikvidovali požár autovraků v Kladně, objekt předali majiteli

Hasičům se podařilo definitivně zlikvidovat požár autovraků v kladenské části Dubí, který vypukl ve čtvrtek před polednem. Plameny měli pod kontrolou od čtvrtečního večera, v pátek dohašovali ohniska a rozebírali ohořelé vraky. Požářiště předali majiteli, který si zajistí takzvanou dohlídku. Příčinu vyšetřovatelé zjišťují, zatím vyloučili úmyslné zapálení. Škoda je podle předběžného odhadu deset milionů korun. Dva dobrovolní hasiči se při zásahu zranili.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 18:38|

Požár autovraků v Kladně, při kterém se zranili dva hasiči, je pod kontrolou

V kladenské části Dubí v ulici U Borovin v areálu společnosti Kovošrot Group hořely autovraky. Podle mluvčí záchranné služby Moniky Novákové se při požáru zranili dva dobrovolní hasiči. Jeden skončil v kladenské nemocnici, druhý zůstal po ošetření na místě. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu, na místě zasahovalo až dvacet požárních jednotek s 32 cisternami. Mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková kolem 19:30 oznámila, že požár už je pod kontrolou. Limity nebezpečných látek v ovzduší překročeny nebyly, uvedl mluvčí kladenské radnice Vít Heral.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 22:23|

Pražské letiště je blíž k nové ranveji. Rozhodovat bude opět krajský soud

Pražské letiště se posunulo blíž k výstavbě druhé vzletové a přistávací dráhy. Nejvyšší správní soud (NSS) se letiště zastal a zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Praze, podle kterého se měl projekt nové dráhy vyškrtnout ze zásad územního rozvoje. Podle letiště je ale druhá dráha potřebná pro navýšení kapacit. Odpůrci, mezi kterými jsou hlavně okolní obce, se obávají většího hluku.
19. 4. 2023|

168 hodin: Dávky od státu mohou skončit v automatech. Herny obcházejí pravidla, kontrolorů je málo

Kdo pobírá od státu dávky, nesmí do herny ani kasina. Přístup k hazardu jim odepírá takzvaný rejstřík vyloučených osob, který je v provozu přes dva roky. Figurují na něm lidé na dávkách, v insolvenci nebo neplatiči alimentů, což je zhruba dvě stě tisíc lidí. Jenže to neplatí vždy. Figurantka, která pobírá dávky, se dostala do herny v Kladně a hrála na automatu. A dle lidí z branže rozhodně nejde o výjimečnou situaci. Peníze, které stát posílá lidem na pomoc v nouzi, tak skončí v herním automatu. Téma pro pořad 168 hodin zpracovali David Sebíň a Eva Koryntová.
17. 4. 2023|